Krabsoep met mosselen en kabeljauw

krabsoep strandkrabben

De krabsoep is gemaakt van een bisque van strandkrabben uit de Oosterschelde maar dit recept kan ook net zo goed met een (kant en klare) gewone krab- of kreeftenbisque worden gemaakt. Het heeft namelijk dezelfde krachtige schaaldierensmaak. Een bisque van strandkrabben levert geen krabvlees op want daarvoor zijn de strandkrabben te klein. Een mooi klein mootje zacht kabeljauwvlees en Zeeuwse mosselen maken deze soep lekker gevuld en geven afwisseling in smaak.

Hoe je strandkrabben uit de Oosterschelde vangt, heb ik al eens beschreven in een ander blog. Strandkrabben zijn volgens mij niet te koop in de Nederlandse viswinkels, wellicht wel in Vlaanderen. Hoe lang de krabbetjes of krabschalen moeten koken voor een lekkere smaak is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid maar na een half uur tot drie kwartier heb je meestal al een lekkere bouillon. Deze bouillon is dan de basis voor een bisque en deze licht gebonden soep:

Krabsoep met mosselen en kabeljauw

15 strandkrabben
1,2 liter water
1 1/2 blikje tomatenpuree
1 laurierblaadje
1 ui
2 knoflooktenen
1 tl gedroogde salie
1 scheut Pernod
2 tl paprikapoeder
cayennepoeder/paar druppels Tabasco

25 gram boter
3 el bloem
verse peterselie
zout
peper

100 gram gekookte mosselen
150 gram kabeljauw

Doe de strandkrabben in een plastic zak in de vriezer en haal ze er naar een uur uit. Breng een grote pan met het gezouten water aan de kook en doe daar de krabben in. Wacht tot het weer aan de kook komt en kook ze 2 minuten. Verwijder dan de krabben. Bewaar het kookwater. Laat de krabben even afkoelen en hak ze dan in grove stukken.

Doe de boter en olie in een grote pan en zet de pan op een half vuur. Voeg de ui, knoflook en laurierblaadje toe. Bak ze zachtjes zonder te bruinen vijf minuten. Voeg dan de paprikapoeder en cayennepoeder of Tabasco toe en bak alles nog een minuut.

Voeg Pernod toe, tomatenpuree en de krabben toe en roer alles even goed door. Voeg het kookwater toe en salie. Breng het geheel aan de kook en laat het nog 30 -45 minuten doorkoken.

Doe alles in kleine porties door een zeef in een andere pan. Probeer zoveel mogelijk vocht uit de groenten ed te drukken. Verwijder de achtergebleven resten telkens uit de zeef. Spoel de eerste pan uit voor verder gebruik.

Smelt de boter en voeg de bloem toe. Bak alles even door en voeg dan de gezeefde krabbouillon toe. Roer goed met een garde totdat de soep egaal en gebonden is.

Snij de kabeljauw in dobbelstenen en voeg samen met de gekookte mosselen toe. Binnen twee minuten is de vis al gaar. Dien op met verse peterselie.

Hazelnootschuimkoekjes

hazelnootschuimkoekjes

Mijn vader heeft een hazelaar in de tuin die dit jaar heel productief was. Wij hebben de hazelnootjes gekregen om er iets lekkers van te maken. Eerst heb ik ze goed laten drogen. Van de helft  is hazelnoot-chocoladepasta gemaakt en deze heeft een heel wat intensere hazelnootsmaak dan Nutella! Vervolgens heb ik een tijd lang niet naar de hazelnoten omgekeken, maar vorige week had ik een uurtje vrij om de rest van de hazelnoten te gaan kraken.

Ik keek in eerste instantie uit naar hartige gerechten met hazelnoot. Eergisteren had ik echter alleen een eierdooier nodig en het eiwit bewaard. 1 + 1 =2: hazelnootschuim!. Hazelnootschuimgebak is sinds ik mij kan herinneren altijd mijn eerste keus van een schaal met gebakjes. Ik ben geen taartenbakker dus schuimkoekjes moesten het worden. Ik heb daarvoor een fantastisch en simpel recept gevonden, ‘nonnenkusjes’ genaamd. Maak gerust een dubbele portie van deze koekjes want er wordt om gevochten.
  
Hazelnootschuimkoekjes

1 eiwit
50 gram suiker
60 gram ontvelde geroosterde hazelnoten
enkele druppels vanille-essence

Verwarm de oven op 150 Celcius. Indien de hazelnoten nog niet gebrand en ontveld zijn: stort de hazelnoten op een bakblik en rooster ze circa 10 minuten in de oven, af en toe even omscheppen. Laat ze overigens niet donkerbruin worden want dan worden ze bitter. Haal vervolgens het bakblik uit de oven en laat de hazelnoten afkoelen. Om de velletjes te verwijderen van de hazelnoten, doe ze in een zakje en wrijf ze tegen elkaar aan. Het is niet erg als er nog stukjes vel op blijven zitten maar niet teveel omdat anders de koekjes bitter worden. Maal of stamp de hazelnoten fijn.

Klop het eiwit stijf in een goed ontvette (even doekje met azijn erdoor) schaal en roer hier de suiker, hazelnoten en vanille-essence door. Leg hoopjes van het schuim op een met bakpapier bekleed bakblik. Het schuim loopt nog een beetje uit, dus doe de hoopjes goed van elkaar af. Bak in ca 20 minuten gaar in het midden van de oven.

Krukels met sambal en ketjap (alikruiken)

krukels sambal ketjap

Er zwemt een zeehond in de Oosterschelde bij de Bergse diepsluis /Oesterdam met de bijnaam Happie. Hij komt namelijk op sportduikers af en bijt dan in de duikuitrusting. Zeehondenkenners weten niet of het speels gedrag betreft of dat hij agressief is. Hij komt in ieder geval op mensen af en dat is geen normaal gedrag voor een zeehond. Vanuit Pieterburen is de waarschuwing uitgegaan om de zeehond met rust te laten en zeker niet te gaan aaien. Happie ziet er op foto heel koddig uit en heeft ondertussen al een eigen Facebook-pagina.

Wij hadden vorige week zin om even uit te gaan waaien en zijn richting de Bergse diepsluis gereden. We waren nieuwsgierig of we een glimp van Happie konden opvangen. De auto parkeerden wij bij de sluis en zijn toen richting de Oosterschelde gelopen. We kwamen terecht op een klein Oosterscheldestrandje. De keien op dit strandje lagen vol met enorme krukels/alikruiken. Ik kreeg zin om een krukelrecept van een oom uit te proberen.

We waren echter zonder zakje of tasje op pad gegaan. Gelukkig vonden wij een aangespoelde vissershandschoen waar alle alikruiken ingingen. Thuis zijn de alikruiken goed afgespoeld en gekookt in water met flink wat zout, sambal en ketjap.   

Je mag overigens voor eigen gebruik rapen. De alikruiken die niet vastgeklemd zitten op een steen moet je vermijden. Een verse alikruik sluit onmiddelijk zijn huisje als je hem raapt: er komt dan een zwart dekschildje te voorschijn.

Krukels met sambal en ketjap

Borrelsnack voor 4 personen:

Vijf handen vol met krukels (alikruiken)
2 theelepels sambal
scheut ketjap manis
1 eetlepel zout
water

Was de krukels goed en doe ze in een kookpan. Voeg een laagje water toe: net tot de krukels onder staan. Doe 2 theelepels sambal en een scheut ketjap erbij. Zout het water en breng aan de kook. Laat alles 3 keer opkoken, net zo als bij mosselen (ca. 8 tot 10 minuten totaal). Giet het water af. Pak een naald (met een knop) en wip eerst het dekschildje van de krukel. Haal daarna de krukel met de naald naarbuiten. Eet smakelijk.

Zoekplaatje: de vissershandschoen

oester clubsandwich

clubsandwich oesters

Na het voorgerechtje van gegratineerde wilde Oosterschelde oesters, hadden we nog 6 oesters zonder schelp liggen. Dit waren de lastig te openen exemplaren. Bij het openen sneuvelde gedeeltelijk de schelp omdat er niet zo snel een opening werd gevonden. De wilde exemplaren zijn wat dat betreft wat lastiger te peilen dan de oesters uit de winkel omdat ze zo grillig van vorm zijn.

Oesters horen ook wel lastig te openen te zijn. Dan zijn ze vers en proberen de schelp dicht houden. Juist als de schelp makkelijk te openen is, tref je een oester vol met zand aan. Deze kan je gelijk weggooien. Bij wilde oesters is het daarnaast belangrijk om te ruiken na opening van de schelp. Ruikt het fris ziltig, naar zeewater, dan is de oester meestal goed. Daarnaast kijk ik ook of ik geen rare verkleuringen zie. Bij twijfel gooi ik ze weg.

Ik heb er geen soepje of een omeletje mee gemaakt maar weer eens wat anders: een clubsandwich met oesters. Decadent als je de oesters moet kopen maar gewoon lekker met wilde oesters.

Wilde oesters clubsandwich

Per sandwich

6 oesters
3 dunne plakjes licht gerookt spek/bacon
4 kerstomaatjes
2 blaadjes botersla
1 volle eetlepel mayonaise
1 “erwtje” wasabipasta (of halve tl fijn geraspte mierikswortel)
verse peper
bloem
3 geroosterde boterhammen
boter

Bestrooi de oesters met verse peper en wentel ze door een beetje bloem. Verhit wat boter in een pan en bak eerst het spek knapperig en bruin. Haal ze uit de pan en leg op een stukje keukenpapier. Bak dan de oesters aan in de pan, kort om en om op hoog vuur, ca een minuut. Haal ze uit de pan en leg ze op het keukenpapier. Rooster de boterhammen licht. Meng de mayonaise met de wasabi. Snij de kerstomaatjes in plakjes en was en droog de botersla. Bestrijk de eerste boterham dun met de wasabimayonaise en leg daar de plakjes kerstomaat op. Daar bovenop komen de knapperige spekplakjes. Besmeer dan de tweede boterham met wasabimayonaise en leg met de mayonaisekant boven op het spek. Verdeel de sla hierover en dan de gebakken oesters. Besmeer de derde boterham met wasabimayonaise en leg met mayonaisekant naar beneden op de oesters. Snij overdwars doormidden en prik hier een bamboestok doorheen.