Er is veel te doen met pompoen: pompoenrecepten

pompoenrecepten
Het  pompoen- en courgettegedeelte van de moestuin ligt nu vol met gekleurde bollen. Er staan drie soorten pompoen en daarnaast nog eens bolcourgette. Samen met de mooie gele bloemen die de planten aanmaken is het een kleurrijk geheel. De stengels van de pompoenen beginnen nu langzamerhand te verhouten. Zo af en toe kan ik al een pompoen mee naar huis nemen.
De hoikkaido is de bekendste pompoen en ook het makkelijkst in de keuken. Deze oranje pompoen hoef je voor gebruik niet te schillen. De butternut-pompoen wordt ook veel verkocht: dat is de pompoen met de bekende flesvorm. Deze moet je wel weer schillen. Ik heb ook nog groene pompoenen geteeld, niet omdat deze zo mooi zijn maar vanwege de lekkere nootachtige smaak.

Pompoenen kweken is heel makkelijk. Je haalt de zaadjes uit een (biologische) pompoen, deze leg je te drogen. Dan doe je de gedroogde zaadjes in een zakje en in het voorjaar plant je ze. Ze komen bijna allemaal op maar toch is het handig om voor te zaaien. De stekjes zijn goed te verplanten en als pompoenplanten groot genoeg zijn dan kan je ze in de volle grond zetten. Pompoenplanten worden wel erg groot: een oppervlakte van twee vierkante meter per plant heb je wel nodig. In de herfst is het oogsttijd en dan is het weer smullen.

De veelzijdige pompoen

Pompoen kan je zowel in zoete als hartige recepten gebruiken. Hieronder een paar voorbeelden. Ik begin bij soep. Vanaf de eerste keer dat ik deze soep maakte, was ik verkocht. Sindsdien heb ik meerdere recepten voor pompoensoep uitgeprobeerd maar vond ze allen te vlak van smaak. Het recept van deze pompoensoep met kerrie massala heeft pit.
Dan zijn er lekkere hartige (bij-)gerechten van pompoen te maken. Het meest bekende bijgerecht van pompoen is wel de in de oven geroosterde pompoen. Geroosterde pompoen is erg lekker bij stoofvlees, zoals sucadelapjes. Er zijn ook minder voor de hand liggende bijgerechten met pompoen  te maken, deze pompoenrosti met knoflook bijvoorbeeld. “Brenda kookt” maakte deze rösti ook maar in de vorm van röstirondjes! Dat snackt daarnaast nog eens lekker weg waardoor je op moet passen dat ze al niet op zijn voor het avondeten op tafel staat.
Een ander lekker hartig gerechtje is gnocchi van pompoen met tijmboter. Dit recept komt uit het allereerste boek van Donna Hay. Het is niet een recept dat je in een handomdraai op tafel zet maar wel erg lekker en alle moeite waard. Belangrijk bij dit recept is dat de pompoenpuree goed indikt.
 Het volgende recept van hartige taart met spaghettipompoen, blauwe kaas, walnoot en appel zal misschien niet gelijk aanspreken maar lekker dat deze taart is! Ik had meerdere kleine taartjes gemaakt en hetgeen overbleef ingevroren. De week erna stond het overgeblevene al weer in de oven. Spaghettipompoen heeft zijn naam te danken aan het draderige vruchtvlees. Het wordt ook wel als spaghetti gebruikt en gegeten met een pastasaus.
Met overgebleven, gegaarde en afgekoelde spaghettipompoensliertjes kan je de volgende dag nog een bijzondere salade van spaghettipompoen maken. Door verschillende soorten kruiden te gebruiken kan je hier telkens een andere draai aan geven, bijvoorbeeld met verse Mediterraanse kruiden of tuinkruiden te nemen zoals peterselie en bieslook.
Ook in Zuidelijke landen is pompoen een geliefd ingrediënt. Deze Spaanse “Pisto Manchego” is daar een goed voorbeeld van. Dit groentepotje kan je aanvullen met eieren, spek of gedroogde ham en er zo een volledige hoofdmaaltijd van maken.
In een tajine-gerecht is pompoen ook heel erg lekker. Ik heb zelf pompoen gebruikt in het gerecht van couscous met vijf groenten en gehaktballetjes uit de tajine . Daarnaast is de vrucht ook lekker in combinatie met linzen, oosterse kruiden en chipolataworstjes.
En dan heb je nog de zoete gerechten, zoals de bekende Amerikaanse Pumpkin pie en pompoenkoekjes. Tijdens een open dag van de Pompoenwinkel op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland, proefden wij voor het eerst pompoenjam. Het beviel bij de familie erg goed dus heb ik het vorig jaar ook gemaakt en wel een versie met limoensap. Met deze pompoenjam kan je ook heerlijke muffins maken en dus heb ik het recept daarvoor bij het recept van de pompoenjam gevoegd.
De meeste recepten voor pompoenbrood zijn zoete recepten. Ik heb zelf gekozen voor een hartig pompoenbrood omdat je daar met beleg veel meer mee kan. Door de toevoeging van pompoen is dit een heerlijk luchtig maar toch smeuïg brood geworden. De pompoen proef je overigens nauwelijks. Dit brood was snel op!
 

Dat pompoen een veelzijdige vrucht is, bewijst het bovenstaande. Ik ga door met het ontdekken van nog meer mogelijkheden. Ik hoop dat bovenstaande recepten al een goed idee geven en wellicht wat inspiratie!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *