Artisjok met hollandaisesaus

De drie artisjokplanten in de moestuin hebben de winter overleefd en staan vol met knoppen. Tijd om de diepvriesvoorraad op te maken. Op 24-kitchen zag ik een paar maanden geleden tv-chef James Martin artisjokken met een hollandaisesaus maken. Omdat hij in Normandië was maakte hij deze hollandaisesaus met cider-honingazijn. Ik heb sinds kort cider-honingazijn van Tromp & Rueb in de collectie dus kon ik deze variant ook eens maken.

Ik heb de hollandaisesaus gemaakt op de 1 minuut-manier met een staafmixer en het lukte. Omdat hollandaisesaus heel snel in de schift gaat, is het niet raadzaam om deze saus af te laten koelen en weer op te warmen. De saus maak je dus wanneer de artisjokken bijna gaar zijn. Overigens zou ik niet rekenen op 1 minuut maar eerder op 5 minuten kooktijd voor de saus. Voor een beetje afwisseling in de smaakbeleving kan je ook nog een simpele rodewijnazijn-vinaigrette op tafel zetten om de artisjokblaadjes in te dopen.

artisjok met hollandaisesaus

  • 4 artisjokken
  • 2 eierdooiers
  • 1 el citroensap
  • 1 el ciderazijn met honing (of klassiek: wijnazijn)
  • 100 gram boter
  • peper, zout
  • citroensap om verkleuren tegen te gaan van artisjokken

Snij of draai het steeltje van de artisjok. Plaats de artisjokken in een pan met kokend water en kook ze in circa 30 minuten gaar. Prik aan het eind van de tijd af en toe even met een scherp mes in de onderkant van de artisjok om te kijken hoever gaar de artisjok is: het mes moet er makkelijk in te steken zijn.

Maak als de artisjok bijna gaar is de saus. Snij de boter in blokjes. Zet een maatbeker op een theedoek zodat de maatbeker niet verschuift. Doe 2 eierdooiers in de maatbeker. Mix deze met staafmixer los met zout en peper. Zet een pannetje op met de citroensap en azijn en verwarm dit. Voeg indien de vloeistof warm is bij de eierdooiers en mix deze gelijk met staafmixer tot een emulsie. Doe de blokjes boter in het pannetje waarmee azijn en citroensap is opgewarmd en laat deze smelten. Voeg de gesmolten boter toe in een dun straaltje terwijl je blijft mixen met de staafmixer. Serveer gelijk met de artisjokken (saus is niet meer op te warmen).

Summary
recipe image
Recipe Name
Artisjok met hollandaisesaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.