Ambachtelijke appeltaart met amandelen

ambachtelijke appeltaart

Net buiten het dorp, achter de dijk van de Westerschelde, ligt een verlaten boomgaard. Het is onderdeel van een wandelgebied. De fruitbomen zijn overwoekerd met bramenstruiken. De bomen produceren nog steeds lekkere appeltjes en peren. In het weekend zijn we eens gaan kijken of er nog wat appeltjes hangen en hebben toch nog zo’n twee kilo mee kunnen nemen. Van de kleine en misvormde appeltjes heb ik na het plukuitje deze appeltaart gemaakt.  

Om deze taart specialer te maken gebruikte ik daarnaast nog onze amandelen van de oogst van vorig jaar. Het recept is eenvoudig maar dat proef je er niet aan af. Het gesuikerde sap van de appeltjes geeft een karamelachtig randje aan de taart en door de amandelen lijk je wel af en toe spijs te proeven. De bodem en zijkanten zijn krokant terwijl de appellaag lekker smeuïg is. Het is mijn best gelukte appeltaart tot nu toe. Daarom kan ik deze taart van harte aanbevelen:

Ambachtelijke appeltaart met amandel

200 gram bloem

175 gram rietsuiker
150 gram boter
5 appels
3 el kristal of witte basterdsuiker
koekkruiden of kaneel en gember
handje blanke amandelen/garneeramandelen
citroensap
snufje zout

Meng de bloem met de suiker. Doe hier de boter in blokjes bij en een snufje zout. Kneed dit tot een korrelig deeg. Vet een taartvorm in en bekleed de bodem en twee centimeter zijkant met driekwart van het deeg. Je kan het deeg met de vingers een beetje aandrukken, niet te vast want het mag bros blijven. Snij de appels in kleine stukjes en besprenkel met citroensap tegen het verkleuren. Meng de appel met 3 el suiker en een snufje (niet teveel) koekkruiden of een mixje van kaneel en gemberpoeder. Verdeel het overgebleven deeg in stukjes over de bovenkant en verdeel een handje amandelen hiertussen. Zet de oven op 180 C en bak in 45 minuten goudbruin. Laat even afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.

Summary
recipe image
Recipe Name
Ambachtelijke appeltaart met amandelen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *