Hele kip met country aardappeltjes, rapen en pompoen uit de oven

In de herfstvakantie gingen wij een weekje naar de Ardennen. We verbleven in een gedeelte van een oude boerderij. Ondanks alle corona-maatregelen konden we lekker op stap, zoals naar musea, lunchen, boodschappen doen en oude steden bezichtigen. De frieten werden in de plaatselijke frituur in ossenwit gebakken en de bakkers hadden lekkere wafels e.d., dus kregen we ook echt een buitenland-gevoel. Wat ook altijd lekker is in België: de hoevekip. En op de groente-afdeling van de supermarkten is er veel keuze.

Na een middagje Coo (had vroeger veel gehoord over de watervallen van Coo) zette ik deze hoevekip met geroosterde herfstgroente op tafel. Een lekker simpel gerecht waarbij je alleen maar even wat hoeft te schillen en te snijden en de oven de rest van het werk doet. Door het roosteren en het garen in het braadvet van de kip worden de blokjes aardappel, raap en pompoen extra lekker.

Hele kip uit de oven met country aardappeltjes, rapen en pompoen

  • Hele kip (ca. 1,2 kilo)
  • Zout, peper
  • Olijfolie
  • 2 a 3 aardappelen
  • 2 herfstrapen
  • 3 a 4 ons pompoen, in blokjes
  • Country-kruiden – van Ducros (of mengsel van paprikapoeder, uipoeder, zwarte peper, zout en gerookt paprikapoeder)
  • 2 tenen knoflook

Wrijf de kip in met olijfolie en een mengsel van versgemalen peper en zout. Laat de kip op kamertemperatuur komen.Verwarm de oven voor op 225 °C. Giet nog wat olijfolie in de braadslede. Schil de aardappelen, de rapen en pompoen en snij in blokjes (van 1,5 centimeter doorsnede). Doe dit in een kom en bestrooi met country-kruiden of met een mengsel van paprikapoeder, uipoeder, zwarte peper, zout en een snufje gerookt paprikapoeder). Snijd de knoflook fijn en meng dit goed door de blokjes groente. Stort het in de braadslede en leg de kip op de borstzijde er op.

Zet de braadslede in het midden van de oven. Schakel de oventemperatuur terug naar 175 °C. Draai de kip na 20 min. om, zodat ook het vel van de borst bruin en knapperig wordt. Hussel ook de groente nog even om. Rooster de kip nog 30-40 min. Bedruip af en toe met braadvet om uitdroging te voorkomen. Steek een satéprikker in het dikste deel van de kip (bij dijbeen) om de gaarheid te controleren. Zet de kip terug in de oven als er roze vocht vrijkomt. Test na 10 min. opnieuw: pas bij helder sap is de kip geheel gaar. Serveer eventueel nog met een salade.

Summary
recipe image
Recipe Name
Hele kip uit de oven met country aardappel, raap en pompoen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by