Moules frites : mosselen friet

moules frites

“Moules frites” klinkt in mijn oren lekkerder dan “mosselen met friet” of “patat met mosselen”. Het is een Belgisch/Noord-Frans gerecht. Hier in Zeeland wordt overigens in de meeste restaurants een pannetje mosselen ook vergezeld door frietjes. Wat mij laatst opviel, is dat toen ik klein was je in Zeeland bijna overal onbeperkt mosselen met friet kon eten. Met veel friet. Dat is nu helemaal over. Ik zou in ieder geval niet weten waar het nog kan.

Ik eet mosselen vooral thuis. Ze staan in een handomdraai op tafel en je kunt nog eens wat verschillende recepten uitproberen. Zoals dus het Belgische/Noord-Franse “moules frites”. De mosselen roken tijdens het koken al veelbelovend en het was weer smullen. Ik heb de mosselen en verse friet geserveerd met mosselsaus en citroen-mierikswortelmayonaise*.

Moules frites (mosselen met friet)

Voor 2 a 3 personen:

2 kilo verse mosselen
1 ui
1 tak snijselderij
1 tak tijm
25 gram boter
1 teentje knoflook
150 ml droge witte wijn
1 laurierblaadje
1 el fijn gesneden peterselie

Doe de mosselen in een bak water. Controleer de mosselen op kapotte schelpen. Deze mogen weg evenals de mosselen die niet sluiten na een ferme tik op de schelp.

Verhit in een hoge pan de boter, op een zacht vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak zachtjes zonder de ui te laten verkleuren. Voeg dan het fijn gesneden teentje knoflook toe en de fijn gesneden selderij, peterselie, tijm en laurierblaadje toe. Tot slot de droge witte wijn en laat aan de kook komen.

Voeg de mosselen toe en laat het vocht aan de kook komen. Schud dan de mosselen om en laat het vocht weer aan de kook komen. Schud dan nog een keer om. Laat dan voor een derde keer het vocht aan de kook komen, schud nog een laatste keer om en bekijk of de mosselen open zijn gaan staan. Haal dan de mosselen van het vuur. Zeef eventueel even het kookvocht en zet dan de pan op tafel.

Verse frites
Schil een kilo aardappelen en haal ze door de frites-snijder of snij ze in mooie gelijke staafjes. Spoel de staafjes af onder de kraan en dep droog met een schone theedoek. Verhit de frituurolie op 180 C. Bak de frietjes 3 minuten voor en haal ze dan uit de olie. Laat de olie weer op temperatuur komen. Bak de frites af in ca. 3 minuten. Als de frites gaan “zingen” in de pan zijn ze klaar. Bestrooi met zout en dien op.

* citroen-mierikswortelmayonaise: 3 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel citroensap en een “erwtje” mierikswortelpasta.

Bronnen: www.recoin.fr en www.theguardian.com

Het recept afdrukken? scroll helemaal naar de onderkant van de site-pagina en druk op het 2e printer-icoontje.

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Mosselen met friet
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *