Pizzabrood uit de wonderpan

wonderpan pizzabrood

Na jarenlang al verlangend te hebben gekeken naar camperbusjes, vooral de oude exemplaren vond ik leuk, de knoop doorgehakt. De camperbus staat in Friesland voor nog een Bovag campercheck en een apk-keuring en wij wachten inmiddels met smart op een berichtje dat hij opgehaald kan worden. Een deel van de voorpret is al begonnen: nadenken over wat handig is om nog aan te schaffen en hoe we het gaan doen met de beperkte ruimte: een voortent (ja of nee), ophangsystemen, kookspullen etc etc. Het moet compact zijn en handig. Een deel hebben we al omdat we, vooral in het verleden, veel met de tent op pad zijn geweest.

Er zit een gasstel in de camper, met spoelbakje en uitklap-aanrechtje plus een kleine ruimte daaronder voor keukenspulletjes. Een magnetron of oventje is waarschijnlijk nog wel te doen in een grote camper of caravan maar gaat in een camperbus relatief veel ruimte vragen. Daarom heb ik de afgelopen weken lopen nadenken over de wonderpan: een pan die je op het gasfornuis kan zetten en als oven kan gebruiken. Op de zomer brocantemarkt in Zierikzee zocht en vond ik er eentje: een echt jaren 50/60 model. Uit elkaar gehaald neemt het de ruimte van een pan in.

Eerste experiment alvast in de achtertuin: pizza. Een gewone wonderpan-pizza zal te weinig zijn voor 4 personen dus wordt het pizzabrood. Met een goed gevulde salade er bij en een toetje na, is dit genoeg.

Wonderpan pizzabrood

 • 250 gram bloem
 • 150 gram water
 • 2 el olie (plus 1 om de wonderpan in te vetten)
 • 6 gram gist
 • 1 kleine tl zout
 • 2 el tomatenpuree
 • plakjes salami (1 ons)
 • 1 bol mozzarella
 • 1 verse tomaat
 • 1 paprika
 • 1 kleine ui
 • oregano
 • peper, zout

Deeg maken, circa een uurtje van tevoren: meng bloem, water, zout, gist en olie door elkaar. Vorm er dan met behulp van nog wat bloem een lange rechthoekige lap van, met een lengte zodanig dat je deze rondom kunt draperen in de wonderpan. Of: gebruik kant en klaar deeg.

Als je geen ruimte hebt om deeg uit te rollen, trek dan het deeg in een lengte zodanig dat het op de bodem van in de ingevette binnenpan van de wonderpan past en druk dan met de vingers een sleuf in het deeg. Bestrijk met tomatenpuree die wat verdund is met water en op smaak gemaakt met oregano, zout en peper. Beleg met de overige ingrediënten en trek hier het deeg over. Herhaal eventueel.

Indien je de ruimte hebt of kant en klaar deeg: beleg en rol de lap op en leg in de ingevette binnenpan van de wonderpan. De bovenkant dient in ieder geval deeg te zijn. Versier deze eventueel. Zet de binnenpan in de buitenpan en plaats op het gasplaatje. Zet de bovenkant er op. Zet het gas op de laagste stand van gasstel: het is in circa drie kwartier klaar.

Summary
recipe image
Recipe Name
pizzabrood uit de wonderpan of Omnia
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by