Pompoencake met sinaasappel en noten

pompoencake sinaasappel noten

Oesters en uien, en pompoencake….. Ik heb een tijd lang wat moeite gehad om zoete gerechten te bloggen vanwege mijn blogtitel. Ik ben daarnaast ook helemaal niet een bak-type. Heel Holland Bakt vind ik leuk om naar te kijken vanwege het wedstrijd-element en omdat de misbaksels zo herkenbaar zijn. Tijdens vakantie heb ik genoeg tijd en geduld om een bakproject op te pakken. Deze keer wilde ik vanwege de naderende Halloween weer eens een pompoencake proberen. Met nog 14 pompoenen uit eigen tuin in de voorraad is het fijn om een goed recept hiervoor te hebben. De vorige poging leverde een lekkere, maar veel te kleffe pompoencake op.

De eerste stap is een basisrecept opsnorren van een betrouwbare baksite of blogger. Daarna ga ik er bijna altijd iets aan veranderen. Rozijnen worden geschrapt uit het recept omdat niemand hier in huis, behalve ik, ze lekker vindt. In plaats daarvan komen meestal cranberry’s of noten of ze worden gewoon weggelaten. Citroen wordt met gemak vervangen door sinaasappel of mandarijn en andersom. Alleen kaneel toevoegen vind ik saai: dat wordt een mengsel van allerlei specerijen. Dat pakt ook wel eens niet zo goed uit. Deze keer heeft mijn veranderzucht een geweldig luchtige kruidige cake opgeleverd vandaar dat ik deze deel:

Pompoencake met sinaasappel en walnoten

180 gram bloem
15 gram bakpoeder
18 gram custardpoeder
1 tl speculaaskruiden
1/2 tl gemalen kardemom*
1/2 tl zout

150 gram boter
150 gram suiker
3 eieren

150 gram fijn geraspte pompoen
50 gram fijn gemaakte walnoten**
55 gram sinaasappelsap
geraspte schil van 1 sinaasappel

Meng alle droge ingrediënten door elkaar: bloem, bakpoeder, custardpoeder, speculaaskruiden, kardemom en zout. Doe dan in een andere kom de boter, suiker en eieren en klop dit luchtig. Spatel de droge ingrediënten en het boter, suiker en eieren-mengsel door elkaar. Voeg tot slot de fijn geraspte pompoen, walnoten, citroenschil en sinaasappelsap toe en meng het nog even goed door. Stort in een pompoen-cake vorm (xenos) of in een Zeeuwse-knopvorm of in een middelgrote cakevorm. Bak in ca. 45 minuten op 150 C hetelucht of op 160 C onder-bovenwarmte.

* Ik ben een groot liefhebber van kardemom: het heeft een citrusachtige peperige smaak. Je kan het vervangen door bijvoorbeeld gemberpoeder of weglaten.
** of krenten, rozijnen, cranberry’s, ander soort noten, mix van alles.

Summary
recipe image
Recipe Name
Pompoencake met sinaasappel en noten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Pompoencake met sinaasappel en noten

  1. Hoi, ik kwam je recept tegen op pinterest. Vroeg me af of je gewoon ongekookte pompoen rasp gebruik? Meestal is het nl eerst voorkoken
    Wel zo handig voordat ik me aan deze cake waag om het na te vragen
    Warme groet Miranda

  2. Hoi Miranda,

    Ja, ik gebruik gewoon ongekookte pompoenrasp. De pompoen gaart tijdens het bakken! Groet Christien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *