Boerenomelet met crazy pea

Een paar jaar geleden kwam ik een blogpost tegen over het zelf kweken van erwtenscheuten. Ik heb toen uit nieuwsgierigheid gedroogde erwten gekocht en in de vensterbank een bakje met erwten te weken gezet. Twee weken daarna kon ik de scheuten al oogsten. De scheuten smaken naar verse erwtjes. In gerechten vervang je eenvoudig erwten door erwtenscheuten. Daarnaast kan je ze rauw eten, bijvoorbeeld op een broodje of in de salade. Ze zijn dus culinair veelzijdig te gebruiken.

Een tijdje daarna is -terecht- een campagne gestart, met medewerking van 24kitchen, om de scheuten standaard in de supermarkt in het groenteschap te krijgen. Ze kregen hierbij de naam “crazy pea”. Ik heb zelf het idee dat het niet is gelukt. Ik kom ze in ieder geval in de supermarkten en bij de groentewinkels niet tegen. Maar gelukkig weet ik hoe makkelijk het is om deze scheuten zelf te kweken en geef daarom hieronder nog eens een korte beschrijving hoe dat moet.

Je doet een laag gedroogde erwten in een plastic bakje en bevochtig deze met wat water. Hier leg je een schone doek of keukenpapier op. Twee maal per dag spoel je de erwten even met schoon water en leg je er de doek weer terug op. Na circa drie dagen komen er kleine scheuten uit de erwtjes. Dan is het tijd om een bakje te vullen met pootaarde en op deze aarde leg je hier de erwtjes*. Je geeft ze dagelijks een scheutje water. De erwtjes gaan gedurende 1 a 2 weken lange groene knapperige sprieten met blaadjes vormen. Als ze circa 15 tot 20 centimeter hoog zijn knip je ze boven de aarde af en gebruik je ze bijvoorbeeld in deze:

Boerenomelet met crazy pea (erwtenscheuten)

per persoon:

2 eieren
scheut melk
2 kastanjechampignons
1/4 paprika
1/2 kleine rode ui
2 plakjes gerookt ontbijtspek
6 stengels crazy pea c.q. erwtenscheuten of handje erwtjes
geraspte kaas of verbrokkelde blauwe kaas
zout of Herbamare, vers gemalen peper
bakolie/boter

Klop de eieren los met de melk, zout en peper. Snij de champignons, paprika, ui, spek en erwtenscheuten in fijne stukjes. Bak de ui aan in een koekenpan en voeg daarna champignons, paprika en spek toe en laat dit zacht en gaar worden in de pan. Voeg dan het eimengsel toe en bestrooi met de erwtenscheuten en kaas. Doe de deksel of een spatdeksel op de pan en laat het zachtjes stollen. Draai eventueel nog een keertje om maar als het ei gestold is, is de boerenomelet gaar.

* Zie mijn instagram-account (rechtsboven aan de pagina is een link daar naartoe) voor foto’s van de erwten met kleine scheuten en de oogstbare crazy pea.

Summary
recipe image
Recipe Name
Boerenomelet met erwtenscheuten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *