Zeeuwse knop recept: griesmeelcake

griesmeelcake zeeuwse knop

De hieronder aangegeven hoeveelheden zijn precies goed voor het Zeeuwse knopbakblik. Om een idee te geven: het bakblik heeft een doorsnede van 20 centimeter en een hoogte van 5,5 centimeter.

Het basisrecept komt van het blog Safrana Argana. Ik heb de hoeveelheden aangepast voor het Zeeuwse knopbakblik. Een andere aanpassing is dat ik de cake niet met siroop heb overgoten want ik had het vermoeden dat ik het dan te zoet zou gaan vinden. In plaats daarvan heb ik de cake met wat poedersuiker bestrooid. Volgende keer ga ik toch de siroop proberen want ik ben wel nieuwsgierig hoe dat smaakt.

En dan moet er weer griesmeel worden gekocht want de cake moet echt daarna nog een keer worden gemaakt maar dan met vruchtenjamvulling, en daarna nog een keer met rozenwater. Het is duidelijk, dit is een succesrecept.

Griesmeelcake

Nodig: klein maatbekertje/koffiemok

2 eieren
110 ml suiker
110 ml olie
110 ml yoghurt
110 ml griesmeel
220 ml bloem
10 gram bakpoeder (1/2 zakje)

Pak een maatbekertje en meet de hoeveelheden telkens met hetzelfde maatbekertje. Alles tot het streepje 110 ml, behalve de bloem. Daarvan is de dubbele hoeveelheid nodig. Je kunt hetzelfde doen met een koffiemok, deze telkens tot de helft vullen (en de bloem een hele mok).

Verwarm de oven voor op 180 C (beter niet op heteluchtstand maar op onder-en bovenwarmte)

Klop de eieren los met de suiker. Voeg de olie en yoghurt toe. Roer de  griesmeel erdoor. Zeef de bloem en bakpoeder erboven en klop dit door de rest heen. Doe de massa in een goed ingevet bakblik en zet deze in het midden van de oven.

Kijk na een half uur of de cake gaar is door met een satehstokje in de cake te prikken. Komt het stokje er droog uit, dan is de cake gaar. Bij mij was dat na 35 minuten.

Bestrooi met poedersuiker of maak de cake mooi met glazuur of maak een suikersiroop (inkoken van 110 ml suiker, 80 ml water en 2 el citroen) en giet dat over de nog warme cake.

Summary
recipe image
Recipe Name
griesmeelcake zeeuwse knop
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *