Zuurdesem bananenbrood

Proef je de zuurdesem in dit bananenbrood? Nee, dat proef je niet maar je merkt het wel want het bananenbrood rijst geweldig. Dit baksel is zo donker vanwege de bruine basterdsuiker. Bananenbrood is niet zo zoet als cake. Vaak worden de termen bananenbrood en bananencake door elkaar gebruikt. Dit bananenbrood bevat veel minder suiker dan een cake en er daarnaast is er volkorenmeel gebruikt. Je krijgt echter wel het gevoel cake te eten.

Je kan er ook maar liefst drie bananen in kwijt: van die bijna zwart wordende bananen die geweldig zijn in smoothies en baksels. Daarnaast is dit een fijn recept voor zuurdesembakkers. Na het voeden van de zuurdesemstarter houd je altijd zuurdesem over. Zuurdesemstarter weggooien is zonde: het is een mooie basis voor een cake of pannenkoeken. Je schijnt er ook lekkere crackers mee te kunnen maken maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Dit bananenbrood kan ik in ieder geval van harte aanbevelen:

Zuurdesem bananenbrood

 • 3 bananen (medium)
 • 150 gram zuurdesemstarter (gevoed of overgebleven)
 • 100 ml neutrale olie (bv zonnebloem)
 • 60 gram bruine basterdsuiker
 • 50 gram kristalsuiker
 • 2 large eieren
 • 1 tl vanille extract
 • 250 gram bloem/volkorenmeel
 • 1 tl baksoda
 • 1 tl bakpoeder
 • flinke snuf zout
 • mespunt kaneel

Verwarm de oven op 180 C. Snij de banaan in plakjes, Voeg er de olie, eieren en suiker aan toe. Mix even en voeg dan de rest toe. Mix alles nog even goed door elkaar. Doe in een cakevorm (ingevet indien je geen siliconenvorm hebt). Zet in het midden van de oven en bak in circa 40 minuten gaar. Elke oven is anders dus check even met een sateprikker of de binnenkant ook gaar is (sateprikker komt er droog uit indien je deze in het midden van de cake prikt).

 • Naar een recept van https://www.melskitchencafe.com (dat recept heeft echter 2 keer meer suiker)
Summary
recipe image
Recipe Name
Zuurdesem bananenbrood
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by