Gepekelde kip met vadouvan uit de houtoven

De zomer is de ultieme tijd om de houtoven op te stoken. Het snoeihout ligt er al klaar voor. Buiten koken is een manier om het binnen niet al te warm te maken, vooral met een hittegolf in het vooruitzicht. Na een warme dag met wat verkoeling aan het Veerse meer ging er gisteren een kipje de houtoven in en na de kip nog een bakplaatje koekjes. Zo gebruik je de restwarmte van de houtoven optimaal. De pure chocolade die over was van Pasen wilde ik opmaken en dus werden het chocoladechipkoekjes.

Het kipje was lekker mals met een knapperig vel en dat is precies de bedoeling van het pekelen. Lekker met een salade en (naan-) brood. Als je hier nog een sausje bij wil, dan is een knoflook-yoghurtsausje of een chilisaus lekker.

Gepekelde kip met vadouvan uit de houtoven

  • kip van 1,3 kilo
  • 75 gram zout per liter water
  • scheut citroensap of enkele schijfjes citroen
  • 2 eetlepels vadouvan
  • 1 tl chilipepervlokken/chilipoeder

Voor de pekel: doe het zout in een pan (waarschijnlijk genoeg zout nemen voor twee liter water, dit is afhankelijk van de grootte van de pan waar de pekel en kip ingaan). Giet hier een laagje kokend water op zodat het zout gaat oplossen en vermeng dit dan met koud water. Doe de kip er bij: indien een bevroren kip kan dit gelijk anders beter even wachten tot de pekel is afgekoeld. En voeg genoeg water toe tot de kip onderstaat. Voeg nog wat citroensap toe of enkele schijfjes citroen. Laat dit enkele uren pekelen, liefst een dag maar enkele uren kan ook. Haal dan de kip uit het water, droog deze af en bestrooi met vadouvan en chilivlokken. Plaats de kip op een rekje in een braadslede. Stook de houtoven op tot circa 200 C en zet de kip in het midden van de houtoven. Klaar in circa een uur.

Summary
recipe image
Recipe Name
Gepekelde kip met vadouvan uit de houtoven
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by