Truckerballen: gehaktballen uit de jus

truckerballen gehaktballen uit jus

Het begon een paar jaar geleden met een artikel van Sylvia Witteman in de Volkskrant, over de perfecte cafégehaktballen. Malse gehaktballen uit een pannetje jus en in het café geserveerd met een lepeltje mosterd. Daarna viel mij op dat er ook sterrenchefs waren die zich aan de gehaktbal waagden. Op tv was er een bekende chef met een lijst van 15 ingrediënten voor de perfecte gehaktbal.

Zo veel ingrediënten kan wel kloppen want als je op de bus gehaktkruiden kijkt, zitten daar alleen al 8 verschillende soorten kruiden in: koriander, peper, gember, foelie, nootmuskaat, kardemom, chilies en majoraan.

Vanuit de bijzonder lekkere gehaktballen volgens het recept van Sylvia Witteman ben ik verder gegaan en uitgekomen op het onderstaande recept. Haar gebakken uitjes door het gehaktdeeg ben ik bijvoorbeeld weg gaan laten en ook het zakje juspoeder. Wat gebleven is, en echt het verschil maakt tussen een gewone gehaktbal en een echt lekkere gehaktbal is de toevoeging van citroenrasp. Verder nog een scheutje melk toegevoegd en een scheutje ketjap manis.

Hier het recept van wat wij truckerballen zijn gaan noemen, een echte omrijbal uit de jus:

Truckerballen

Voor 4 ballen:

500 gram half-om-halfgehakt
1 ei
ontkorste boterham of paneermeel
scheutje melk
1 tl fijne citroenrasp
3 tl gehaktkruiden*
ketjap manis
1 tomaat, ontveld en ontpit
boter of olie om in te bakken
zout, peper

Neem een ontkorste boterham en giet daar een scheutje melk overheen. Voeg het gehakt toe en prak goed door. Roer in een ander kommetje een eitje los met de citroenrasp, gehaktkruiden en klein scheutje ketjap manis. Kneed dit samen met het gehakt tot een smeuïge toch stevige massa. Voeg als er in de gehaktkruidenmix nog geen zout zit, zout toe en eventueel nog wat peper. Vorm hier 4 ballen van. Bak de gehaktballen bruin in de braadpan en laat ze zo’n 15 tot 20 minuten op een laag vuur sudderen (of 2 uur in de slowcooker** of in 10 minuten met de crockpot express***). Af en toe even keren. Voor de jus, de ballen uit de pan halen en een scheut water toevoegen en het aanbaksel los roeren. De ontvelde en ontpitte tomaat in stukjes snijden en toevoegen. Op smaak brengen met nog wat zout, peper en een scheutje ketjap. De ballen weer toevoegen en nog even opwarmen in de jus.

* Kijk voor de precieze dosering even op de verpakking van de gehaktkruiden

** Als slowcooker-recept: braad de ballen eerst aan in de braadpan en maak dan de jus alvast. Doe de ballen met de jus in de slowcooker en zet de electrische slowcooker op hoog. Na zo’n 2 uur zijn de ballen klaar. Voordeel van slowcooker: je hoeft niet de hele tijd de ballen te keren (dus ze kunnen daardoor ook niet kapot gaan) en het vocht verdampt niet.

*** Snel met de crockpot express: braad de ballen eerst aan in de braadpan. Leg ze in de crockpot express. Maak een jus met 400 ml water en de rest van de ingredienten voor de jus. Giet dit over de ballen. Zet de deksel op dicht/druk (wolkje met kruisje erdoor) en de crockpot op Meat, timer op 10 minuten (hoge druk) en druk op start. Laat daarna nog 10 minuten staan op verwarmen (gaat automatisch na meat-programma). Haal de deksel van de pan. Indien te veel vocht: enkele minuten op Saute/brown zetten. Maak de jus af met een beetje maizena of aardappelzetmeel.

Summary
recipe image
Recipe Name
truckerballen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Published by

6 thoughts on “Truckerballen: gehaktballen uit de jus

  1. jij zit ook overal he broertje als het niet op de weg is dan is het hier wel hahahahahah groetjes Gerrit

  2. Maakt u hier gebruik van echte maatlepels om de TL mee af te meten of gewone bestek theelepels, in het geval van het gebruik van gewoon bestek, strijkt u de theelepels dan af of zijn ze een beetje overhopend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *