Hazelnootschuimkoekjes

hazelnootschuimkoekjes

Mijn vader heeft een hazelaar in de tuin die dit jaar heel productief was. Wij hebben de hazelnootjes gekregen om er iets lekkers van te maken. Eerst heb ik ze goed laten drogen. Van de helft  is hazelnoot-chocoladepasta gemaakt en deze heeft een heel wat intensere hazelnootsmaak dan Nutella! Vervolgens heb ik een tijd lang niet naar de hazelnoten omgekeken, maar vorige week had ik een uurtje vrij om de rest van de hazelnoten te gaan kraken.

Ik keek in eerste instantie uit naar hartige gerechten met hazelnoot. Eergisteren had ik echter alleen een eierdooier nodig en het eiwit bewaard. 1 + 1 =2: hazelnootschuim!. Hazelnootschuimgebak is sinds ik mij kan herinneren altijd mijn eerste keus van een schaal met gebakjes. Ik ben geen taartenbakker dus schuimkoekjes moesten het worden. Ik heb daarvoor een fantastisch en simpel recept gevonden, ‘nonnenkusjes’ genaamd. Maak gerust een dubbele portie van deze koekjes want er wordt om gevochten.
  
Hazelnootschuimkoekjes

1 eiwit
50 gram suiker
60 gram ontvelde geroosterde hazelnoten
enkele druppels vanille-essence

Verwarm de oven op 150 Celcius. Indien de hazelnoten nog niet gebrand en ontveld zijn: stort de hazelnoten op een bakblik en rooster ze circa 10 minuten in de oven, af en toe even omscheppen. Laat ze overigens niet donkerbruin worden want dan worden ze bitter. Haal vervolgens het bakblik uit de oven en laat de hazelnoten afkoelen. Om de velletjes te verwijderen van de hazelnoten, doe ze in een zakje en wrijf ze tegen elkaar aan. Het is niet erg als er nog stukjes vel op blijven zitten maar niet teveel omdat anders de koekjes bitter worden. Maal of stamp de hazelnoten fijn.

Klop het eiwit stijf in een goed ontvette (even doekje met azijn erdoor) schaal en roer hier de suiker, hazelnoten en vanille-essence door. Leg hoopjes van het schuim op een met bakpapier bekleed bakblik. Het schuim loopt nog een beetje uit, dus doe de hoopjes goed van elkaar af. Bak in ca 20 minuten gaar in het midden van de oven.

Knapperige mueslikoekjes met honing en kokos

mueslikoekjes

Knapperige, crunchy koekjes. Ik ben geen koekjeseter maar hier word ik blij van. Dit is een perfect koekje voor bij de koffie, na een lekkere pittige oosterse maaltijd bijvoorbeeld. De kinderen hadden overigens de helft van de koekjes ’s middags al naar binnen gewerkt. Ondanks het feit dat er kokos in zat (lusten ze allebei zogenaamd niet) en ik heb maar niet verteld dat er de ontbijt-muesli in zat (was misschien geen probleem maar je weet maar nooit).

De ontbijt-muesli lag al een tijdje onaangeroerd bij ons in de kast. Niemand ontbijt er nog mee. Het is zonde om straks weg te gooien. Ik kan mij voorstellen dat er nog lekkere toetjes mee te maken zijn, een crumble bijvoorbeeld. Op zoek naar goede tips wat ik er nog mee kon doen, kwam ik dit recept tegen. 

Mueslikoekjes met honing en kokos

90 gram muesli (of cruesli/ontbijtgranen)
60 gram boter
55 gram rietsuiker
1 eetlepel honing
45 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel gedroogde kokos

Verhit de oven voor op 160 C. Doe de boter in een pannetje en voeg de suiker en honing toe. Laat de boter op een zacht vuurtje smelten onder voortdurend roeren. Zet dan het vuur uit en voeg beetje bij beetje het bakmeel toe. Roer vervolgens de kokos en de muesli door het mengsel. Beleg een bakplaat met bakpapier. Maak zo’n 12 bergjes van het deeg en maak ze ca. een halve centimeter hoog met behulp van de achterkant van je lepel. Zorg ervoor dat er minimaal 3 centimeter ruimte is tussen de koekjes omdat ze ook nog in omtrek groter worden. Bak de koekjes in 15 minuten gaar en bruin. Laat ze nog 15 minuten afkoelen voordat je ze eet.

Bron: www.yummyinmytummy.nl

Eenvoudige Halloweenkoekjes

halloween koekjes

Ik ben geen koekjesbakker. Als ik eens een poging doe, worden ze vaak droog of juist heel klef. Maar als je kinderen hebt en het is Halloween en je hebt leuke steekvormpjes….. Op hoop van zegen ben ik dus weer op zoek gegaan naar een koekjesrecept. En de koekjes zijn gelukt!!!!! en de kinderen konden met dit recept goed meehelpen!!!!!. Nu nog een gezicht in een pompoen gaan snijden en een griezeltoetje maken. Morgen is alles weer normaal.

Eenvoudige Halloweenkoekjes 

250 gram bloem
125 gram boter
100 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
1 ei
2 eetlepel cacaopoeder

Verwarm de oven voor op 200C. Doe alle ingredienten, op de cacaopoeder na, in een kom en kneed tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 2 delen. Doe in 1 deel de cacaopoeder en kneed dit deel nog een keer goed door. Rol uit op het aanrecht. Het bebloemen van het aanrecht was bij dit deeg bij mij niet eens nodig. Goed uitrollen tot een halve centimeter dikte, dan met de vormpjes koekjes uitsnijden in het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe de koekjes zo’n 12 minuten in de oven tot ze beginnen te bruinen. Laat ze zo’n half uur afkoelen.