Surinaamse bruine bonen met rijst (B.B. met R.)

surinaamse bbr

Ik vraag je voor een keertje te eten bij mij
Je neemt je vrouwtje mee en je kinders er bij
Je krijgt toch geen kalkoen of een vers kievitsei
Maar wat je bij me eet: Zing ’t refreintje met mij

refr.:
    B.B. met R. dat is bruine bonen met rijst
    B.B. met R. dat is bruine bonen met rijst
    B.B. met R. dat is bruine bonen met rijst
    B.B. met R. dat is bruine bonen met rijst

 Max Woiski’s Bruine bonen met rijst

In mijn jeugdjaren maakte mijn moeder dit gerecht al klaar en ik was er dol op. In die tijd had je geen Surinaamse eethuisjes, dus of het authentiek smaakte wist ik niet. Pas toen ik al uit huis was heb ik het voor het eerst in Amsterdam gegeten bij een Surinaams restaurant en het was net zo lekker als de BB met R van mijn moeder. Hier haar recept:

Bruine bonen met rijst

5 ons runderlappen*
1 gesnipperde grote ui
2 vleestomaten
1 laurierblaadje
peper
1 Madam Jeanet of 2 tl Surinaamse sambal
2 teentjes knoflook
1 (runder-)bouillonblokje
1 el ketjap
1 el olie
een paar takjes verse selderij
1 grote pot bruine bonen
400 gram rijst

Snij het vlees in blokjes en wrijf in met zout. Verhit de olie in een braadpan en bak ze licht bruin. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit op zacht vuur mee. Ontvel de tomaten: snij een kruis in de onderkant en dompel ze in kokend heet water. Na een paar minuten gaat het vel er makkelijk af. Snij de tomaat in stukjes en voeg ze toe aan het vlees. Voeg dan een kopje water toe en het bouillonblokje**. Laurier erbij en minimaal 3 uur laten sudderen. De peper kan in zijn geheel meesudderen en dient op het laatst er uit te worden gehaald. Lekker is in plaats daarvan 2 tl Surinaamse sambal toe te voegen. Op het laatst kunnen de bruine bonen erbij en eventueel wat van het vocht uit de pot, een scheutje ketjap. Bestrooi het gerecht met wat peper en laat het geheel lekker warm worden. Bestrooi op het laatst met wat fijn gesneden verse selderij. Serveer met de rijst en een salade.

* Ik vind zelf de BB met R het lekkerst met runderstoofvlees.Je kan dit ook vervangen door een deel zoutvlees en een deel kipfilet (zoals op de foto).
** Met de slowcooker is 1 kopje water genoeg: er komt ook nog vocht vrij van de tomaten, in een gewone stoofpan moeten er wel 2 kopjes water bij omdat er dan meer vocht verdampt dan bij een slowcooker. 

Uit kookschrift: Smul mee met Wies (mijn moeders kookschrift)

Summary
recipe image
Recipe Name
surinaamse bruine bonen met rijst
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *