Kip in Trappist uit de slowcooker

 kip trappist slowcooker

Het Belgische “hoevekip” klinkt toch veel lekkerder dan het Hollandse “braadkip”. Wij lopen dan ook regelmatig de Belgische super uit met een hele kip. Daarnaast liggen er vaak Belgische kazen en verschillende soorten bieren in de kar. Hoe raar is het dan dat je nog nooit een kip met Belgisch bier hebt gestoofd. Daar moet natuurlijk een keer verandering in komen. Deze kip is met Trappist, ui en kruiden in de slowcooker gegaan (op 80 Celcius) en daarna even onder de grill van de oven gezet voor een knapperig vel.

Het is gelijk mijn inzending voor het foodblogevent van juli 2015. Jody van het foodblog “Ongewoon Lekker”, een blog over ongewoon lekker eten, koken, wijn-spijs cominaties, is deze maand de host van het event. Zij heeft gekozen voor het thema “koken met bier”. Ik kook graag met bier. Zo heb ik al eens met kriekenbier een lekkere saus bij varkensmedaillons gemaakt. Daarnaast maak ik regelmatig een stoofschotel met bier en ook de mosselen krijgen wel eens een bierbadje. Maar zoals eerder aangegeven, nog nooit een kip en dat is ook erg aan te bevelen:

Kip in trappist uit de slowcooker

1 hele kip, ca 1.2 kg
1 rode ui, in ringen
2 teentjes knoflook, in schijfjes
1 tak rozemarijn
2 takjes tijm
1 flesje Trappist*
vers gemalen peper
zout

Bestrooi de kip met vers gemalen peper. Zout de kip pas nadat hij gaar is: het vel krimpt anders al tijdens het koken waardoor er sappigheid verloren gaat. Snij de rode ui in ringen en leg deze onder in de schaal van de slowcooker. Leg hier de takjes rozemarijn en tijm op. Giet het flesje Trappist leeg en leg dan de kip in de schaal met het borststuk naar boven. Verdeel de schijfjes knoflook over de kip en laat de kip zo’n vier en een half uur garen op 80 C (low van electrische slowcooker). De gaartijd is afhankelijk van de grootte van de kip dus is de kip groter dan 1,2 kg dan kan er wat extra tijd bijkomen. Zet vervolgens de grill van de oven aan en grill de kip nog in een paar minuten bruin voor degene die van een knapperig vel houdt. Bestrooi de kip met zout en maak de jus verder op smaak met wat zout, peper en eventueel wat room.

*Ik gebruikte Westmalle dubbel

Summary
recipe image
Recipe Name
Kip in Trappist uit de slowcooker
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)

Published by

One thought on “Kip in Trappist uit de slowcooker

  1. Ik had 1.3 KG hele kip. Kip was na 4,5 uur op low perfect mals en gaar. Kip even onder de gril voor het mooie jasje en de saus even samen met twee eetlepels “maggi rundvleesjus” laten indikken. Ik vind het recept lekker, vooral de jus maakt het af. Als ik een cijfer zou moeten geven een 7. Makkelijk te maken, maar had er op smaak gebied net iets meer van verwacht. Toch een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *