Kerst gourmet recepten

pesto speklapjes gourmet
Mini-pestospeklapjes

Twee jaar geleden was er een spaaractie bij onze plaatselijk super waarbij je voor pannen maar ook voor een mini-wokset kon sparen. We hadden destijds net onze pannenset aangevuld omdat we van koken op gas naar koken op inductie overgingen, dus werd het de wokset. De wokset heeft net als een gourmetset een aantal kleine pannetjes maar ze zijn wat hoger. Op de plaat zelf kan je nog pannenkoekjes bakken. De kinderen vinden het geweldig. We hebben al een Oosterse woksessie gehouden en vorig jaar met Kerst hebben de kinderen samen gewokt. 

Ik vind het vooral leuk om van tevoren te bedenken wat er op tafel komt. De kant-en-klare gourmetvleespakketten vind ik er niet smakelijk uit zien dus wat op tafel komt is zelf in elkaar geknutseld, gemarineerd etc. Waarom zou je overigens mini-hamburgers kopen -veel duurder per ons dan de grote- als je ze zelf eenvoudig maakt.* De grote garnalen zijn bij ons altijd een succes. Het voordeel van deze garnalen is dat ze snel klaar zijn.

Soms gaar ik even voor om te voorkomen dat iets te lang in een pannetje moet liggen. De zoete aardappelmix, een mix van blokjes aardappel en zoete aardappel, heb ik bijvoorbeeld voorgekookt zodat de blokjes alleen even opgebakken hoeven te worden. Het onderstaande kan natuurlijk uitgebreid worden met nog een lekkere frisse salade en stokbrood met wat kruidenboter. Alle receptjes bij elkaar is genoeg voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Veel gourmet of mini-wokplezier!

Kerst gourmet recepten

Voor 4 personen:

Rosbief a la minute met truffelmayonaise

250 gram rosbief (a la minute)
truffelmayonaise
boter of olie
zout en peper

Snij de rosbief zodanig dat de lapjes in de gourmetpannetjes passen, bestrooi met zout en peper en bak ze kort aan. Eet met truffelmayonaise. Ook een rode wijnsaus is hier lekker bij.

Garnalen met chilisaus

16 grote garnalen (gamba of scampi)
chilisaus of knoflook en chilivlokken
olijfolie

Bak de garnalen totdat de doorzichtigheid is verdwenen en dien ze op met favoriete chilisaus of verwarm olijfolie, bak wat knoflook en chilivlokken en doe daarna pas de garnalen erbij voor “Gambas al Ajillo”

Pesto speklapjes a la minute

2 dun gesneden speklapjes (a la minute)
2 volle tl pesto
1 tl mosterd
kerrie
tijm
rozemarijn
zout
bakolie

Vermeng 2 theelepels pesto met 1 theelepel mosterd en bestrijk hier de twee speklapjes a la minute mee. Bestrooi de speklapjes met zout en aan een kant met kerriepoeder en de andere kant met gedroogde tijm en rozemarijn. Snij ze in kleine speklapjes. 

Mini tartaartjes met cranberrysaus of cocktailsaus

2 tartaartjes

zout, peper
verse peterselie
cocktailsaus of cranberrysaus
bakolie

Vorm van twee gewone tartaartjes 8 minitartaartjes en bestrooi met zout en peper. Bak ze eventjes aan en bestrooi met verse peterselie. Eet met cocktailsaus of cranberrysaus.

Mediterraans groentepotje

6 champignons
1 zoete puntpaprika
1 ui
1 kleine courgette
Mediterraanse kruidenmix
zout
bakolie

Snij (kleine) champignons in plakjes, de paprika, courgette en ui in kleine stukjes. Bak ze samen in een pannetje en bestrooi tijdens het bakken met zout en Mediterraanse of Italiaanse kruidenmix.  

Mini frittata met Old Amsterdam

Gemengde groente zoals champignons, paprika, courgette en ui
2 eieren
peper, zout
kruiden naar keuze
geraspte Old Amsterdam of andere oude kaas**
bakolie

Bak in stukjes gesneden snel klaar groente zoals champignons, paprika, courgette en ui zacht en voeg dan een paar eetlepels losgeklopt ei (met zout en peper) toe. Bestrooi dit met Old Amsterdam en laat het ei stollen. Je kan het versnellen door evt het pannetje af te dekken met een schoteltje (wordt warm!!) Dien op. Gaat het bakken te snel en dreigt de onderkant te donker te worden, flip dan de frittata toch nog even om in het pannetje. Als de kaas gebakken is, komt de frittata goed uit het pannetje.

Gebakken zoete aardappel mix

2 zoete aardappelen
2 aardappelen
zout
(mayonaise)
bakolie

Kook van tevoren 2 aardappels en 2 rode zoete aardappels (in gelijke grootte) in ca kwartier gaar. Snij de afgekoelde aardappel in kleine stukjes. Bak ze in het gourmetpannetje op en bestrooi met zout. Lekker is hier nog fijn gesneden ui aan toe te voegen en eventueel wat losgeklopt ei. Eet met of zonder mayonaise.

Tips:
Zet ook verschillende kruidenmixen en/of verse kruiden op tafel om te kunnen variëren.

Nog meer tips en recepten voor een feestelijk gourmet, vind je bij:

Italiaans koken met Antoinette
Gereons keuken thuis
Eten maken
Eten uit de volkstuin

* Ik heb dat nagezocht en bij de grootste grootgrutter betaal je voor gewone hamburgers 6,96 per kilo en voor mini-hamburgers 15, 27 euro !!!!!! Mini-hamburgers vorm je van gewone hamburgers of van mager rundergehakt met zout en peper.
** Ik heb mij ter beschikking gestelde Old Amsterdam Gold character gebruikt. Dit is een pittige kaas waarbij je niet veel nodig hebt voor een lekkere kaassmaak aan het gerecht maar je kan natuurlijk elke kaas pakken die je lekker vindt. 

Summary
recipe image
Recipe Name
kerst gourmet recepten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

4 thoughts on “Kerst gourmet recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *