Deense appelcake (Æblekage)

deense appelcake

De appeloogst is begonnen en dus een goede tijd om eens te gaan kijken bij de overwoekerde boomgaard in de buurt. Deze ligt op een paar kilometer afstand, net achter de Westerscheldedijk, en is in in het verleden door de gemeente aangekocht. Het vormt nu onderdeel van een klein natuurgebied met wandelpaden. Enkele generaties trekken daar al naar toe om bessen, bramen, appels en peren te plukken. De paden zijn overwoekerd met bramenstruiken dus het plukken is best lastig. Er zijn ingangen van enkele meters in gekapt maar de middelste bomen zijn niet meer bereikbaar.

We zagen gelijk dat er al driftig was geplukt maar hebben evengoed tijdens onze wandeling nog een zakje met appels en peren kunnen plukken. Met een deel van de appeltjes heb ik deze Deense appelcake/taart gemaakt. Het bestaat uit laagjes cake en gesuikerde appelpartjes. Een lekkere luchtig en smeuïge cake. Ik heb voor dit recept gekozen omdat ik weer eens wat anders wilde dan de Hollandse appeltaart of plaatcake en wij net een korte vakantie hebben gehad in Denemarken. In Denemarken stonden er overal bordjes met “Aeble” en kistjes appels langs de weg. Hier in Zeeland komen de kistjes en de geldkistjes ernaast ook weer tevoorschijn.

Een goede tijd om weer eens een zakje appels mee te nemen en deze appelcake te maken:

Deense appelcake (Æblekage)

185 gram roomboter, zacht gemaakt
165 gram kristalsuiker plus 4 el kristalsuiker
3 M eieren 
185 gram patentbloem
1 tl bakpoeder
1 tl koekkruiden/kaneel
600 gram appels 

Verwarm oven voor op 180 conventioneel of 160 bij hete-luchtstand. 
Maak de boter zacht (halve minuut op ontdooistand magnetron) en laat even afkoelen indien het opgewarmd is. Mix samen met de 165 gram kristalsuiker lichtgeel en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix telkens na toevoeging van een ei. Zeef de patentbloem en bakpoeder en voeg aan het boter mengsel toe. Meng de suiker met de koekkruiden/kaneel. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze kwart en daarna in dunne plakjes. Vet een taartvorm met diameter van 22 centimeter in en doe de helft van het deeg in de vorm. Verdeel hier een laagje appelpartjes over, bestrooi dit met de helft van het kaneelsuikermengsel. Verdeel dan de andere helft van het deeg hier over en verdeel de rest van de appelpartjes. Bestrooi deze appelpartjes met de andere helft van de kaneelsuiker en zet de cake in het midden van de oven. Bak in 55-60 minuten gaar. Dek eventueel de laatste 10-15 minuten af met alu-folie indien de cake te snel bruint aan de bovenkant.  De cake blijft zo’n twee dagen goed mits koel gezet en goed afgedekt.  

bron:  www.sbs.com.au

Bramen cobbler / warm bramentoetje uit de oven

warm bramentoetje

Een cobbler ? Ik had er nog nooit van gehoord of over gelezen. Ik kwam het recept tegen toen ik op zoek was naar een idee voor een toetje met bramen. Het is een typisch Amerikaans toetje. Het heeft een krokante buitenkant en een smeuïge binnenkant. De cobbler is eenvoudig te maken. De Amerikanen serveren het met roomijs of met slagroom maar dat vind ik zelf wat veel van het goede: het toetje zit al bomvol suiker en is erg machtig.

De bramen in deze cobbler komen van onze buurman. De buurman heeft een bramenwildernis aan de achterkant van zijn perceel. De struiken zijn tot metershoog gegroeid en er komen zeer veel bramen aan. Dit jaar zijn ze erg vroeg al aan het rijpen. Bij bramen denk je toch meestal aan de herfst. Met een flinke kop eerste bramen van het seizoen kan je in ieder geval al smullen van deze:

Bramen cobbler

Voor 4 personen:*

30 gram boter, gesmolten
80 gram kristalsuiker + 1 eetlepel suiker
70 gram bloem
1 tl bakpoeder
120 ml melk
1 cup bramen = 1 grote koffiemok vol bramen
evt . vanilleijs of slagroom

Oven voorverwarmen op 180 C. Beboter een kleine bakvorm. Meng in een kom de 80 gram suiker, bloem, bakpoeder en melk. Vermeng dit met de gesmolten boter. Was de bramen en droog ze. Giet het deeg in de bakvorm en verdeel de bramen hierover. Bestrooi met de eetlepel suiker. Bak in ongeveer drie kwartier bruin.

Serveer eventueel met ijs of slagroom.

* Voor meer personen verdubbel je de hoeveelheid en bak je in een grote vorm de cobbler in een uur bruin en gaar. 

Bron:  http://www.foodnetwork.com/recipes/ree-drummond/blackberry-cobbler-recipe.html