Surinaamse bami met snijbonen

De snijbonenplanten waren afgelopen moestuinseizoen weer heel productief. Vier maanden geleden stond ik dus anderhalf uur achter elkaar snijbonen te wassen en door de snijbonenmolen te halen. Daarna ging de massa in een grote pan met kokend water en vervolgens in een vergiet om af te koelen. De keukenvloer zag er uit of een snijbonenbom was ontploft. Ik had daarna twee dagen spierpijn maar wel veel pakjes snijboon om in te vriezen.

Ik ben nu de vriezer aan het leegmaken. De koelkast met de meeste vriesruimte is namelijk kapot (we hebben er daarnaast nog eentje in de garage). Deze koelkast kent nog maar 1 stand en dat is heel hard vriezen, ook in het koelgedeelte. Er staat inmiddels een laag van 10 centimeter ijs aan de achterwand van de koelkast. Het is een hele oude koelkast dus het is tijd voor een nieuwe, energiezuinige koelkast. Eerst moet de vriezer leeg. Dit was een heerlijk recept voor het opmaken van de snijbonen.

Surinaamse bami met snijbonen
 • 500 gram spaghetti (ongekookt)
 • 3 blokjes Maggi (geel/rode vierkante blokjes, te halen bij toko)
 • 6 el Japanse sojasaus
 • 3 el ketjap manis
 • 1 tl sambal
 • 200 gram kipfilet (rauw)
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • stukje gember van 3 centimeter of 1 tl gemberpoeder
 • halve tl vijfkruidenpoeder
 • 2 tl (met kop) tomatenpuree
 • 2 el water
 • circa 300 gram gesneden snijbonen
 • verse selderij
 • neutrale bakolie zoals zonnebloemolie of druivenpitolie

Snij de kipfilet in kleine blokjes en bestrooi met zout en peper. Snipper de ui en knoflook en bak eerst de ui aan in een braadpan of wok, en daarna de knoflook mee. Hierna kan de geraspte gember er bij, de tomatenpuree, 1 blokje maggi en de vijfkruidenpoeder. Bak dit een minuutje mee en blus af met twee eetlepels water. Voeg dan de kip toe. Als de kip is aangebakken, voeg dan de snijbonen toe. Voeg af en toe wat water toe als het geheel dreigt aan te bakken. Kook dan de spaghetti in kokend water met 2 blokjes maggi en giet deze af als de spaghetti al dente is. Doe de sojasaus en ketjap bij de nog warme spaghetti en roer deze goed door. Voeg de spaghetti toe aan de kip en snijbonen en roer alles weer goed door. Voeg sambal toe naar smaak. Strooi de verse selderij vlak voor het serveren over de bami. Serveer met zoetzure komkommer.

Naar een recept van Funky Food bij Niki

Summary
recipe image
Recipe Name
Surinaamse bami met snijbonen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *