Kerst eton mess met cranberrysaus

Deze kerst eton mess is gemaakt met laagjes van verkruimelde groene merengue (eiwitschuimpjes), romige mascarpone-yoghurt en lekkere zoetzure cranberrysaus. Het toetje heeft de kerstkleuren en is heel eenvoudig van tevoren al gedeeltelijk klaar te maken. Een dag tot drie dagen van tevoren maak je de eiwitschuimpjes en de cranberrysaus. De schuimpjes doe je in een trommel en de saus in een jampotje in de koelkast. Op de dag zelf vul je na het hoofdgerecht de glaasjes en dan is het genieten.

Ik heb zelf de schuimpjes groen gemaakt met pandan-extract maar je kan het natuurlijk ook met voedselkleurstof kleuren. Pandan smaakt een beetje vanille-achtig dus dat past perfect bij de andere ingrediënten. In principe zou je voor dit toetje de helft van de ingrediënten voor het schuim kunnen gebruiken. Dan moet je ze wel goed gaan bewaken als ze klaar zijn! Overigens zou je er ook mini-pavlova’s van kunnen maken.

Kerst eton mess

4 personen

 • 2 eiwitten
 • 65 gram kristalsuiker
 • 60 gram poedersuiker
 • 5 gram maizena
 • enkele druppels pandanextract of groene voedselkleurstof
 • 200 gram mascarpone
 • 100 gram griekse yoghurt
 • 1 1/2 eetlepel poedersuiker
 • 1 zakje verse cranberry’s 250 gram
 • enkele eetlepels kristalsuiker naar smaak
 • evt. versiering (kerstsprinkels of iets dergelijks)

Maak de kom (van de keukenmachine) en de garde goed vetvrij met een beetje azijn. Doe twee eiwitten in de kom en de kristalsuiker, poedersuiker en maizena. Klop dit en voeg beetje bij beetje van de kleurstof/pandanextract toe tot het mooi groen is en klop verder door tot er pieken komen als je de garde er uit haalt. Maak er schuimpjes van op een met bakpapier bekleedde bakplaat (met een mooi toefje, je gaat er genoeg overhouden om ook bij de koffie te serveren). Bak de schuimpjes 2 uur op 100 C. Laat ze afkoelen. Maak vervolgens (of ondertussen) de cranberrysaus door de cranberry met een deciliter water op te zetten en doe hier suiker naar smaak bij. Begin met 2 eetlepels: je kan altijd nog bijzoeten op het laatst. Een zoetzure smaak is wat hier erg lekker in is want het schuim is al zoet genoeg. Kook in circa 10 minuten de cranberry tot moes. Voeg als het te dik is nog wat water toe. Laat afkoelen. Meng de mascarpone met de yoghurt en anderhalve eetlepel kristalsuiker met een garde tot een gladde massa. Doe in een glas eerst een eetlepel cranberrysaus, daar enkele dessertlepels mascarponeyoghurt en daarover in stukken gebroken schuimpje. Herhaal dit nog 1 a 2 keer en versier het nog eventueel met wat sprinkels, nootjes of iets dergelijks.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kerst eton mess met cranberrysaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Published by