Gekookte kreeft met een bruiswijn sabayon

gekookte kreeft wijnsabayon

Een saus kan je op verschillende manieren binden. Voor het binden van saus met een eierdooier had ik altijd een beetje een vrees. Een vrees dat ik de saus zou verknallen doordat de eierdooier op het laatst zou gaan stollen. Nu ik deze onderstaande wijze van saus maken heb ontdekt, ga ik het voortaan vaker zo maken. Je krijgt er een lekkere luchtige, bubbelige saus door. De kunst is alleen om op tijd de sauskom uit het hete water te halen om stollen te voorkomen, maar je voelt eigenlijk van zelf aan wanneer dat is.

Op de bovenstaande foto zie je de saus niet zo goed, maar ik wilde graag de kreeft in zijn geheel op de foto. De kreeft was een in zeewater ingevroren, al gekookte kreeft. Deze lag al bijna 2 jaar in de vriezer te wachten op een speciale gelegenheid. En nu was het dan toch echt tijd om de kreeft onder handen te nemen. Gisteren was er de mogelijkheid om het eens als voorgerechtje voor ons tweetjes te maken en voila: 

Gekookte kreeft met een hartige sabayon met bruiswijn en dragon

Voor 4 personen*:

Twee (gekookte) kreeften van 500 gram (diepvries of vers)
3 eierdooiers
50 ml bruiswijn (brut/droog)
1 eetlepel citroensap
100 gram roomboter, in kleine klontjes
halve theelepel gedroogde dragon of 1 tl verse fijn gehakte dragon**
gemalen peper
zout

evt. bedje van salade:
rucolasla
wijn- of ciderazijn
extra virgine olijfolie
peper, zout

Ontdooi van tevoren de kreeften indien zij uit de diepvries komen. Dit gaat het snelst door ze onder koud stromend water te houden.

De saus duurt ongeveer 10 minuten om klaar te maken. Begin dus met de saus en zet een pan met kokend heet en gezouten water alvast klaar voor de kreeft. Kook in een pannetje water op middelhoog vuur en zet hier een ruime schaal op (voor een aubainmarie bereiding). Doe in de ruime schaal de eierdooiers, wijn en citroensap. Klop met een garde totdat de saus indikt en een schuimige gebonden saus wordt. Haal dan de schaal van het pannetje en zet het vuur uit. Sla er de klontjes boter door. Voeg  de dragon, zout en peper toe en zet eventueel tot gebruik nog even boven het hete water.

Doe de kreeften in het kokende water en kook de verse, rauwe kreeften gaar in ca. 5 minuten en de gekookte, ontdooide kreeften warm in 4 minuten.

Leg wat rucola op een schaal, besprenkel met azijn en olie, zout en peper. Klief de kreeften in de lengte doormidden en schik deze op de rucola. Serveer met de schuimige saus.

* Voor 2 personen halveer je alles en mbt de eierdooiers kan je volstaan met een eierdooier van een groot ei.
** Dragon heeft een sterke smaak. Ik ben met de aangegeven hoeveelheid aan de voorzichtige kant gaan zitten, maar voeg na even proeven gerust meer toe indien de dragonsmaak nog niet goed uitkomt in de saus.

Naar een recept van:  www.libelle-lekker.be

Summary
recipe image
Recipe Name
gekookte kreeft met bruiswijn sabayon
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Gekookte kreeft met een bruiswijn sabayon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *