Vlechtbrood met custard vulling

Puddingbroodjes, Parijse bollen, tompoucen, Zeeuwsvlaamse papkoeken of papschotels, een Franse flan, een roomvlaai: allemaal lekkers met custard/banketbakkersroom. Ik voeg daar nog deze broodvlecht aan toe. Brood bakken gaat mij steeds beter af, maar sommige baksels lijken mij nog een stap te ver. Dit brood was makkelijker dan het er uit zag. Het idee zag ik op een Duitse site, als een kruising tussen een paasbrood en een bienenstich (gebak met room ertussen). Vol goede moed ben ik er aan begonnen: het scheelt dat de custard gewoon met een pakje kan worden gemaakt (proef je niet trouwens).

Ik heb het recept overigens wel iets aangepast. Het recept ging namelijk uit van 500 gram meel. Dat leek mij wel een erg groot brood worden. Ik ben achteraf blij dat ik de hoeveelheden heb aangepast want je kan hier gerust met een gezin twee dagen van eten. Daarnaast had het paasbrood ook nog geschaafde amandelen en suikerstroop over het brood heen verdeelt. Ik heb het simpeler gehouden. Het resultaat is zoet genoeg. Je kan het goed een dag van tevoren maken want de tweede dag is het kruim ook nog lekker mals.

vlechtbrood met custard vulling

 • 350 gram bloem
 • 5 gram gedroogde gist
 • 1 ei
 • 200 ml lauwe melk
 • 60 gram suiker
 • 60 gram zachte boter
 • halve tl zout
 • 1 pakje dr. oetker kookpudding vanille
 • 300 ml melk
 • 50 ml koude melk
 • 100 gram kwark
 • 50 gram poedersuiker plus extra om te bestrooien

Doe bloem, gist, ei, lauwe melk, suiker, zout en boter in klontjes in een kom en kneed met de keukenmachine (met deeghaak) zo’n 10 minuten het deeg mooi glanzend. Laat 40 minuten met een folie over de kom rijzen op een warme plek. Maak gelijk de custard: mix de poeder met 50 ml koude melk en 50 gram poedersuiker. Verwarm 300 ml melk in een pannetje en voeg het custardmengsel toe. Breng langzaam aan de kook onder voortdurend roeren. Indien het gaat binden, zet het vuur uit en laat afkoelen. Roer door de afgekoelde custard nog 100 gram kwark. Rol het deeg uit tot een lap van 45 bij 45 cm. Verdeel in drie banen. Verdeel een dikke streep custard over het midden van een baan en vouw hier de randen over. Custard hoeft niet op: het is zeer waarschijnlijk teveel (gebruik de rest voor een puddingbroodje of parijse bol…). Indien de drie banen zijn gevuld, leg dan de uiteinden tegen elkaar en maak een vlecht van het deeg. Leg op het bakblik dat is bekleed met bakpapier. Laat nog 40 minuten verder rijzen. Zet de oven op 160 C (hete lucht) en bak het brood in het midden in 30 minuten mooi bruin. Bestrijk met water en als het brood is afgekoeld kan je het nog bestuiven met poedersuiker…

Summary
recipe image
Recipe Name
vlechtbrood met custard vulling
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by