Vis met amandelsaus

Op een avond zat ik naar Topchef te kijken. En hoorde daar meesterkok Kranenborg iets zeggen in de zin van “weinig verrassend, erg klassiek om vis met amandelen te combineren”. Ik had tot dan toe nog nooit gehoord van de klassieke combinatie vis met amandel. Na flink wat speurwerk op de computer ben ik er achter gekomen dat het typisch spaans is. Had ik natuurlijk kunnen weten. Welk ander land doet zoveel met amandelen. Tijdens die zoektocht op internet kwam ik ook terecht bij een kookartikel over bietjes met amandelsaus. Tja, en dan is 1 + 1: 2.

En de combinatie is fantastisch. De saus is werkelijk heel bijzonder, pittig, zoetig en romig tegelijkertijd. Lekker met de wat neutrale smaak van witvis. En bietjes met amandelsaus is een smakelijke combi. Als ik nog wat snijbiet had gehad, was dat er ook erg lekker bij geweest. Een bedje van kort gewokte snijbiet, daar over fijne blokjes gepofte biet, en daar op het mootje vis met amandelsaus. Ik verheug me al op de volgende keer dat we dit gaan eten.

Vis met amandelsaus

4 mootjes vis (kabeljauw of andere witvis)
citroensap
2 sneetjes oud brood (wit of tarwe)
20 gram blanke amandelen
2 tenen knoflook
5 zwarte peperkorrels
2 eetlepels droge sherry
een mespunt gemalen kruidnagels en kaneel
snufje zout
3 dl visbouillon
bloem
peterselie
olijfolie

De mootjes vis besprenkelen met citroensap en bestrooien met peper en zout. De korstjes van de sneetjes brood halen en de sneetjes brood in olijfolie aan 2 kanten bruin bakken. Het brood uit de pan halen en dan de amandelen en knoflook mooi lichtbruin bakken. Beide uit de pan halen.
Maal het brood, amandelen, knoflook, pepers, sherry, specerijen en zout in de keukenmachine/blender tot een puree. Bak de puree in wat olie en voeg geleidelijk de bouillon toe, Goed blijven roeren (met een garde). Laat het geheel 5 minuten pruttelen. Bak ondertussen de vis. Wentel voordat je gaat bakken de vis even door de bloem en bak ze in wat olie snel bruin en net gaar.
 Serveer met de gepofte bietjes. Zie voor recept hiervan een eerdere blog van eind oktober.

Tip

Wok eerst nog wat snijbiet en maak daarvan een bedje voor de vis.

Bak nog wat extra amandelen en strooi deze (in stukjes gehakt) over het gerecht.

Summary
recipe image
Recipe Name
vis met amandelsaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *