snelle zuurdesem wafels

Om de week ververs ik mijn zuurdesemstarter Guus. Dit betekent een deel van de starter verwijderen en meel en water toevoegen om te activeren. Met deze verwijderde starter maak ik af en toe een cake of broodjes. Nadat ik een paar keer achter elkaar een mislukt meergranenbrood had wacht ik nog maar even met het bakken van brood totdat ik de cursus zuurdesembrood bakken in mei heb gevolgd.

Dit keer heb ik de wafelijzers van het jaren 70 Tefal tosti/wafelapparaat goed afgewassen en een poging tot het maken van Brusselse wafels gedaan. Het leek mij altijd veel werk maar ik was er verrassend snel mee klaar. Dit is een fijn recept voor het weekend: in de (late) ochtend zuurdesem verversen en dan tegelijkertijd een wafelbeslag maken. Omdat dit recept geen karnemelk bevat en het ook niet een nacht hoeft te rijzen, heb je alle ingrediënten waarschijnlijk al in huis en snel een 6-tal wafels op tafel.

zuurdesemwafels (6)

  • 100 gram bloem
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 tl bakpoeder (afgestreken)
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 86 gram melk (1/4 cup melk)
  • 110 gram zuurdesemstarter
  • 1 ei
  • snuf zout
  • boter of olie om in te vetten
  • topping naar smaak

Meng eerst de droge ingrediënten. Voeg hierna de natte ingrediënten toe. Mix alles even met de staafmixer, garde of handmixer. Verwarm het wafelijzer en bestrijk de ijzers goed met olie of boter met behulp van een kwastje. Doe een flinke juslepel of net iets meer (afhankelijk van de grootte van het wafelijzer) beslag per wafel. Klap het wafelijzer dicht. Als de stoom uit het wafelijzer minder wordt dan zijn de wafels waarschijnlijk lichtbruin (even checken), dat is zo na 2 minuten. Haal ze bij gewenste kleur uit het wafelijzer en leg ze op een rooster. Vet het wafelijzer opnieuw in en bak nog een tweetal wafels en herhaal deze stap.

Summary
recipe image
Recipe Name
Snelle zuurdesemwafels
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by