Witte kool in kerriesaus met kalkoen

witte kool kerriesaus kalkoen

Van het met een rood hoofd met een schep proberen de witte kool uit de Zeeuwse klei te hakken tot een exotisch gerecht op tafel, een wereld van verschil. Het kweken van een witte kool is niet direct een romantische aangelegenheid.  De kool wordt tijdens zijn groeidagen aangevallen door allerlei ongedierte.Volgens een medemoestuinder was het elke ochtend feest voor de duiven op ons perceel want jawel, duiven vinden witte kool lekker. Na de aanschaf van “Hawk-eye”, een duivels uitziend draaiend gevaarte, durft inmiddels geen duif de moestuin meer in.

Na wat aangevreten buitenbladeren te hebben verwijderd, blijft een mooi gaaf wit kooltje over waarvan de helft al genoeg is voor dit recept. Het is een iets aangepast Surinaams recept. Ik heb dit zo’n acht jaar geleden een keer klaar gemaakt en het zegt genoeg dat dit opeens weer te binnen schoot. Het is een lekker pittig en snel gerecht. Nu eens een keer niet de kool ragfijn snijden: vlokken witte kool geven dit gerecht een lekkere bite. Natuurlijk hoor je hier veel Surinaamse sambal of erg pittige pepers in te verwerken en het te eten met zuurgoed.

 Witte kool in kerriesaus met kalkoen

400 gram kalkoenfilet*
1 ui
2 teentjes knoflook
1/2 witte kool, in stukjes
1 el kerrie masala
2 maggi-blokjes (toko) of 1 groentebouillonblokje**
1 blikje tomatenpuree
1 tl gemalen komijn
1 a 2 tl (Surinaamse) sambal of 1 rode peper
zout, peper
verse selderijblad
bakolie, bv kokosolie

Snij de kalkoenfilet in blokjes en bestrooi met zout en peper. Bak in een ruime pan de blokjes bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze nog even mee. Voeg dan de in stukjes gesneden kool toe: het hoeft niet raffijn gesneden, en de kerrie, tomatenpuree, maggi-blokjes, komijn en sambal. Bak alles even mee en voeg dan een kopje water toe. Maak eventueel nog verder op smaak met zout. Als de kool beetgaar is, kan het gerecht nog verder af worden gemaakt met wat verse selderijblad.  Lekker met rijst en zuurgoed (augurk of uitjes).

* te vervangen door kip of varkensfilet
** maggiblokjes zijn kleine kubusvormige blokjes uit de toko

de witte kool in september