Gegrilde tonijn met mozzarella, olijven en artisjokhart

tonijn mozzarella artisjok

Pas toen ik een veld vol artisjokplanten zag bij de Pompoenwinkel in Noord-Beveland besefte ik dat het haalbaar moet zijn om in Zeeland artisjok te kweken. Dit jaar heb ik voor het eerst artisjokplanten gezet in de moestuin. Ze groeien momenteel best snel en ik hoop dan ook op een paar eetbare bloemknoppen later in het seizoen. Een bloeiende artisjokplant is overigens ook geweldig om te zien dus alleen al aan sierwaarde zou je een paar planten in de tuin hebben willen staan.

Vooralsnog doe ik het nog maar even met artisjokhart uit blik. Veel recepten met verse tonijn gaan uit van Aziatisch smaakmakers maar ik wilde iets Mediterraans op tafel zetten. Het is gemaakt naar een recept van een Amerikaanse website, maar dan uitgebreid met de artisjokharten en olijven. Ook de sla heb ik zelf nog toegevoegd. Ik heb dit gerecht gegeten als avondeten en geen honger gekregen die avond. Het lijkt dus maar een simpele salade met gegrilde tonijn maar het voed wel degelijk. Voor herhaling vatbaar deze:

Gegrilde tonijn met mozzarella, olijven en artisjokhart

4 tonijnmoten
2 pakjes mini-mozzarella of 2 mozzarellabollen
2 teentjes knoflook
2 tomaten
4 el olijven
4 artisjokharten
2 handjes gemengde sla
verse basilicum
extra vergine olijfolie *
witte wijnazijn
zout, peper

Snij de mozzarella in plakjes (indien geen minibolletjes mozzarella) alsmede de tomaten, de artisjokharten in kwarten. Snij een teentje knoflook in fijne stukjes. Was en droog de sla. Drapeer het geheel op een schaal, voeg de olijven nog toe en besprenkel het geheel met verse basilicum, olijfolie en wijnazijn. *Vervang basilicum en olijfolie eventueel door basilicumolie of roer wat pesto door de olijfolie. Maak het geheel op smaak met zout en peper.

Halveer het teentje knoflook en smeer met het snijvlak de tonijnmoten in met knoflook en daarna met olijfolie. Breng ze verder op smaak met zout en peper. Grill ze op de bbq of in de grillpan in circa 2 a 3 minuten per kant gaar. De tonijn is dan nog een beetje rose van binnen. Serveer de tonijn met de salade.

Bewaren

Bewaren

Brute bacon burger

brute bacon burger

Vanwege mijn liefde voor burgers komt er met regelmaat een nieuw burgerrecept op dit blog. De hamburgers zijn meestal zelf gemaakt van rundergehakt of de kant-en-klare hamburgers uit het biologische Hereford-rundvleespakket van een Zuid-Bevelandse veehouder. Soms test ik hamburgers uit de supermarkt, mits biologisch/beter leven etc. Laatst viel mijn oog op een nieuwe serie diepvries-hamburgers van de Aldi, waaronder biologische burgers. Deze zijn zeker aan te raden. En gisteren was het weer eens tijd om een nieuw recept uit te proberen, namelijk een baconburger.

Op mijn vraag aan tafel hoe ik deze burger op het blog zou moeten omschrijven, kwam het antwoord “brute bacon burger”. Oke, voor de verandering komt er eens een keer een lollige burgernaam boven het recept te staan want het geeft gelijk het pittige karakter van deze burger weer. Meestal vind ik woordgrappen met betrekking tot gerechten op een menu tenenkrommend. Kijk voor schrijnende voorbeelden van menuhumor eens naar dit artikel van het Parool. Ik heb dubbel gelegen omdat ze zo erg zijn. Hoe bedenk je “Uit de Schol Klappen” voor een scholletje en “Kan men bert” voor gebakken camembert. Een burger “g-loeiende koe” op het menu? of toch maar beter:

Brute bacon burger

4 hamburgers
12 plakjes bacon
kruidenroomkaas
jalapenos, in schijfjes
augurk, in dunne repen
krulsla
4 zachte of hamburgerbroodjes

evt: tomaat

Bak de vier hamburgers in 8 tot 10 minuten bruin en gaar. Bak in een aparte pan de plakjes bacon bruin en knapperig. Snij een hamburgerbroodje overlangs door en besmeer beide snijkanten met kruidenroomkaas. Leg op de onderste helft de hamburger, dan de bacon, augurk en 4 of 5 schijfjes jalapenopeper (evt meer naar smaak). Leg hier wat krulsla nog op en dek af met de bovenste helft van het broodje. Lekker met nog wat gebakken aardappeltjes ernaast.

Naar een recept van www.burgerdocter.com: Jalapeno Cream Cheese Bacon Burger

Bewaren

Gemarineerde varkenshaas met mango en sperziebonen

gemarineerd varkenshaasje mango sperziebonen

Ik heb sinds kort weer een abonnement van de Openbare Bibliotheek. De bibliotheek ligt voor mij op loopafstand en is onlangs helemaal vernieuwd. Ondertussen heb ik ook al enkele kookboeken geleend. Eergisteren viel mijn oog op het Easy Iceland van een Vlaamse tv-chef met IJslandse roots*. Ik had een soort Nordic Kitchen-achtige recepten verwacht maar de gehaktballetjes (Kjotbollur) zijn aangemaakt met Tuc-crackers, gember en ras-el-hanout en in de IJslandse visballetjes gaat Tom Yum-soepbasis. Het zijn een soort fusion-achtige recepten dus, begeleid met mooie foto’s en af en toe kom je interessante combinaties tegen.

Het recept voor gemarineerd varkenshaasje met mango en sperzieboontjes wilde ik wel uitproberen. Overigens begint nu toch echt de bodem van de vriezer in zicht te raken qua ingevroren moestuingroentes. Precies op tijd want binnenkort komen er weer erwtjes, peultjes en tuinbonen aan. Ik heb nu nog een paar zakjes snijbonen, zuurkool, courgette, een zakje sperziebonen en heel veel kievitsbonen in de vriezer. Die kievitsbonen had ik willen drogen maar ze bleven zo vochtig dat ik ze maar heb ingevroren. Dit jaar sla ik op dat gebied de teelt even over maar ga weer voluit voor de gewone sperziebonen en (voor het eerst) gele slabonen.

Gebaseerd op het kookboekrecept en heel lekker:

Gemarineerde varkenshaas met mango en sperziebonen

1 flinke varkenshaas
25 ml Japanse sojasaus
1 tl suiker
2 tl citroensap
2 cm verse gember, geraspt
1 teentje knoflook, geraspt
sesampasta (tahin), kwart theelepel
rode pepervlokken
snufje herbamare of zout

300 gram sperziebonen
halve mango
sap van halve citroen
basilicumolie of olijfolie en verse basilicum
verse peterselie
rood pepertje, fijngehakt

Maak een marinade van de sojasaus, suiker, citroensap, gember, knoflook, sesampasta, rode peper en snufje herbamare of zout. Let met het toevoegen van het zout er op, dat de marinade zonder al best zout is. Doe de varkenshaas in een schaal of in een sluitzak en voeg de marinade toe. Wentel de varkenshaas goed door de marinade en laat het minimaal een uur marineren in de koelkast. Veeg dan de marinade van de varkenshaas en bak in 10 tot 15 minuten de varkenshaas aan alle kanten rose. Wil je de varkenshaas gaarder, bak dan nog 5 tot 10 minuten langer. Laat de varkenshaas voor het aansnijden 5 minuten rusten in aluminiumfolie.

Snij de mango in reepjes en het rode pepertje fijn. Kook de sperziebonen in ca. 7 minuten gaar. Doe dit in een schaal. Meng op gevoel hier citroensap, wat basilicumolie en rode peper door. Bestrooi met verse peterselie.

*Easy Ice Land van Dagny Ros Asmundsdottir

Bewaren

Sous vide asperges met olijfolie en citroenrasp

asperges sous vide 3

Het voor mij dichtstbijzijnde gebied waar asperges worden geteeld, is de Brabantse wal. Dit gebied grenst aan Zeeland en is opvallend door de steilrand: een overgang van de Zeeuwse laag gelegen zeekleipolder naar de Brabantse hoger gelegen zandgronden. Vanuit Zeeland komend kijk je opeens naar een hoge wal met woningen e.d. terwijl je omgekeerd rijdend richting Zeeland het gevoel krijgt een weidse diepte in te duiken. De Brabantse walasperge is een erkend streekprodukt en onderscheidt zich door een licht zoute en niet bittere smaak.

Het aspergeseizoen is inmiddels begonnen en het werd tijd om de eerste kilo ongeschilde Brabantse walasperges te gaan halen. Deze eerste asperges van het seizoen eten wij altijd traditioneel, met gekookte aardappelen, botersaus, ei en ham. Toch was het deze keer anders want het sous vide apparaat stond klaar om eens een keer groente daarmee te bereiden. Je krijgt dan asperges die hun smaak niet aan het water hebben afgegeven maar in een vacuumzak smaak en structuur behouden. Het enige probleem was nog even om de zak onder water te houden maar met twee strategisch geplaatste tangen is het gelukt. Het zijn inderdaad smaakbommetjes geworden en de citroenrasp bleek een heerlijke toevoeging.

Sous vide asperges met olijfolie en citroenrasp

1 kilo ongeschilde asperges, middel dikte
olijfolie, ca 50 ml
geraspte citroenschil van halve citroen
zout
halve theelepel fijne suiker
fijn gesneden verse peterselie

De asperges schillen en het kontje afsnijden ( en bewaren om soep van te maken). De geschilde asperges met zout bestrooien, in een plastic zak doen, flinke scheut olijfolie erbij, suiker en de rasp. De asperges voorzichtig husselen en dan de zak vacumeren. In een waterbad van 85 Celcius, 35 minuten garen.

Lekker met 2 rolletjes goede kwaliteit gekookte ham per persoon, en 1 eitje per persoon gekookt en fijn gesneden: serveer de asperges met rolletjes ham en strooi een serveerlepel fijngesneden ei over de asperges. Bestrooi het geheel met nog wat fijngesneden peterselie.

Bewaren

Gekonfijte wilde zalm sous vide met dille

wilde zalm sous vide 5

Als je goed kijkt, zie je dat deze sous vide gegaarde zalm aan de binnenkant net zo roze is als aan de buitenkant. Het lijkt zelfs wel een beetje rauw maar dat is het niet! Door zalm sous vide te garen krijg je een heel andere structuur dan bij andere bereidingswijzen, minder vezelig en nog heel sappig van binnen. De zalm is eerst een uurtje in een pekelbadje gedaan. Dat werd online aangeraden en is om te voorkomen dat er veel van de bekende witte vlokjes ontstaan bij het garen. Daarna heb ik de zalm royaal ingesmeerd met extra vergine olijfolie en gekruid met wat dilletopjes en vers gemalen peper. Vervolgens mocht de zalm een half uurtje in een warm waterbadje.

Daarna kan je er mee doen wat je maar wilt: verwerken in een lekkere pasta met witte wijn-roomsaus, of in een salade met nog wat avocado en ei of eten met zelf gemaakte patat frites en een rauwkostsalade. Omdat de rest van de familie geen zalm lust (echt) heb ik deze zalm voor mijzelf gemaakt en de rest moest het maar doen met een stukje vlees. Ze weten niet wat ze missen. Overigens heb ik gelezen dat zalm duurder gaat worden want door El Nino komt er minder zalm op de markt dus sla nu je slag!

Gekonfijte wilde zalm sous vide met dille

4 wilde zalmmoten
extra vergine olijfolie
dilletopjes
vers gemalen peper

500ml ijskoud water
2 eetlepels zout

Voor een pekelbad: meng 2 eetlepels zout met 500 ml ijskoud water en roer tot het zout is opgelost. Leg hier de zalm in, minimaal 10 minuten maar liever een uur. Haal de zalm uit het zoutbad en dep droog. Bestrijk dan de zalm met goede kwaliteit olijfolie.  Bestrooi voorts de zalm met peper en dilletopjes: pas op niet teveel want de smaak van kruiden wordt door de sous vide bereiding extra sterk. Doe de zalm in een plastic zaak en maak deze vacuum. Verwarm het water tot 52 C en leg hier de moten zalm ongeveer 40 minuten in. Ik had een mootjes van maar 1 1/2 centimeter dik en deze kunnen er na een half uurtje al uit.

Bewaren

Lamsbiefstuk sous vide met lenterisotto

lamsbiefstuk sous vide lenterisotto 1

Sous vide koken (vacuümgaren) is het bereiden van in plastic gevacumeerd voedsel in een waterbad van constante temperatuur.  Voordeel van deze bereiding is dat het voedsel geleidelijk tot de juiste temperatuur komt, zonder dat het vocht verliest of de textuur van het produkt aangetast wordt.Vlees, vis of groente worden luchtdicht verpakt met wat smaakmakers, zoals olie en kruiden en vervolgens tot wel urenlang in het waterbad gegaard. Het was ooit voorbehouden aan de goede restaurants want de apparatuur is duur. Er is echter goed nieuws voor de hobbykok: er is een betaalbaar apparaat op de markt gekomen waarmee je thuis sous vide kan koken.

Dit apparaat is voor zover ik weet nog niet in Nederland te koop maar wel al in Amerika. Je hangt het apparaat aan de binnenkant van een grote pan en stelt de gewenste temperatuur en tijd in. Het apparaat verwarmt het water en houdt het water vervolgens op een constante temperatuur. Deze temperatuur daalt even wanneer je het voedsel in het water doet maar het apparaat gaat dan razendsnel aan het werk om het water weer op de goede aantal graden te krijgen. Je hebt geen vacumeermachine nodig: met gewone sluitzakjes kom je ook al een heel eind. Je duwt de lucht uit het zakje, sluit het en hangt het zakje met een knijper aan de rand van de pan, wel zodanig dat het voedsel geheel onder water is.

Na de bereiding kan je er nog voor kiezen om het voedsel nog even te grillen of te bakken. Ik heb ondertussen al kabeljauw en deze lamsbiefstuk sous vide klaargemaakt en ben helemaal enthousiast: wat een intense smaak en malsheid! Ik ga de komende tijd flink experimenteren dus hou het blog in de gaten!

Lamsbiefstuk sous vide met lenterisotto

4 lamsbiefstukjes
zout, peper
olijfolie
4 takjes tijm

300 gram risotto
1 stengel bleekselderij
1 ui
1 teentje knoflook
1 handje erwtjes, diepvries of verse
1 hand rucola, fijngesneden
100 ml witte wijn
vers gemalen peper
halve liter groentebouillon
olijfolie
Parmezaanse kaas

Sous vide lamsbiefstukjes: verwarm het water tot 56 C. Bestrijk de biefstukjes met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Doe de biefstukjes samen met de takjes tijm in een plastic zak en maak deze luchtdicht. Leg ze een uur in het water, haal ze uit plastic en bak even snel aan alle kanten bruin.
Gewone gebakken lamsbiefstukjes: doe hetzelfde als boven alleen zonder het in een warmwaterbad te leggen m.a.w. marineer de lamsbiefstukjes een uurtje en bak ze dan in enkele minuten per kant rose.

Begin ruim een half uur voor het einde van de bereidingstijd van de lamsbiefstukjes aan de risotto. Snij de ui, bleekselderij en knoflook fijn. Bak eerst de ui en bleekselderij aan in de olijfolie en laat dit 10 minuten doorbakken. Voeg dan de knoflook erbij en bak nog even aan. Doe de risotto in de pan, bak even mee en blus af met de witte wijn. Laat het even bruisen en doe dan de bouillon in de pan. Na een kwartiertje kunnen de erwtjes erbij en vlak voordat de risotto gaar is de fijngesneden rucola. Voeg indien de risotto droog lijkt te koken nog water toe. Dien op met Parmezaanse kaas.

sous vide apparaat

Ps. dit is geen gesponsorde post. Het is geheel uit eigen enthousiasme tot stand gekomen :-).

Bewaren

Moussaka met aardpeer

Moussaka wordt meestal gemaakt met laagjes aubergine en aardappel er in. Ik heb gelezen dat veel landen aan de Middellandse zee een eigen variant hebben. Ik besloot er ook maar eens een draai aan te geven en de moussaka ietsje lichter verteerbaar te maken door de aardappel gedeeltelijk te vervangen door aardpeer. Hierdoor heb je ook wat meer variatie in smaak en textuur in het gerecht. Aardpeer is ook rauw te eten. Je hoeft je dan ook aan het einde van de kooktijd geen zorgen te maken of de aardpeer wel gaar genoeg is.

Het is niet een gerecht dat je zo maar even in elkaar draait. Ik heb er een uurtje voorbereidingstijd voor nodig gehad (wel lekker op het gemak gedaan) en daarna staat het gerecht nog een uur in de oven. Het is een uitstekend recept voor een luie weekenddag. Het maakt bij dit gerecht ook niet uit of het een kwartiertje later eten wordt: oventemperatuur omlaag en de schaal even afdekken met aluminiumfolie. Misschien is het daardoor zelfs nog wel lekkerder.

Moussaka met aardpeer

1 aubergine
3 middelgrote aardappelen
2 grote aardperen of 3 kleine
2 vleestomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
250 gram (vegetarisch) gehakt
2 blikjes tomatenpuree
1 tl oregano
snufje kaneel
halve theelepel piment
halve theelepel komijnpoeder
50 gram Parmezaanse kaas
zout, peper

40 gram boter
40 gram bloem
600 ml melk
zout, peper

Snij de aubergine in de lengte in plakken van een centimeter dikte, bestrooi ze met zout en leg ze in een vergiet met een kommetje eronder om het vocht uit te laten lekken. Laat zo’n uurtje staan. Dep ze dan droog en bak ze in een pan met olijfolie mooi bruin. Maak vervolgens de tomaten-gehaktsaus: bak de gesnipperde ui aan, daarna knoflook en voeg dan het gehakt toe. Bak, indien het geen vegetarisch gehakt is, het gehakt bruin en gaar. Voeg dan de tomatenpuree toe. Laat dit even meebakken en voeg dan twee deciliter water toe. Ontvel de tomaten en doe deze in stukjes bij de saus. Maak vervolgens de saus verder op smaak met oregano, kaneel, piment, komijnpoeder, zout en peper. Schil de aardperen en de aardappelen. Snij de aardappelen in schijfjes van 3mm dik, doe deze in een magnetronschaaltje met twee eetlepels water en kook ze in  3 minuten op 1000W zacht. Snij de aardpeer in zo dun mogelijke plakjes. Maak een witte saus: smelt de boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe. Bak de bloem even mee en voeg dan de melk toe. Verwarm tot de saus gaat binden. Kruid de saus met zout en peper.

Vet een rechthoekige ovenschaal in en leg eerst een laagje aardappel in de schaal. Kruid met zout en peper. Verdeel een derde van de witte saus over de aardappelen. Verdeel hier de gebakken aubergine over, vervolg met de tomatensaus, dan nog een laagje aardpeer, zout en peper en verdeel dan de rest van de witte saus over het laagje aardpeer. Bestrooi tot slot met de kaas. Bak de moussaka een uur op 180 C.

Koolvisfilet met dakje van aardpeer uit de oven

koolvis met dakje van aardpeer

Van koolvis maakt men vissticks of het wordt met een gefrituurd deegjasje als lekkerbekje verkocht. Lekkerbekjes van kabeljauw zijn nauwelijks nog te koop bij de viskramen. In Westkapelle kan je onder aan de dijk bij de visboer nog wel de echte lekkerbek krijgen maar dan mag je voor een familieportie ook gelijk 20 euro op de toonbank leggen. Koolvis vind ik een goede goedkope vervanging van kabeljauw en veel smakelijker dan de gekweekte pangasius en tilapia (ook wel aangeduid als plofvissen).

Een paar weken geleden had ik al aangekondigd wat meer recepten met aardpeer* te gaan bloggen. Wij hebben ze namelijk dit jaar voor het eerst zelf in de moestuin gekweekt en de drie planten zijn behoorlijk productief geweest. Ik was nieuwsgierig of aardpeer lekker zou zijn in combinatie met vis  en dat is zo! De dun gesneden aardpeer is lekker knapperig geworden in de oven en geeft de toch wat neutrale smaak van de koolvis iets extra’s. Indien je moeilijk aan aardpeer kan komen, is het te vervangen door dunne schijfjes aardappel. Je mist dan wel de lekkere nootachtige smaak van de aardpeer.

Koolvisfilet met dakje van aardpeer uit de oven

4 koolvisfilets**
2 tomaten
1 rode ui
1 teentje knoflook
3 aardperen
2 el olijfolie
limoensap (halve verse limoen)
200 ml slagroom
50 gram geraspte kaas
snuf gedroogde kruiden, bv: viskruiden of Italiaanse kruiden
peper, zout

Verwarm de oven voor op 180C. Pers een teentje knoflook uit en vermeng dat met de olijfolie. Verdeel dit over de ovenschaal en leg er de (bevroren) koolvisfilets in (niet de geperste versie in blokvorm). Bestrooi de filets met zout en peper en besprenkel met limoensap. Bedek met een laagje tomatenschijfjes, met uiringen en dan dakpansgewijs de dun gesneden aardpeer. Bestrooi met kaas. Kruid de slagroom met zout, peper en viskruiden of Italiaanse kruiden naar smaak (ca. halve theelepel). Zet 20-25 minuten in de oven, een kwartier als de filets niet bevroren zijn.

*Aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd.
** Niet de geperste blokjes koolvis maar echte “platte” filets

Gnocchi met gehaktschotel

gnocchi met gehakt

Wat het gerecht aan uiterlijke charme mist, maakt het ruimschoots aan smaak goed. Er gaan maar liefst drie verschillende soorten kaas in deze Italiaanse ovenschotel: gorgonzola (blauwe kaas), Parmezaanse kaas en abdijkaas (of een andere kaas met milde smaak). Van het gehakt zijn mini-gehaktballetjes gevormd en deze gaan samen met de  gnocchi en broccoli in de ovenschotel. Dit wordt overgoten met een romige saus en gegratineerd in de oven. 

De gnocchi kwam bij mij uit de vriezer. Gnocchi maak ik zelf altijd expres te veel en vries dan een portie in. Op een doordeweekse avond kan je dan snel een ovenschotel als deze in elkaar draaien. Nog meer tijd bespaar je door een andere groente te kiezen, bijvoorbeeld spinazie. Tijdens de oventijd kan op het gemak de tafel worden gedekt en nog even het laatste nieuws worden doorgenomen. Eet smakelijk!
 

Gnocchi met gehaktschotel

1 stronk broccoli
1 ui
2 teentjes knoflook
300 gram gehakt
1 el olie
2 el bloem
200 ml melk
300 ml groentebouillon
50 gram gorgonzola
50 gram Parmezaanse kaas
50 gram abdijkaas of jong belegen kaas
500 gram gnocchi
zout, peper

Verwarm de oven voor op 180C. Verdeel de broccoli in roosjes en schil de stronk. Snij de geschilde stronk in plakjes. Kook dit 7 minuten en laat uitlekken in een vergiet. Snipper de ui en de knoflook en vorm kleine balletjes van het gehakt. Bak eerst de ui even aan in de olie en dan de knoflook. Als deze zacht zijn geworden in de pan, bak dan de balletjes aan. Voeg de bloem toe en bak dit nog even mee. Doe de bouillon en de melk er bij en laat tot een saus koken. Verbrokkel de gorgonzola in de saus en voeg de Parmezaanse kaas, peper en zout naar smaak toe. Verdeel dan de gnocchi, broccoli en de gehaktballetjes over de ovenschaal en schenk hier de saus over. Bestrooi met de abdijkaas (of jong-belegen kaas) en zet de ovenschaal 20-25 minuten in de oven.  

Pasta met gemarineerde garnalen en rode ui

pasta met gemarineerde garnalen

Elke dinsdag en vrijdagmiddag staat er viskar op het marktplein in het dorp. Het dorp telt maar iets meer dan 4000 inwoners. Toch is het vrijwel altijd druk bij de kar. Dat is een goed teken en ze verkopen inderdaad prima vis. Meestal bedenk ik van tevoren wat voor soort vis ik ga kopen. Als ik dat niet doe, dan is de kans groot dat ik met de roerbakmix thuis kom. Deze mix van garnalen, witvis en zalm is gemarineerd en perfect voor een snelle pastasaus. Eergisteren had ik zin in een pastasaus met alleen garnalen. Je kan dan natuurlijk gewoon (Noorse) garnalen door de saus doen maar ik had zin in Mediterraans gemarineerde garnalen in een witte wijn-roomsaus.

Het was even alsof we aan een tafeltje op een Italiaans terras zaten te eten. De hele dag had de zon al geschenen en achter de ramen zou je al kunnen denken dat de lente in aantocht is. Het bordje pasta versterkte dat gevoel. Helaas is het weer ondertussen omgeslagen en daarnet sneeuwde het zelfs een beetje. Prima weer overigens voor de geplande boerenkoolstamppot met rookworst. Voor een vakantiegevoel op een bordje maak je deze:

Pasta met gemarineerde garnalen en rode ui

200 gram gepelde Noorse garnalen
2 el olijfolie
1 teentje geperste knoflook
scheut citroensap
Italiaanse/Mediterraanse/Provenciaalse kruiden
1 rode ui
2 tomaten, zonder pitjes en vocht
200 ml visbouillon
100 ml koks (kook)room
50 ml witte wijn
zout, peper
verse peterselie
bakolie

evt geschaafde Parmezaanse kaas

Maak een marinade van de olijfolie, citroensap, knoflook en kruidenmix en schep dit door de garnalen. Laat de garnalen een half uurtje marineren. Bak de garnalen kort aan in de olijfolie en haal ze uit de pan. Bak in de pan verder de gesnipperde rode ui en voeg hier de bouillon, room en witte wijn aan toe. Laat een kwartiertje zacht inkoken en voeg dan de stukjes tomaat, zout en peper naar smaak toe. Proef nog even de saus en voeg eventueel nog wat Italiaanse kruiden toe. Verwarm de garnalen nog een paar (ca. 5) minuten mee.  Meng door de pasta. Lekker met nog wat geschaafde Parmezaanse kaas en veel verse peterselie.