Kruidenmix uit Ethiopië : berbere

kruiden ethiopie

Met Kerst kreeg ik een Ethiopisch kookboek cadeau. Dit was mijn eerste kennismaking met de Ethiopische eetcultuur. In het boek staat aangegeven dat het voedsel in Ethiopië bestaat uit pittige groente en linzenstoofpotten en uit langzaam gegaard vlees. De gebruikte specerijen zijn onder andere fenegriekzaad, mosterdpoeder, karweipoeder, kardemom, piment, komijn, paprikapoeder cayenne, kurkuma en gember. Er wordt vaak (plat) brood van teff bij de maaltijd gegeten.

De onderstaande specerijenmix komt in veel stoofrecepten voor en heet “berbere”. Het is aan te raden om gelijk een flinke hoeveelheid te maken want na de eerste keer wil je dit meer gaan gebruiken. Ik heb ondertussen al een stoofpot met kip (doro wat) en een lamsstoverij (sega wat) gemaakt waar deze mix in ging. Met twee theelepels berbere maak je een gewone stoofpot al lekker kruidig. Hou je niet zo van pittig, verminder dan de hoeveelheid rode pepervlokken of cayennepoeder. Binnenkort komt het recept voor de lamsstoverij online.

Berbere

1 tl gemalen komijnzaad*
1/2** tl rode pepervlokken
1/2 tl gemalen kardemom
1/2 tl fenegriekpoeder
1/2 tl gemalen peper
mespuntje gemalen kruidnagel
1 tl paprikapoeder
1 tl zout
1/2 tl kurkuma
1 tl cayennepoeder
1/ tl all spice/piment

Meng alles en bewaar in een potje. Twee (volle) theelepels is genoeg om een vlees- of groentegerecht mee op smaak te brengen.

* In het kookboek wordt de hoeveelheid in hele zaden aangegeven. Ik heb dat omgerekend naar gemalen aangezien dat doorgaans in de kruidenkast staat.

** 1/2 = halve, niet 1 a 2

Bron: Ethiopian cookbook van Planet cookbooks

Summary
recipe image
Recipe Name
Berbere kruidenmix
Published On
Preparation Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Kruidenmix uit Ethiopië : berbere

  1. Staat er misschien ook in hoe je Ethiopisch brood of injera bakt met Teff bloem? groetjes, Karin

  2. Ja, injera-recept staat er ook in. Binnenkort komt eerst de lamsstoofpot online en daarna ga ik kijken of het een goed recept voor injera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *