Boerenkooltaart met feta en gerookte spekreepjes

boerenkooltaart feta gerookt spek
Oh kale yeah! De boerenkool-hype is nog steeds niet over in Amerika. Daar wordt het als superfood gezien. Inmiddels zijn er ook boerenkool-haters opgestaan. Op social-media zijn er “I hate kale” groepen. Er circuleren ook lijstjes met redenen om boerenkool te vermijden. Om één reden moest ik wel lachen: waarom stop je lekker fruit in een boerenkoolsmoothie als de hele smoothie toch gewoon naar boerenkool smaakt. Ook salades met boerenkool worden wel eens verguisd want rauwe boerenkool kan taai zijn. 

Boerenkool uit eigen tuin lijkt minder taai dan uit de supermarkt en ook minder bitter. Van deze boerenkooltaart hebben we twee dagen gesmuld.Veel boerenkooltaarten zijn gewoon een boerenkoolstamppot (BE: stoemp) in een deegkorstje, inclusief de rookworst in plakjes erdoor. Ik had zin in een wat lichtere versie. Deze taart lijkt uit verschillende laagjes te bestaan: bros deeg aan de onderkant en zijkant, smeuïge boerenkool met feta en spekjes binnenin en een “crispy” laagje boerenkool met krokant spek en fetablokjes bovenop. 

Boerenkooltaart met spek en feta

300 gram boerenkool, fijn gesneden
4 eieren
100 ml melk of room
1 ons gerookt spek, in reepjes
1 ui
2 knoflook
1 tl gemalen Italiaanse kruiden
zout, peper
100 gram feta, in brokjes
paneermeel
Hartige taart/quichedeeg *

Verwarm oven voor op 180 C. Bak in een pan de spek, ui en knoflook. Kook de boerenkool 8 minuten in kokend water en laat dan goed uitlekken. Meng in de gebruikte kookpan de uitgelekte boerenkool met spek, ui en knoflook en maak op smaak met zout en peper. Bekleed een ingevette bakvorm met het deeg en strooi hier een laagje paneermeel in. Doe de helft van de boerenkool in de vorm en kruimel hier de helft van de feta overheen.  Klop in een kommetje de eieren los met melk. Kruid dit met Italiaanse kruiden, zout en peper.  Giet de helft van het eimengsel over de boerenkool en feta. Voeg dan de andere helft boerenkool toe en giet hier nog de rest van het eimengsel over. Bedek de bakvorm met aluminiumfolie en bak het zo de eerste 20 minuten in het midden van de oven. Haal dan de folie weg en bak het geheel nog 20 minuten verder. Lekker met verse worst.

* Ik gebruikte dit keer deeg van Tante Fanny, gekregen om uit te proberen. Het is ook goed en snel zelf te maken, zie deze link.

Summary
recipe image
Recipe Name
Boerenkooltaart met spek en feta
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Boerenkooltaart met feta en gerookte spekreepjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *