Mediterraanse salade met witte bonen, ui en olijven

mediterraanse salade witte bonen
De bonenplantjes staan klaar om de volle grond in te gaan. Ik heb een selectie van oude rassen in een aantal bekertjes opgekweekt, wit en bruin door elkaar. Nu gaat het een verrassing worden waar welke bonen gaan groeien.  Je kunt vanaf half mei al gaan uitplanten maar ik heb gelukkig nog even gewacht tot nu, eind mei. Vorige week zijn er namelijk nog een paar nachten met nachtvorst geweest. 
Met allemaal verse groente in het verschiet, is het misschien nu eens tijd om wat op te gaan maken uit de voorraadkast en diepvries. Ik heb een pak gedroogde witte bonen tevoorschijn gehaald en in de elektrische slowcooker gekookt. Het voordeel van koken met de slowcooker is dat je niet een dag van tevoren de bonen in de week hoeft te zetten. Kook een royale hoeveelheid witte bonen, want er is ook een heerlijke hoemoes van te maken.  

Mediterraanse wittebonensalade

4 eieren
2 uien
zout
1 grote pot (zelf) gekookte witte bonen (800 g)
3 tomaten
6 takjes peterselie
4 takjes dille
1/2 citroen
3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
1/2 eetlepel witte-wijnazijn
(versgemalen) peper
16 zwarte olijven

Optioneel: tonijn of ansjovis of gerookte zalm of ham

Zelf gedroogde witte bonen koken (in de slowcooker): Voorweken is niet nodig. Doe de gewenste hoeveelheid witte bonen in de slowcooker. Voeg water toe: de witte bonen moeten zo’n twee centimeter onder water staan. Zet de slowcooker op de hoge stand (90C), na zo’n 8 uur zijn de bonen gaar. Bij witte bonen is het in ieder geval aan te raden om het zout pas aan het einde van de kooktijd aan het water toe te voegen.

Eieren in ca. 10 minuten hard koken. Intussen uien pellen en in ringen snijden, bestrooien met zout en ca. 15 minuten laten staan. Intussen bonen laten uitlekken en afspoelen met koud water. Tomaten wassen en in partjes snijden. Peterselie en dille fijn hakken. Citroen uitpersen. In kommetje citroensap, olie en azijn tot dressing roeren. Uien afspoelen met koud water en droogdeppen met keukenpapier. Eieren pellen en overlangs in vieren snijden. Bonen, uien, tomaten, kruiden en dressing door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. In schaal scheppen en garneren met ei en olijven. Serveren met (Turks) brood.

Naar een recept van AH

bonenplantjes mei
Summary
recipe image
Recipe Name
salade met witte bonen, olijven en ei
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *