Ovenschotel witlof en snijbiet met kipfilet en salie

witlof kip witlof oven

In een aflevering van Maartens Moestuin stelde Maarten ’t Hart zich -net zoals ik vorig jaar – de vraag: waarom ligt snijbiet niet in de winkel. Het is lekker, veelzijdig te gebruiken en snel klaar. En hij gaf zelf het antwoord dat mijn achterbuurman ook al gaf: het is kwetsbaar spul en zal waarschijnlijk binnen een dag verleppen in de winkel.

Gelukkig is snijbiet heel eenvoudig zelf te kweken. Het komt snel op na het zaaien en je kunt er de hele zomer door van eten mits je zorgvuldig plukt. Als je elke keer maar een paar van de bladeren weg haalt van de snijbiet, dan vormen zich telkens nieuwe bladeren. Je moet alleen de snijbiet niet door laten schieten. Na een vakantie vorig jaar stond de snijbiet een meter hoog en was het blad taai en niet meer lekker.

Ik heb het in deze ovenschotel gecombineerd met witlof en lekkere malse repen gebakken kipfilet en overgoten met een ei-feta-saliemengsel. De snijbiet kan eventueel worden vervangen door spinazie.

Ovengebakken witlof en snijbiet met kipfilet en salie

Emmertje snijbiet

2 kipfilets
2 dikke stronken witlof of 4 dunne stronkjes
een hand snijbiet (ca 24 bladeren), gewassen*
4 tot 6 blaadjes salie
2 eieren
250 ml griekse yoghurt (of half creme fraiche, half melk)
1 sjalot, fijn gesneden
1 flinke teen knoflook, fijn gesneden
60 gram feta
zout, peper

Verwarm de oven voor op 180 C.
Snij de kipfilets in de lengte doormidden zodat er 4 lange repen kipfilet ontstaan. Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Was de witlof en haal er de buitenste bladeren af. Snij de stronken witlof in de lengte doormidden en de harde kontjes eraf. Bak de kipfilets in een koekenpan aan alle kanten bruin en doe ze dan in een ingevette ovenschaal. Bak daarna de witlof in de koeken pan aan beide kanten even aan en leg ze om en om in de schaal met de kip. Bak daarna de sjalot en knoflook even zacht in de pan, voeg dan de snijbiet toe en haal na een halve minuut de pan van het vuur en verdeel het mengsel over de kip en witlof.  Klop de yoghurt met de eieren los  en breng op smaak met wat zout en peper en fijn gesneden salie. Verbrokkel daarna de feta en schep dit erdoor. Schenk dit eimengsel over de inhoud van de ovenschaal en zet de schaal in de midden van de oven. Bak in ca 30 minuten gaar. Lekker met aardappelpuree.

* Vervanging: spinazie

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
ovenschotel witlof snijbiet kipfilet salie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Ovenschotel witlof en snijbiet met kipfilet en salie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *