Zeeuwse speculaasjes

zeeuwse speculaas

Zeeuwse speculaasjes zijn bleker dan gewone speculaasjes. Er zitten geen speculaaskruiden in het deeg dus ze smaken heel anders. En ze zijn bedekt met zeer fijn gemalen suiker. Ze worden wel met behulp van een speculaasvorm gebakken. Je kunt ze hier in de supermarkt kopen. Buiten Zeeland heb ik ze nog nooit gezien in de schappen.

Ik ken ze van vroeger, van de bezoeken aan mijn opa’s en oma’s in Zeeland. Toen ik zelf net een paar maanden in Zeeland woonde, kwam ik ze weer tegen in een kruidenierszaak. Gelijk gekocht natuurlijk. En weer lekker. Hoe smaken Zeeuwse speculaasjes? Tja, naar zoete koekjes.

Een tijdje geleden heb ik zelf zeeuwse speculaasjes gebakken. Met een gewone vorm want geen geduld voor gedoe met een speculaasplankje. Hierbij het recept voor:

Zeeuwse speculaasjes 

250 gram (Zeeuwse) bloem
25 gram bakpoeder
150 gram boter
125 gram witte basterdsuiker
snufje nootmuskaat
een halve theelepel kaneel *
1 eetlepel citroensap
snufje zout
bakpapier

In twee stappen:
Meng de bloem en het bakpoeder. Roer daarna de kruiden, basterdsuiker, zout en citroensap er door. Snij de boter in kleine stukjes. Kneed hiervan met de andere ingrediënten een soepel deeg. Draai de deegbal in vershoudfolie en laat dit rusten tot de volgende dag.

Neem de volgende dag het deeg uit de koelkast en kneed het nog een keer goed door. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bebloem een speculaasplankje en druk het deeg in de vorm. Klop ze uit op een bakplaat of rol een deeg uit tot een dikte van een halve centimeter en steek hier vormpjes uit. Verwarm de oven voor op 160 C hetelucht. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten tot de randjes lichtbruin kleuren. Af laten koelen. Doe fijne kristalsuiker in een blender en twee keer een seconde draaien. Niet te lang, anders wordt het poedersuiker. 

* ik heb recepten gezien met en zonder kaneel. Het recept met kaneel leverde lekkere knapperige speculaasjes op maar met teveel kaneelsmaak. Ik heb de hoeveelheid kaneel aangepast naar beneden. 

Summary
recipe image
Recipe Name
zeeuwse speculaasjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *