Geroosterde artisjok met rode wijnvinaigrette

geroosterde-artisjok

Wat een luxe om artisjokken in de moestuin te hebben. Artisjokken zijn de bloemknoppen van een distel. Per plant krijg je enkele bloemknoppen. De planten zijn meerjarig. Ik heb ze dit jaar voor het eerst uit zaad gekweekt en boven verwachting hebben wij dit najaar al enkele knoppen kunnen oogsten. Daar moet iets bijzonders mee worden gedaan. Toen het bekend werd dat het weer deze week bijna tropisch zou worden kwam het plan om ze geroosterd te gaan eten: op de bbq dus.

Ik heb recepten gezien waarbij de artisjokken gewoon zo op het rooster gingen, maar ik heb er voor gekozen om ze al voor te garen. Hierdoor hoefde ik ze alleen nog even kort te roosteren voor de smaak. Dat een vinaigrette met rode wijnazijn lekker is bij artisjok ben ik tijdens de vakantie in Frankrijk achter gekomen. Daar kon ik de enorme artisjokken niet laten liggen. Een rode wijnazijn miste ik nog in de azijncollectie dus heb ik deze als souvenir aangeschaft zodat ik thuis nog van de vakantie na kan genieten:

Geroosterde artisjok met rode wijnvinaigrette

4 artisjokken
rode wijnazijn
olijfolie
zout, peper

Maak een vinaigrette van de olijfolie (3 delen), rode wijnazijn (1 deel) en zout en peper. Kook de artisjokken voor in kokend water met een scheut azijn of citroensap tegen het verkleuren. Kleine artisjokken zijn in een kwartiertje goed, grote duren iets langer. Snij dan de artisjokken doormidden en verwijder het hooi met een lepel. Rooster ze op de BBQ of in grillpan aan beide kanten lichtbruin. Eet ze met de vinaigrette: trek de blaadjes eraf, doop ze met de zachte kant in de vinaigrette en schraap met tanden het zachte gedeelte van de blaadjes.

artisjok-augustus
Artisjok in augustus

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Geroosterde artisjok met rode wijnvinaigrette
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Geroosterde artisjok met rode wijnvinaigrette

  1. Wat een plaatje! En wat tof dat ze het deden in de moestuin.. hier halen ze het eigenlijk nooit. En als er één schamele zo ver is, laat ik hem maar tot een (overigens schitterende) bloem ontpoppen! 🙂

  2. Wat zonde inderdaad maar prachtige bloemen (gelukkig dan nog :-)) Ik hoop dat ze de winter overleven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.