Citroensorbet met verse ananas

citroen sorbetijs
Eerste kerstdag mag ik het toetje van het kerstdiner verzorgen. Ik heb al gehoord wat het hoofdgerecht gaat worden: een wildstoofpot. Dat eet ik niet vaak maar wel heel graag. Het voorgerecht is nog onbekend, maar de kok hiervan kennende zal het ongetwijfeld erg lekker worden. Dus of er nog veel ruimte zal zijn voor het toetje…
Mijn lievelingstoetje bestaat uit sorbetijs met vers fruit. Daarna gewoon een koffie met een likeurtje en/of een bonbon. Ik denk dat ik hier ook mijn familieleden blij mee maak. Deze kerst zelfgemaakt sorbetijs, zonder ijsmachine. Gisteren heb ik even geoefend. Het was verrassend eenvoudig en veel lekkerder dan uit de super. Daarnaast nog de combinatie citroensorbetijs en geroosterde ananas uitgeprobeerd. Niet echt bijzonder. Gewone, goed rijpe, sappige verse ananas is er nog het lekkerste  bij. Misschien giet ik bij de volwassenen nog een scheutje Blue Curaçao over het sorbetijs, voor de lekker en het leuke effect. Maar we hebben nog een krappe drie weken te gaan en plannen kunnen veranderen.  

Citroensorbetijs

150 ml citroensap (ca. 3 citroenen)
rasp van 1 citroen
400 ml water
200 gram suiker

Dompel eerst de citroenen even in kokend heet water: voor het afweken van het waslaagje. Ook biologische citroenen hebben overigens vaak een waslaagje. Als het goed is zie je een olie-achtig laagje op het water komen. Veeg dan nog even met een schone doek de citroenen droog. Rasp van 1 citroen de schil ragfijn. Pers de citroenen uit.  Doe water en suiker in een pan en laat de suiker langzaam smelten. Voeg als de suiker gesmolten is de citroensap en rasp toe. Laat even afkoelen en giet dan in een diepvrieskom. Laat het mengsel eerst een uur in de vriezer opstijven. Ga er dan met een lepel en daarna met de staafmixer even door. Laat weer een uur staan en dan weer even mixen. Herhaal dit nog een keer. In totaal 3 maal mixen. Laat dan tot 5 minuten voor gebruik staan in de vriezer.

met een scheutje blue curaçao

Tip:

Rasp van de overige citroenen ook de schil en laat de rasp drogen op een bordje in de vensterbank. Bewaar de gedroogde schilletjes in een leeg kruidenpotje.

Summary
recipe image
Recipe Name
citroensorbet
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.