Uienbroodjes met kurkuma

Kurkuma oftwel geelwortel geeft deze broodjes een mooi zachtgele kleur en een bijzondere smaak mee. Vooral voor de geneeskrachtige kant van kurkuma is er de laatste tijd veel aandacht. Het woord superfood valt regelmatig in artikelen over deze specerij. Het zou het immuunsysteem versterken, ontstekingsremmend zijn en kanker voorkomen. Kurkuma vormt een vast onderdeel van kerrie en is natuurlijk gewoon ook een lekker ingrediënt. Ik vind het zelf een beetje nootachtig smaken.

Naast kurkuma is ui een belangrijke smaakmaker van deze melkbroodjes. De gebruikte uitjes zijn mijn laatste allerkleinste uien uit eigen tuin. Sommige van deze uitjes beginnen uitlopers te krijgen dus die moet ik binnenkort gaan verwijderen uit de kist. De uitjes zijn vanwege hun kleine formaat (zo groot als een sjalotje) zeer geschikt voor dit soort recepten omdat ze mooi fijn te snijden zijn.

Ik vond de broodjes zeer geslaagd. Wij hebben ze (warm) gegeten als avondmaal met ham en kaas en nog een frisse salade er naast. Ze lijken me ook heel geschikt als hamburgerbroodjes, echt iets bijzonders:

Uienbroodjes met kurkuma

300 gram bloem
1 theelepel gedroogde gist
1 theelepel zout
1 el olie
1 eetlepel honing
1 ei
70 ml melk, of voldoende om samen met het ei 120 ml te vormen
50 ml water
1 theelepel kurkuma
3 kleine uitjes/sjalotten of 1 grote ui

Ik heb zelf het deeg gemaakt met het deegprogramma van de broodbakmachine maar het kan natuurlijk ook met de hand. Doe eerst de gist in de kom, dan de bloem en de rest van de ingrediënten, behalve de ui. Kneed 10 minuten goed door tot een elastisch deeg en laat het afgedekt met een vochtige theedoek een uur rijzen. Snij 2 kleine uitjes ragfijn (of driekwart van een grote ui) en kneed dit door het deeg. Vorm hier acht bolletjes van en verdeel deze over een bakplaat en bedek met vochtige doek. Laat nog drie kwartier de bolletjes rijzen. Verdeel eventueel nog wat ui over de bovenkant en bak de bolletjes in ca. 20 minuten op 180 C.

Bronnen: Handleiding broodbakmachine en www.37cooks.com

Summary
recipe image
Recipe Name
Uibroodjes met kurkuma
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *