Pompoenjam met limoen & pompoenmuffins

pompoenjam pompoenmuffins

Wat te doen met pompoen. Een soepje van maken natuurlijk. Mijn favoriet is nog steeds pompoensoep met kerrie masala. Op mijn blog staan daarnaast nog de volgende recepten met pompoen:

pompoen-rosti
pompoen-gnocchi
hartige pompoentaart
tajine met 5 soorten groente en gehaktballetjes
spaghettipompoensalade

Wat erg lekker is maar niet geblogd vanwege de slechte foto’s: pompoenpannenkoeken. Eet ze bijvoorbeeld met wat gebakken ui, spek en champignons. Natuurlijk hoort ook een pittige Indiase curry met pompoen in het rijtje thuis. Vanwege de neutrale smaak is er ook goed met pompoen te bakken. Op mijn bucket-list staat nog een hartig pompoenbrood en pastarolletjes met pompoen en spinazie.

Vorige week heb ik een redelijk grote oranje pompoen onder handen genomen. Van de ene helft van de pompoen heb ik 4 liter! soep gemaakt en de andere helft is jam geworden. Met deze jam kan je ook heerlijke pompoenmuffins maken:

Pompoenjam met limoen

(3 potjes jam)

685 gram pompoenblokjes*
275 gram geleisuiker extra**
1 limoen, het sap

Ontpit de pompoen en snij de schil van de pompoen. Meet de hoeveelheid pompoen en suiker af. Doe alles in een pannetje en voeg het sap van de limoen toe. Laat alles pruttelen totdat de pompoen zacht is. Haal dan van het vuur en maak er een mooie massa van met behulp van de staafmixer. Zet dan weer terug op het vuur. Indien de bubbels een beetje ploffen aan de bovenkant van jam, doe dan een lepeltje jam op een koud bordje en kijk of al een goede dikte heeft gekregen. Laat anders nog even doorpruttelen. Vul uitgekookte potjes met de jam, doe de deksel er stevig op en zet ze omgekeerd te koelen. 

 * aantal grammen pompoen delen door 2,5 = hoeveelheid suiker
** is geleisuiker voor half zoete jam, hou anders de hoeveelheid van het pak gewone geleisuiker aan

 

Pompoenmuffins

150 gram pompoenjam (halfzoete)
125 gram boter, zacht gemaakt
100 gram suiker
2 eieren
250 gram bloem
2 tl bakpoeder
1 snufje kaneel
1 mespunt zout
evt nutella

Verwarm de oven voor op 180 C (hetelucht). Meng de bloem met de suiker, bakpoeder, kaneel en zout. Voeg dan de natte ingrediënten toe: de eieren, jam en boter. Meng dit goed door elkaar en vul de muffinvormpjes voor driekwart met het deeg. Schep eventueel nog een theelepel nutella op het laatst over het deeg en maak er een mooie “swirl” van door een paar keer te roeren. Bak ze in ca. 20 minuten gaar.

Summary
recipe image
Recipe Name
pompoenjam met limoen en pompoenmuffins
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Pompoenjam met limoen & pompoenmuffins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *