Koolvisfilet met dakje van aardpeer uit de oven

koolvis met dakje van aardpeer

Van koolvis maakt men vissticks of het wordt met een gefrituurd deegjasje als lekkerbekje verkocht. Lekkerbekjes van kabeljauw zijn nauwelijks nog te koop bij de viskramen. In Westkapelle kan je onder aan de dijk bij de visboer nog wel de echte lekkerbek krijgen maar dan mag je voor een familieportie ook gelijk 20 euro op de toonbank leggen. Koolvis vind ik een goede goedkope vervanging van kabeljauw en veel smakelijker dan de gekweekte pangasius en tilapia (ook wel aangeduid als plofvissen).

Een paar weken geleden had ik al aangekondigd wat meer recepten met aardpeer* te gaan bloggen. Wij hebben ze namelijk dit jaar voor het eerst zelf in de moestuin gekweekt en de drie planten zijn behoorlijk productief geweest. Ik was nieuwsgierig of aardpeer lekker zou zijn in combinatie met vis  en dat is zo! De dun gesneden aardpeer is lekker knapperig geworden in de oven en geeft de toch wat neutrale smaak van de koolvis iets extra’s. Indien je moeilijk aan aardpeer kan komen, is het te vervangen door dunne schijfjes aardappel. Je mist dan wel de lekkere nootachtige smaak van de aardpeer.

Koolvisfilet met dakje van aardpeer uit de oven

4 koolvisfilets**
2 tomaten
1 rode ui
1 teentje knoflook
3 aardperen
2 el olijfolie
limoensap (halve verse limoen)
200 ml slagroom
50 gram geraspte kaas
snuf gedroogde kruiden, bv: viskruiden of Italiaanse kruiden
peper, zout

Verwarm de oven voor op 180C. Pers een teentje knoflook uit en vermeng dat met de olijfolie. Verdeel dit over de ovenschaal en leg er de (bevroren) koolvisfilets in (niet de geperste versie in blokvorm). Bestrooi de filets met zout en peper en besprenkel met limoensap. Bedek met een laagje tomatenschijfjes, met uiringen en dan dakpansgewijs de dun gesneden aardpeer. Bestrooi met kaas. Kruid de slagroom met zout, peper en viskruiden of Italiaanse kruiden naar smaak (ca. halve theelepel). Zet 20-25 minuten in de oven, een kwartier als de filets niet bevroren zijn.

*Aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd.
** Niet de geperste blokjes koolvis maar echte “platte” filets

Summary
recipe image
Recipe Name
Koolvisfilet met dakje van aardpeer
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *