Pasta met gerookte forel en spinazieroomsaus

Hoewel dit niet het mooiste bordje pasta is, kan dit gerecht zo in een goed visrestaurant op tafel. De pasta die overbleef, hebben zoon en ik de volgende dag nog als lunch op. Voor het oog zouden er nog wat gehalveerde kerstomaatjes doorheen kunnen, bedacht ik mij de volgende dag. Het is in ieder geval een blijvertje, vooral voor de doordeweekse dag dat je niet veel tijd hebt (of zin) om uitgebreid te koken en niet terug wilt vallen op kant- en klare maaltijden uit de supermarkt.

Het is ook een gerecht dat je vanuit de voorraad en diepvries kan maken. Gerookte forel kan je na aankoop invriezen om dit gerecht later te maken. Binnen een uur is de forel ontdooid. Er is kookroom te koop die buiten de koelkast kan worden bewaard. Uien en sjalotten hoor je toch echt standaard in huis te hebben en de verse basilicum is eventueel te vervangen door gedroogde -of kijk eens naar andere kruiden in de tuin voor wat variatie- (zoals salie of peterselie).

Pasta met gerookte forel en spinazieroomsaus

  • 300 gram gedroogde pasta
  • 2 filets gerookte forel (1 verpakking = ca 150-200 gram)
  • 1 sjalot
  • 150 ml kookroom
  • klein pak diepvriesspinazie of half groot pak diepvriesspinazie (of 1 pak verse natuurlijk)
  • 50 ml droge witte wijn
  • sap van een halve citroen (ca. 1 el citroensap)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 eetlepel fijngesneden verse basilicum
  • peper, zout

Kook de pasta beetgaar. Fruit ondertussen de fijngesneden sjalot, voeg hier de spinazie aan toe (laat slinken of ontdooien) en laat het vocht zo veel mogelijk verdampen. Voeg er de witte wijn bij, room, sap van een halve citroen, oregano en peper plus zout. Proef na een tijdje borrelen of de saus lekker is. Voeg dan verse basilicum en de forel -in vlokjes uit elkaar getrokken- toe. Giet de pasta af en roer er de saus door. Dien op met nog een beetje verse basilicum.

Kersen yoghurt taart met muesli bodem

Het is weer kersentijd! Eergisteren kocht ik mijn eerste bakje kersen bij het fruitstalletje waar ik langs kom op weg naar de moestuin. In Zeeland zijn er langs de binnenwegen genoeg verkooppunten van kersen en aardbeien dus ik kan de komende tijd weer lekker inslaan. Van vorig jaar had ik nog een potje zelfgemaakte kersenjam staan. Tijd om op te maken en weer een nieuwe voorraad aan te leggen.

De kersenjam gebruikte ik in deze yoghurttaart met mueslibodem. Met deze yoghurttaart komt het met de dagelijks benodigde proteine wel goed. Een stukje taart is eigenlijk een schaaltje yoghurt met muesli maar dan in een andere vorm. De magere yoghurt moest bij mij op maar dit kan zeker ook met andere soorten yoghurt worden gemaakt.

Kersen yoghurttaart met mueslibodem

  • 200 gram havermoutvlokken
  • 100 gram boter
  • 40 gram kristalsuiker
  • 250 gram uitgelekte magere yoghurt (griekse yoghurt)*
  • 250 gram magere yoghurt*
  • 125 ml slagroom
  • 50 ml melk
  • 100 gram kersenjam
  • 7 blaadjes gelatine
  • kristal-suiker naar smaak

Doe magere yoghurt in een koffiefilter (in een ouderwetse koffiefilterhouder), tot aan de bovenrand gevuld, plaats dit boven een kom en laat dit een uurtje uitlekken. Gooi het vocht weg. Als het goed is heb je dan zo’n 250 gram uitgelekte yoghurt. Iets meer of minder maakt niet uit. Je kan ook Griekse yoghurt gebruiken (in totaal 500 gram) maar ik had een literpak magere yoghurt staan die op moest.

Doe de havermoutvlokken in een plastic zak en rol met een deegrol iets fijner of doe de vlokken in een kom en ga er even met de staafmixer doorheen om het (gedeeltelijk) iets fijner te krijgen: er mogen nog hele vlokken in zitten voor de “crunch”. Smelt de boter en roer de 40 gram suiker en gesmolten boter door de havermout heen. Bedek het onderste deel van de springvorm met bakpapier en plaats hier de rand om. Stort de havermoutmix op de bodem en verdeel dit met de achterkant van een lepel tot een gladde koek. Plaats een kwartier in de koelkast om op te stijven.

Vul de uitgelekte yoghurt aan met de magere yoghurt tot 500 gram. Doe er de slagroom en kersenjam bij en mix dit goed door elkaar. Proef even of je het zoet genoeg lijkt en voeg eventueel nog wat suiker toe. Leg de blaadjes gelatine in een bakje water en laat 5 minuten weken. Verwarm de melk (niet koken), knijp de gelatineblaadjes uit en roer dit door de warme melk. Voeg de melk toe aan het yoghurtmengsel en mix nog even door. Stort dit dan op de bodem en laat circa drie uur de yoghurttaart opstijven. Lekker met slagroom en verse kersen.

  • gemaakt van magere yoghurt, gedeeltelijk uitgelekt. Je kan de taart ook met 500 gram Griekse yoghurt maken: dit hoeft dan niet uit te lekken.

Worteltaart cruesli

De kracht van “Heel Holland bakt”: hoe herkenbaar is het dat jouw baksel uiteindelijk ingezakt uit de oven komt of nog klef is van binnen etcetera terwijl je toch een uur in de keuken bezig bent geweest met raspen, kloppen en roeren. Voor een verjaardag wordt er dan ook vaak taart gehaald bij de bakker. Worteltaart is echter moeilijk aan te komen en bak ik nog wel eens zelf. Hier heb ik een foolproof-recept voor gevonden. Het is een bewerkelijk recept maar het resultaat is de moeite waard.

Voor een foodblogrecepten-ruil (#swiepswoepswap op Insta) kon ik een recept kiezen van de site “Crunchy Granola” (www.crunchygranola.nl) en viel mijn oog op de Carrot cake granola. Dit recept is paleo, glutenvrij, vegan, koolhydraatarm en zelfs keto-proof. De ingrediënten had ik niet allemaal in huis dus ben ik uiteindelijk uitgekomen op een combinatie van dit recept en een recept van Laura’s Bakery. Ik gebruikte als zoetstof honing en in plaats van noten alleen notenmeel (hazelnootmeel). Een andere toevoeging zijn de havervlokken en werd het een cruesli. Mijn testpanel vond het naar worteltaart smaken dus missie is geslaagd! Lekker met nog wat blokjes verse mango.

Worteltaart cruesli

  • 150 gram havervlokken
  • 40 gram amandelmeel of hazelnootmeel
  • 100 gram geraspte wortel
  • mespunt speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 3 a 4 el honing
  • 3 el zonnenbloemolie
  • enkele druppels vanille-essence

Verwarm de oven voor op 120 C hetelucht of 130 C. conventioneel. Rasp de wortel totdat je circa 100 gram geraspte wortel hebt (3 bospenen). Doe dit in een kom en voeg daar de overige ingrediënten toe. Meng dit goed en stort dan op een bakplaat met bakpapier er op. Verdeel het mengsel over de bakplaat en plaats deze in het midden van de oven. Laat het een half uur bakken. Hussel om met een schep. Schakel dan de oventemperatuur terug naar respectievelijk 80 of 90 C en laat het vervolgens nog drie kwartier op deze temperatuur bakken. Schep halverwege de oventijd nog een keertje om. Laat het mengsel in de oven afkoelen, met de deur op een kier. Doe in een pot. Circa twee weken houdbaar.

Gepofte aardappel met daslook-huttenkase

Daslook, oftewel wilde knoflook, is niet meer beschermd dus deze mag je tegenwoordig in het wild plukken. Ik heb zelf via internet zaadjes besteld en de daslook in een donker hoekje van de tuin gezaaid. In het voorjaar komen de plantjes op. In Duitsland kan je potjes gedroogde daslook (barlauch) kopen en ook daslookzout. Ik heb tegenwoordig een voedseldroger, dus ik ga mijn in Duitsland gekochte potjes aanvullen met eigen oogst. Momenteel kan ik de daslook lekker vers gebruiken in de keuken. Gisteren maakte ik daar deze gepofte aardappels met tuinkruiden-huttenkase mee.

Het was gisteren mooi voorjaarsweer plus meivakantie (voor de kinderen) dus ging de barbecue aan voor de gepofte aardappelen en een gegrild biefstukje. Je kan aardappelen ook poffen in de magnetron. Ik heb daarvoor hieronder ook de bereidingswijze opgenomen. Het zal even zoeken zijn hoe lang ze in de magnetron moeten. Dit is afhankelijk van de grootte van de aardappel en het vermogen van de magnetron, maar voor 4 aardappelen zal dit waarschijnlijk maximaal 20 minuten zijn.

Gepofte aardappel met daslook huttenkase

  • 1 middelgrote aardappel per persoon
  • 2 eetlepels huttenkase (=hetzelfde als cottage-cheese) per aardappel (ca. 100 gram voor 4 aardappels)*
  • 2 blaadjes daslook
  • overige verse tuinkruiden, zoals salie (enkele blaadjes), verse peterselie (6 takjes) of bieslook
  • peper, zout

Was de schil van de aardappel goed schoon en wikkel ze in aluminiumfolie. (Magnetronmethode: prik ze na het wassen rondom een aantal keer in met een vorken en leg ze op een stuk keukenpapier op een bord). Indien je ze in de kolen van de bbq legt: dubbel inpakken met folie en dan in de kolen leggen of anders enkel inpakken op het rooster leggen en de kap van de bbq dichtdoen (magnetron: 1 maal vol vermogen op 10 minuten en omkeren en nogmaals op vol vermogen circa 10 minuten). Op de bbq zijn ze rond 20 minuten tot 30 minuten gaar, dat is afhankelijk van de grootte. Halverwege een keer omdraaien. Open het pakketje en snij ze en de lengte in. Meng de huttenkase met fijngesneden kruiden, peper en snufje zout. Bewaar wat kruiden om er overheen te strooien op het laatst. Doe twee eetlepels kruidenhuttenkase in de aardappel en dien op.

Extra: je kan er eventueel nog Parmezaanse kaas over strooien of een beetje olijfolie over sprenkelen.

*vervang eventueel door zure room

Mongools rundvlees uit de crockpot express

Vorig jaar begon de elektrische slowcooker wel heel lang te doen over het garen van gerechten. Steeds vaker moest ik vlak voor het eten nog even de snelkookpan er bij pakken om nog iets eetbaars op tafel te zetten. Nadat ik voor de tweede keer het vlees had aan laten branden in de snelkookpan, was ik het zat: tijd voor een nieuwe slowcooker. Het wekelijkse gebruik van de oude had mij er van overtuigd dat het een nuttige aanschaf zou zijn. Ik besloot te wachten op een goede aanbieding. Ik had al eens gehoord van de Instantpot oftewel een multifunctionele cooker waarbij je naast het slowcooken, ook kan stomen, onder hoge druk gerechten snel garen, rijst, soepen en toetjes kan maken. Op black-friday was er de ideale aanbieding voor een multi-cooker en staat vanaf de dag hierna de Crock-Pot Express op het aanrecht te glimmen.

Het is even flink inlezen maar ondertussen ben ik helemaal verkocht. Binnen een uur tot anderhalf uur staat er stoofvlees op tafel. Ik hoef niet meer eerst in een aparte pan het vlees aan te braden of het vocht in te laten koken: alles kan in dezelfde pan. Ik heb al verschillende gerechten van mijn eigen site met succes in deze pan klaar gemaakt. Onderstaand gerecht is het eerste nieuwe gerecht in de Express en erg lekker. Je kan deze stoofpot natuurlijk ook gewoon in een sudderpan op het fornuis klaarmaken: dan is het wel zaak om het vocht in de pan goed in de gaten te houden en af en toe even wat water bij te vullen.

Mongools rundvlees uit de Crockpot Express

  1. 700 gram runderstoofvlees
  2. maizena of aardappelzetmeel
  3. peper
  4. 60 ml Japanse sojasaus (bv Kikkoman)
  5. 2 tenen knoflook
  6. 1 tl sesamolie
  7. 2 tl sambal
  8. 140 ml water
  9. 25-30 gram basterdsuiker
  10. 1 tl gemberpoeder of 2 tl geraspte gemberwortel
  11. zonnenbloemolie
  12. sesamzaadjes

Snijd de runderlappen in repen en bestrooi met peper en lichtjes met maizena of aardappelzetmeel. Snijd vervolgens de knoflook fijn. Doe een scheut zonnenbloemolie in de crockpot express en zet op “Brown/saute”en druk op “start”. Nadat de crockpot is opgewarmd (zonder deksel) voeg het vlees toe en bak deze aan. Doe vervolgens de knoflook erbij en bak dit alles nog even door. Maak in een kommetje een sausje van de sojasaus, suiker, sesamolie, 1 tl sambal, gemberpoeder en het water. Doe dit vervolgens bij het vlees. Druk op “stop”. Plaats de deksel op de crockpot en zorg dat deze op het dichte slotje-symbool staat zodat de deksel goed is verzegeld. Zet de stoomfunctie op het stoomsymbool met het kruis erdoor, de zgn “seal”. Druk op de knop “meat/stew”. Druk met het knopje plus, de timer naar 1 uur en 30 minuten. * Druk op “start”. Nadat de tijd is verlopen, druk op “stop”en laat de stoom (voorzichtig met handen) vrij komen (release) en haal de deksel van de pan. Er zal teveel vocht in de pan zitten: druk daarom op “brown/saute”en “start” om het vocht nog even in te laten koken. Voeg eventueel nog een tl sambal toe. Maak ondertussen nog een papje van wat maizena of aardappelzetmeel (ruime tl plus beetje koud water) en voeg beetje bij beetje toe om de saus verder te binden. Strooi voor het serveren nog met wat sesamzaadjes. Lekker met roerbakgroenten of sperziebonen en rijst.

  • Tijd hangt af van het stoofvlees. Je zou na een uurtje kunnen kijken of het stoofvlees al gaar genoeg is.

Zalm terrine

Het recept voor deze zalm-terrine komt van Martine’s blog www.duizenden1dag.nl. Ik maakte al eens haar kaasbroodjes, stroopwafels en aardappel-truffelgratin. Meestal als gevolg van haar enthousiaste verhalen hierover tijdens de autorit richting Lille. Het is namelijk al bijna een traditie geworden om, samen met nog twee andere foodies/foodbloggers, vlak voor de kerst richting de Auchan in Roncq (vlakbij Lille) te gaan. Ik koop dan de wijn voor de feestdagen en Franse delicatessen. Soms neem ik ook nog wel eens wat kookspulletjes mee zoals twee jaar geleden een kleine terrinevorm.

Een visterrine stond al een tijdje op mijn kooklijstje, maar meestal werd ik bij het bekijken van recepten hiervoor afgeschrikt door de hoeveelheid werk die daaraan vooraf gaat. Deze zalmterrine maak je in circa drie kwartier en daardoor is dit mede een fijn recept voor een kerstvoorgerecht. Ik heb nog wel zelf wat toegevoegd zoals een fijn gesneden chioggiabietje uit de moestuin en wat krulsla. De basis is hetzelfde en echt een aanrader! Een linkje naar het recept op Duizenden1dag vind je onder het recept.

zalm terrine

  • 250 gram (wilde) zalm (diepvries of vers)
  • 100 gram gerookte zalm
  • 125 gram crème fraîche (= 1/8 liter)
  • 1 sjalot of kleine ui of 2 lente-uitjes
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl vers gemalen peper
  • 1/2 tl paprikapoeder of 1 fijn gesneden geroosterde paprika uit pot
  • evt. verse kruiden naar keuze (peterselie of bieslook of citroenmelisse)
  • handje krulsla
  • 1 chioggiabiet*
  • olie, azijn
  • citroensap
  • evt. (nep-) kaviaar
  • optioneel beetje honing voor de vinaigrette
  • peper, zout

Verwarm de oven voor op 175C. Snij de sjalot of de kleine ui zo fijn mogelijk en bak deze even aan in olie of boter. Laat afkoelen. Snij dan de gerookte zalm en (wilde) zalm in blokjes en doe deze in een kom (van de foodprocessor). Voeg hier de crème fraîche en het ei aan toe en maak op smaak met verse kruiden naar keuze, zout, peper en paprikapoeder. Pureer met behulp van een staafmixer of in de foodprocessor. Vet een glazen cakevorm of een terrinevorm van een halve liter inhoud in. Doe hier het zalmmengsel in. Dek de cakevorm af met aluminiumfolie of zet de deksel op de terrinevorm. Zet een diep bakblik met kokend water in de oven en zet hier vervolgens de cakevorm/terrine in. Het water dient ongeveer tot de helft te komen van de vorm. Bak bij een lange lage vorm de paté ongeveer in 30 minuten gaar en bij een kleine, hoge, meer rechthoekiger vorm in 45 minuten gaar. Laat afkoelen en zet daarna de vorm minimaal 2 uur in de koelkast.

Stort de terrine op een plank of bord en snij deze in plakken van circa 1 centimeter dik. Snij de rauwe biet in hele dunne plakjes en marineer deze in olijf olie met een licht zuurtje van een scheutje citroensap, peper en zout. Maak de sla lichtjes aan met een vinaigrette van olie, azijn, zout en peper en mocht je dat lekker vinden met nog een beetje honing door de vinaigrette. Serveer eventueel nog met een beetje (nep-)kaviaar en knapperig brood.

*kan ook met plakjes gekookte biet of verschillende soorten biet. Ben je geen liefhebber van biet, vervang deze dan bijvoorbeeld door eetbare bloemen voor een feestelijk effect.

Naar een recept van Duizenden1dag

Sous vide varkenshaas met koffie rub

Het vlees kruiden met koffie komt misschien niet gelijk appetijtelijk over maar ik raad aan het eens te proberen. Het is net zoals bij het vlees marineren in cola: het resultaat smaakt heel anders dan je had verwacht. Natuurlijk moet je ook niet overdrijven met de hoeveelheid koffie want dan wordt het resultaat bitter. In deze rub zit precies voldoende: niemand aan tafel heeft gemerkt dat het door de specerijenmix zat.

Door het gebruik van de sous vide methode was het vlees daarnaast botermals. Ik hou zelf van een rosé gegaarde varkenshaas. Ik koop dan ook het liefst varkenshaas bij de slager. In de supermarkt moet je goed opletten want er bestaat ook nog eens zoiets als een “varkenshaas culinair”. Als je het wel eens hebt gekocht dan weet je dat hier flink aan is gesleuteld in de fabriek.

Voor een perfect rosé varkenshaasje verwarm je het water tot 58 graden Celsius, voor nog wat meer naar de rauwe kant 57 graden Celsius en wil je het geheel gegaard dan 60 graden Celsius.

sous vide varkenshaas met koffie rub

  • 2 varkenshaasjes van samen ca. 500 gram
  • 1 tl zout
  • 1 tl rietsuiker
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • 1 tl gemalen koffie
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1 el milde olie
  • boter of olie om in te bakken

Maak een mengsel van alle bovenstaande specerijen en wrijf daar de varkenshaasjes mee in. Bestrijk de varkenshaasjes met olie en vacumeer ze. Verwarm het water op 58 C voor een rosé varkenshaasje en op 60 C voor een volledig gegaard varkenshaasje. Verwarm ze anderhalf uur in het water en bak ze daarna nog snel aan in de koekenpan voor een mooie bruine korst.

Groentebouillonpoeder zelf maken

Op dit moment ligt er een in plakjes gesneden courgette en kastanjechampignons in de voedseldroger. Deze voedseldroger heb ik na jarenlang wikken en wegen aangeschaft. De enorme peperoogst ging als eerste de droger in, zowel in stukken gesneden (omdat ik het wilde malen tot poeder) als de hele pepers. Vervolgens heb ik de puntpaprika’s gedroogd en had ik de smaak zo te pakken dat ik ook zelf groentebouillonpoeder wilde maken.

Na wat hakken en snijden, drogen en afkoelen had ik twee grote potten gedroogde groente. Op internet kwam ik een goedkoop koffie/specerijenmalertje tegen en nu heb ik dus een strooipotje groentebouillonpoeder. En wat een geweldige smaakexplosie zit er in dit potje. Ik kreeg gelijk visioenen van de produktie van een eigen collectie bouillonpoeders. Ik ga in ieder geval door met drogen en malen.

Zelfgemaakte groentebouillonpoeder
  • 1 venkel
  • 1 prei
  • 3 stelen bleekselderij
  • 3 waspenen of 1 winterwortel
  • 1 puntpaprika
  • 1 tl zout

Ik heb een kleine voedseldroger dus ik heb de groente in twee sessies laten drogen. De prei, wortel en venkel hoeven niet zo lang als de bleekselderij en puntpaprika. Ik heb alles op 70 C gedroogd.

Was en droog de groente. Van de prei haal je het kontje af, het buitenblad en het donkergroen (het donkergroen is nog te gebruiken in een stoofpotje). Snij de prei in de lengte doormidden, en haal de bladen uit elkaar. Leg de lange repen prei op de droogovenbladen. Snij met een dunschiller lange repen van de wortel en leg deze ook op de droogovenbladen. Trek van de venkel de bladen uit elkaar, snij deze doormidden zodat er platte plakken ontstaan en snij deze eventueel nog tot nog plattere plakken door ze overlangs nog een keer te snijden. Trek drie stelen van de bleekselderij, snij deze in de lengte doormidden. Verwijder van de puntpaprika de zaadlijsten en snij in platte plakken. Hoe minder dik de plakken, hoe sneller ze droger. Doe alles in de voedseldroger en laat drogen tot knisperig (je behoort de groente te kunnen breken). De puntpaprika duurt het langst, bij mij zo’n 8 a 9 uur. Laat alles goed afkoelen en doe in een schoon potje tot alles is gedroogd en maal het dan in een koffiemaler. Voeg een theelepel zout toe (meer zout kan nog later worden toegevoegd mocht dat nodig zijn) en doe alles in een potje. Ik kon er een standaard-kruidenpotje van een bekend kruiden- en specerijenmerk mee vullen. Natuurlijk kan je ook nog gedroogde kruiden zoals tijm en rozemarijn toevoegen e.d. maar ik kies er voor op dat apart te doen (afhankelijk van het gerecht).

Zoete chilisaus zelf gemaakt

Ik had nog geen zaden of plantjes voor de moestuin gekocht toen het land in lockdown ging. Omdat ik nog ruim de tijd had om alles uit zaden op te kweken, besloot ik dan maar online te gaan bestellen. Bij alle online-shops kwam de melding: het zal enkele weken duren voordat de zaden geleverd kunnen worden. Tja, en dan zou ik dus voor veel groentes te laat zijn met het opkweken voor het nieuwe moestuinseizoen.

Het blik met de oude halfvolle zakjes groentezaad er dan maar bij gepakt. De palmkool, komkommer, augurk, tomaten en pompoen zijn nog opgekomen. Verder heb ik het zaad van een meloen, van een kerstomaat en van een paprika gedroogd en in de grond gestopt. Deze zaden zijn allemaal uitgekomen. Later heb ik nog wat plantjes kunnen kopen, zoals een tray met vier peperplantjes bij een supermarkt. Daarvan heb ik nu een enorme oogst. Vorige week haalde ik daar 77 pepers af en de planten zijn nog steeds lekker bezig met produceren.

Ik heb ondertussen al pepers ingelegd in zoetzuur en deze zoete chilisaus gemaakt. Ik ga vandaag nog sambal maken en de rest vries ik maar in want er komt nog een nieuwe oogst aan.

Zoete chilisaus

  • 5 a 7 chilipepers*
  • 100 gram suiker
  • 260 ml water
  • 3 centimeter verse gember
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 tl uipoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 el azijn
  • 1 citroen
  • aardappelzetmeel (ca. 2 el) of maizena**

Ontpit de chilipepers en snij in stukjes. Schil de gember en snij in plakjes. Doe chilipeper, gember en knoflookteentjes in een blender en maal (evt. met behulp van een beetje water) tot een pasta (het wordt niet helemaal glad, je blijft stukjes zien). Doe het water en suiker in een pannetje en laat de suiker smelten op een laag vuur. Voeg citroensap en 1 el azijn toe plus de chilipasta en kruiden. Laat nog zo’n 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Proef de saus en voeg eventueel nog een eetlepel azijn toe. Bind dan de saus tot de gewenste dikte met het aardappelzetmeel (aardappelzetmeel eerst een beetje mengen met koud water, dan wat van de saus toevoegen totdat de mix handwarm is en dan langzaam toevoegen bij de zachtjes kokende saus tot gewenste dikte). Doe het in een schoon flesje en laat afkoelen.

*5 grote of 7 middel

**door met maizena te binden kan de saus iets troebeliger worden dan met aardappelzetmeel

Pasta pesto met zeekraal en garnalen

Eigengemaakte pesto is heerlijk. Basilicum vind ik één van de lekkerste kruiden. Het is dan ook erg frustrerend dat het mij niet of nauwelijks lukt om basilicum te kweken dan wel de basilicumplantjes in leven te houden. Toch doe ik elk jaar weer een poging om het uit zaad op te kweken. Er staat op dit moment een verlept klein groen basilicumplantje in de vensterbank en buiten een potje met rode waarvan ik mij af vraag hoe lang deze nog in leven zullen blijven.

Alternatief voor het zelf maken van pesto is voor mij het kopen van koelverse pesto. Ik maakte daar al eerder deze week de gegratineerde courgette extra lekker mee. Daarnaast ben ik een pasta pesto liefhebber, bijvoorbeeld met pittige kip. Dit is ook een heerlijk variant op de klassieke pasta pesto met geroerbakte zeekraal, garnalen en kleine stukjes cherrytomaat.

Pasta pesto met zeekraal en garnalen

  • 300 gram penne of andere pasta
  • 300 gram roze of wokgarnalen
  • 200 gram zeekraal
  • 8 cherrytomaten
  • 100 gram pesto (zelf gemaakt of koelvers)
  • peper
  • zout
  • optioneel geraspte of geschaafde kaas

Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing op het pak in gezouten water. Snij de tomaatje in plakjes of stukjes. Bak 5 minuten voor einde kooktijd de zeekraal aan in een pan en voeg daarbij in de laatste minuten de garnalen toe en de tomaatstukjes. Giet de pasta af (mag nog wat restvocht inblijven) en roer er de pesto door. Verwarm dit nog even goed door en voeg dan de zeekraal, wokgarnalen en tomaat toe. Maak op smaak met vers gemalen peper.