Bananencake met speculaaskruiden

banaan speculaascake

Ik probeer zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Door handig inkopen te doen is het grotendeels te voorkomen. Toch verdwijnt er wel eens groente en fruit uit het zicht of wijzigen plannen en heb je overschot. Restjes groente kan ik meestal wel kwijt in een zelfgemaakt soepje of ovenschotel. Restjes vlees gaan op de boterham of in de nasi/bami. Fruit dat maar blijft liggen, eindigt meestal in een toetje of cake. Geen probleem.

Nu heeft een pakjes en zakjes fabrikant zich opgeworpen tot redder van de restantjes groente. Deze fabrikant is een grote campagne begonnen. In de tv-reclame wordt voorgedaan hoe je een soepje maakt van een zakje en restjes groente. Je kan ook de groente mengen met de inhoud van een pakje aardappelcupcakemix en dan weer eens wat anders op tafel zetten. Overigens heeft Jeroen Meus op zijn site Dagelijkse Kost een heerlijk recept voor aardappelcupcakes van verse aardappelen!

Dan kom je gelijk bij het punt waarom deze campagne zo’n onzin is. Lekkere groente verpest je niet met de inhoud van deze pakjes. Het is daarnaast allemaal zo makkelijk zelf te maken zonder bijzondere ingrediënten en vaak net zo snel als met een pakje. Dan hebben het we nog niet eens over het geld dat je kunt besparen door deze zakjes en pakjes te vermijden. Daarom is er een social media aktie gestart: iedereen die trots is dat hij/zij zonder zakjes en pakjes iets lekkers op tafel zet, laat dat weten met de toevoeging #nopakjes* aan het bericht.

Voor een #nopakjes Sinterklaasfeest is deze banaan-speculaascake een idee. Je kan er oude, overrijpe bananen in kwijt en is makkelijk en snel te maken!

Bananencake met speculaaskruiden

2 eieren (m)
160ml neutraal smakende olie (bv zonnebloemolie)
140 gr (bruine) basterdsuiker
100 gr bloem
50 gr volkorenbloem
2 theelepels speculaaskruiden
1 theelepel bakpoeder
2 kleine rijpe bananen, geprakt

Verwarm de oven voor op 180 C, hetelucht.
Vermeng de bloem, volkorenbloem, bakpoeder, speculaaskruiden en suiker met elkaar. Voeg hier de 2 eieren, olie en de fijn geprakte bananen bij en meng alles met een paar flinke slagen. Vul een ingevette Zeeuwse knopvorm** hiermee en zet in het midden van de oven. Bak in ongeveer 30 a 40 minuten gaar. Controleer na 30 minuten even met een sateprikker: komt deze er schoon uit dan kan je de cake uit de oven halen.

Bron: Onweerstaanbaar lekker “Desserten”

* De #nopakjes aktie is een initiatief van Antoinette van www.italiaanskokenmetAntoinette.nl
 en Karin van www.koken.blogo.nl (koken met Karin). 
** Een Zeeuwse knopbakblik heeft een inhoud van 1,2 liter, vergelijkbaar met een standaard cakeblik.  

Summary
recipe image
Recipe Name
Bananencake met speculaaskruiden
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Bananencake met speculaaskruiden

  1. Hallo,
    Ik vind het altijd leuk om recepten te lezen en dat op een later tijdstip te maken.
    Maar met deze wordt het een beetje lastig.
    Nl. ik mis de gehele tekst.

    Met vriendelijke groet, AJ Lub

  2. Beste AJ Lub, ik heb even gekeken of er problemen waren met het laden maar op zowel de computer, ipad als op de telefoon was de tekst te zien. Misschien dat het een keertje wat langer duurde met het laden van de pagina?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *