Gehaktballetjes met pijnboompitten en Parmezaanse kaas

Sinds het moestuinieren stop is gezet vanwege een verontreiniging op het complex, heb ik moeite met het verzinnen van een avondmaaltijd. De moestuin was leidend voor de keuze van een gerecht en je moest af en toe wel creatief worden om de groente te verwerken. Een weekplan maken en dan boodschappen doen, werkt voor mij niet. Wat een beetje werkt, is bij de groenteboer alle aanbiedingen kopen en daar iets mee in elkaar flansen.

Soms krijg ik nog wel eens inspriratie als ik naar `24 Kitchen` kijk. Van de week kwam een kookprogramma van Gino DÁcampo voorbij. Hij was in Sicilie en ik keek even of ik de plaatsen waar hij heen ging herkende van de vakanties daar. Toen kwam dus dit recept voorbij en ik heb het opgeslagen in mijn herinnering. Hij maakte het met kalfsgehakt maar zei er ook bij dat het goed met een ander soort gehakt kan. Gisteravond heb ik het gerecht gemaakt en het is heerlijk. Daarom deel ik bij deze het recept:

Gehaktballetjes met pijnboompitten en parmezaanse kaas

  • 500 a 600 gram rundergehakt
  • 80 gram fijn gehakte pijnboompitten
  • 2 eetlepels verse gehakte peterselie
  • 80 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • geraspte schil van een citroen
  • 1 witte boterham zonder korst
  • scheut melk
  • 1 ei
  • 120 ml droge witte wijn
  • 350 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 3 laurierblaadjes
  • zout peper
  • olijfolie

Breek een eitje in een schaal. Voeg hier peper en zout aan toe. Klop het door en voeg dan het gehakt toe. Haal een mes over de pijnboompitten en verse peterselie en voeg dit toe. Voeg vervolgens geraspte Parmezaanse kaas en de schil van de citroen toe. Leg de boterham bovenop en giet hier melk over. Zodra de melk is opgenomen in het brood, prak dan alles door elkaar. Maak hier gehaktballetjes van, leg deze op een bord en laat ze even opstijven in de koelkast ca. half uur. Doe olijfolie in een braadpan en bak de balletjes bruin. Haal ze uit de pan en doe de wijn in de braadpan. Laat het aanbaksel los bruisen, en voeg dan tomatenpuree en vervolgens runderbouillon toe. Doe 3 laurierblaadjes er bij en de gehaktballetjes. Laat het ongeveer een half uurtje op een zacht vuur sudderen. Draai ze halverwege de tijd even om. Lekker met rijst.

Published by