Filmjölk maken (zweedse yoghurt) met de multicooker

Filmjölk is niet hetzelfde als yoghurt. Het lijkt op klassieke yoghurt, maar wordt bereid met andere mikro-organismen en heeft een iets andere smaak en structuur. Ook bevat het probiotica. Het melkzuur geeft filmjölk een zure smaak. Het wordt in Zweden als ontbijt en tussendoortje gegeten. Het is iets minder zuur dan gewone yoghurt. Wij kochten het per ongeluk tijdens een vakantie in Zweden. Het Zweeds is best lastig te lezen en te herleiden vanuit een andere taal. Op een gegeven moment hadden we wel door wat melk was, en yoghurt en biologisch e.d. maar pakten toch een keer een pak filmjölk mee in de veronderstelling dat het een soort melk was.

Dat was de dag voordat wij terug naar huis zouden rijden en ik vond het lekker dus nam het mee terug in een koeltas. Het laatste restje heb ik ingevroren in de hoop hier een nieuwe batch mee te kunnen maken in de multicooker (crockpot express). Gisteren ging ik aan de slag. Het werkt niet geheel hetzelfde als yoghurt: het heeft langer de tijd nodig om in te dikken en twee eetlepels (50 gram) bleek te weinig. Maar vanochtend kon ik heerlijk ontbijten met filmjölk. Dus mocht je naar Zweden gaan: neem een litertje mee terug in de koeltas of koop online een starter. Hiermee kan je in principe de rest van je leven filmjölk maken.

Filmjölk maken

  • 100 gram filmjölk (ingevroren)
  • 1 liter volle melk

Verwarm de volle melk tot 80 Celcius en laat dan afkoelen tot 40 C (zet het pannetje melk in koud water om dit te versnellen). Doe de melk in de multicooker en kies het programma yoghurt. Voeg de (ingevroren) filmjolk toe en roer goed door. Zet de timer op minimaal 12 uur. Giet het na afloop in een yoghurtbak en roer met de garde nog even goed door. Zet in de koelkast: de zweedse yoghurt wordt nog iets dikker na afkoeling. Wil je hierna weer maken laat dan een restje van 100 gram over en maak weer een nieuwe batch of vries dit in.

Summary
recipe image
Recipe Name
Filmjölk maken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by