Moussaka met aardpeer

Moussaka wordt meestal gemaakt met laagjes aubergine en aardappel er in. Ik heb gelezen dat veel landen aan de Middellandse zee een eigen variant hebben. Ik besloot er ook maar eens een draai aan te geven en de moussaka ietsje lichter verteerbaar te maken door de aardappel gedeeltelijk te vervangen door aardpeer. Hierdoor heb je ook wat meer variatie in smaak en textuur in het gerecht. Aardpeer is ook rauw te eten. Je hoeft je dan ook aan het einde van de kooktijd geen zorgen te maken of de aardpeer wel gaar genoeg is.

Het is niet een gerecht dat je zo maar even in elkaar draait. Ik heb er een uurtje voorbereidingstijd voor nodig gehad (wel lekker op het gemak gedaan) en daarna staat het gerecht nog een uur in de oven. Het is een uitstekend recept voor een luie weekenddag. Het maakt bij dit gerecht ook niet uit of het een kwartiertje later eten wordt: oventemperatuur omlaag en de schaal even afdekken met aluminiumfolie. Misschien is het daardoor zelfs nog wel lekkerder.

Moussaka met aardpeer

1 aubergine
3 middelgrote aardappelen
2 grote aardperen of 3 kleine
2 vleestomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
250 gram (vegetarisch) gehakt
2 blikjes tomatenpuree
1 tl oregano
snufje kaneel
halve theelepel piment
halve theelepel komijnpoeder
50 gram Parmezaanse kaas
zout, peper

40 gram boter
40 gram bloem
600 ml melk
zout, peper

Snij de aubergine in de lengte in plakken van een centimeter dikte, bestrooi ze met zout en leg ze in een vergiet met een kommetje eronder om het vocht uit te laten lekken. Laat zo’n uurtje staan. Dep ze dan droog en bak ze in een pan met olijfolie mooi bruin. Maak vervolgens de tomaten-gehaktsaus: bak de gesnipperde ui aan, daarna knoflook en voeg dan het gehakt toe. Bak, indien het geen vegetarisch gehakt is, het gehakt bruin en gaar. Voeg dan de tomatenpuree toe. Laat dit even meebakken en voeg dan twee deciliter water toe. Ontvel de tomaten en doe deze in stukjes bij de saus. Maak vervolgens de saus verder op smaak met oregano, kaneel, piment, komijnpoeder, zout en peper. Schil de aardperen en de aardappelen. Snij de aardappelen in schijfjes van 3mm dik, doe deze in een magnetronschaaltje met twee eetlepels water en kook ze in  3 minuten op 1000W zacht. Snij de aardpeer in zo dun mogelijke plakjes. Maak een witte saus: smelt de boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe. Bak de bloem even mee en voeg dan de melk toe. Verwarm tot de saus gaat binden. Kruid de saus met zout en peper.

Vet een rechthoekige ovenschaal in en leg eerst een laagje aardappel in de schaal. Kruid met zout en peper. Verdeel een derde van de witte saus over de aardappelen. Verdeel hier de gebakken aubergine over, vervolg met de tomatensaus, dan nog een laagje aardpeer, zout en peper en verdeel dan de rest van de witte saus over het laagje aardpeer. Bestrooi tot slot met de kaas. Bak de moussaka een uur op 180 C.

Summary
recipe image
Recipe Name
Moussaka met aardpeer
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *