Texaanse chili

In een heel klein vissersplaatsje in Cornwall kwamen wij een kraampje van de National Thrust tegen met tweede-handsboeken. Ik kon het niet laten om even tussen de kookboeken te snuffelen en zag daar een prachtig kookboek met de titel “The red hot chilli cookbook”. Bij het doorbladeren merkte ik dat het nooit was gebruikt. Ik vraag mij dan al snel af waarom: was dit boek een verkeerd cadeau of een miskoop?. Ik had er in ieder geval wel interesse in en heb het voor 2,50 pond meegenomen.

Het onderstaande gerecht wordt in het boek aangeprezen als “Seriously Tasty Traditional Texas Chili” en het bevat zowel verse als gedroogde peper om het lekker pittig te maken. Natuurlijk is de hoeveelheid die je toevoegt naar eigen smaak. Ik kon nog geen verse pepers uit eigen kas gebruiken want de peperplanten zijn nog niet zover. Wel kon ik er uien uit eigen tuin in kwijt. Zo past het recept toch weer goed bij mijn blog. De Texaanse chili is lekker met rijst maar ook als vulling van een tortilla met sla, kaas en zure room.

Texaanse chili

8 ons runderstoofvlees
2 uien
2 paprika’s
4 knoflooktenen
2 tl komijnpoeder
4 tl gedroogde oregano
3 tl zoete paprikapoeder
1 a 2 tl cayennepoeder*
1 a 2 verse rode pepers*
500 ml bouillon (groente of runder)
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
1 blik kidneybonen
evt zoetzure jalapenoschijfjes
zout, peper
olijfolie

evt. zure room

Snij het stoofvlees in blokken, bestrooi met zou en peper en braad deze aan in hete olie. Voeg er gesnipperde ui aan toe, deze even meebakken en dan de fijn gesneden knoflook. Snij de paprika in reepjes of blokjes en voeg deze toe. Bak dit ook nog even mee en voeg dan de tomatenblokjes, bouillon, tomatenpuree, komijn, oregano, paprikapoeder, cayennepoeder en in stukjes gesneden verse peper toe. Doe dit in de elektrisch slowcooker: 4 uur op 90 C of in een stoofpan op een laag vuur. Indien je het in de gewone stoofpan gaat bereiden, kijk dan af en toe even of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg anders nog wat water toe. Proef na twee uur en kijk of het geheel zout genoeg is of dat er nog wat bij moet. Voeg een half uur voor het opdienen de bonen toe. Serveer eventueel met zure room en zoetzure jalapenoschijfjes.

* Naar eigen smaak. Ik maak het niet al te pittig voor de kinderen en voeg aan tafel nog wat tabasco toe, zoetzure jalapenoschijfjes of chilisaus.Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Texaanse chili
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *