Zuurdesem wortelcake met kwarktopping

Dit is een recept om overtollige zuurdesemstarter te benutten voor iets lekkers. Het hoeft geen actieve zuurdesemstarter te zijn want er gaat ook nog baksoda in het deeg om het te laten rijzen. Overigens proef je geen zuurdesem in de cake. Het is een heerlijke malse cake en met een kwarktopping ook nog eens een feestelijke traktatie. Voor een worteltaart verdubbel je het recept. Verder is het recept naar eigen smaak natuurlijk nog aan te vullen met bijvoorbeeld walnoten en/of rozijnen.

Mijn zuurdesemstarter is ondertussen al weer drie en een half jaar oud. Ik heb de starter, naar goed gebruik, ook een naam gegeven. De mijne heet Guus, naar Guus Geluk uit de Donald Duck-strip. Natuurlijk hoop ik met deze naam veel fantastische zuurdesembaksels uit de oven te toveren. De vakantieweken doorstaat Guus tot nu toe goed. Na de vakantie ververs ik de starter twee keer en dan kan ik er weer mee gaan bakken.

Zuurdesem wortelcake met kwarktopping

 • 150 gram suiker
 • 160 ml zonnenbloemolie
 • 2 kleine eieren (ca. 100-110 gram)
 • 60 gram zuurdesemstarter
 • 120 gram bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl speculaaskruiden
 • enkele druppels vanille-essence
 • snufje zout
 • 3 waspenen/bospenen (ca. 150 gram)
 • 1 el bloem
 • alles wat je verder nog lekker lijkt, zoals rozijnen, walnoten etc.
 • 2 el poedersuiker
 • 1 el kwark

klop de suiker met de zonnenbloemolie, eieren en zuurdesemstarter luchtig maar toch licht gebonden. Voeg er de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden, vanille en zout bij. Mix dit kort tot een homogene massa. Rasp de wortel en doe hier een eetlepel bloem door. Voeg dit bij het cakebeslag en meng dit goed door. Verwarm de oven voor op 180 C. Zet de cakemix ongeveer drie kwartier in de oven. Haal er uit en laat afkoelen. Meng de poedersuiker met kwark en verdeel over de bovenkant. Voeg eventueel iets meer kwark toe als de topping te stijf is.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zuurdesem wortelcake met kwarktopping
Published On
Preparation Time
Cook Time

Published by