Yoghurtcake met fijne griesmeel, amandel en citroen-rozemarijnsiroop

yoghurtcake griesmeel amandel citroen

Opgetogen keken we in het vroege voorjaar naar onze twee amandelbomen: dit wordt de beste amandeloogst tot nu toe. De takken zaten vol met kleine amandelvruchtjes: een oogst van honderden amandelen leek binnen bereik. Enkele weken later lieten de bomen zeker driekwart van alle amandelvruchten vallen. Nog geen week daarna lag de grond weer bezaaid vanwege een storm. Nu ziet het er naar uit dat wij de minste amandelen tot nu toe gaan krijgen.  Misschien zijn ze dan wel groter (typte ze hoopvol).

Het is fijn een voorraadje amandelen in huis te hebben, zodat je bij recepten met amandelmeel nooit naar de winkel hoeft te rennen. Het recept hieronder -met amandelmeel- is via het blog van Klary Koopman gevonden en is voor een “Lighter lemon drizzle cake” (BBC Good Food). Van Klary Koopman’s aangepaste versie heb ik de griesmeel (in plaats van polenta) overgenomen en het takje rozemarijn. Van de BBC-versie heb ik weer de gemalen amandelen gebruikt. Ik heb vervolgens de helft van de citroensiroop gemaakt en dat was ook voldoende.   

Een smeuïge cake, perfect voor citroenliefhebbers en erg lekker als toetje met een kopje koffie:

Yoghurtcake met griesmeel, amandel en citroen-rozemarijnsiroop

175g zelfrijzend bakmeel*
1½ tl bakpoeder*
50g gemalen amandelen**
50g fijne griesmeel
geraspte citroenschil van 1 citroen
75ml zonnebloemolie, plus extra voor de vorm
140g kristalsuiker
2 eieren
225g yoghurt

Voor de citroensiroop:

45g kristalsuiker
sap van 1 citroen

30 cl water
takje rozemarijn
Verwarm de oven voor op 180 C bij onder en bovenwarmte of 160 C bij hete lucht. 
Doe het bakmeel, bakpoeder, amandelmeel, griesmeel, suiker en citroenschil bij elkaar in een kom en roer goed door. Maak dan een kuiltje en voeg de eieren en yoghurt toe. Roer alles goed door en voeg dan de olie erbij. Roer alles nog een keertje om en stort dan in een ingevet (Zeeuwse knop-)bakblik.  Zet het bakblik in het midden van de oven en bak in ca. 45 minuten gaar. Prik na 45 minuten met een satestokje: komt het er zonder resten uit dan is de cake gaar. Verwarm ondertussen de suiker met citroensap en water in een pannetje en doe hier een takje rozemarijn bij. Laat het tot een siroop (zachtjes) borrelen en verwijder de rozemarijn. Haal de gare cake uit de oven en stort het op een rekje. Prik er enkele gaatjes in en verdeel de grootste deel van de siroop over de cake. Strijk met een kwastje de resterende siroop over de zijkanten.

* of 175 gram bloem met 2,5 tl bakpoeder
** verwijder van 60 gram hele amandelen het velletje door ze eerst even in kokend heet water te weken. Het velletje laat daarna makkelijk los. Vermaal dan de blanke amandelen in de blender tot amandelmeel.  

Summary
recipe image
Recipe Name
Yoghurtcake met amandel en citroensiroop
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Yoghurtcake met fijne griesmeel, amandel en citroen-rozemarijnsiroop

  1. Nou moe, is er weer een reactie van mij niet zichtbaar op je pagina. Misschien kan ik gewoon beter niet meer via mijn telefoon reageren 🙂 Wat een heeeeeeeerlijke cake lijkt me dit, daar krijg ik echt trek van op dit soort warme dagen. Ik ga hem zeker een keer maken! Groetjes, Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *