Kroket van aardappel en aardpeer

Bij dit blog over aardappel-aardpeerkroketjes gaat het meer om ervaring delen dan om het delen van een origineel culinair recept.  De ingrediëntenlijst is niet zo lang. Je hoeft namelijk niet veel te sleutelen aan de smaak want die is door de toevoeging van aardpeer al geweldig. Bij dit recept is de verhouding tussen de hoeveelheid aardappel en de aardpeer belangrijk. Aardpeer bevat namelijk veel vocht en met toevoeging van teveel aardpeer krijg je een waterige puree.

Daarnaast vroeg ik mij van tevoren af of ik nog iets extra’s moest toevoegen om de puree steviger te maken voor het vormen van de kroketjes. Ik zag namelijk een recept (het enigste dat ik kon vinden) met kroketfix als ingrediënt, eventueel te vervangen door maizena. Ik heb het gelaten bij het toevoegen van een eierdooier. Nadat de puree goed was afgekoeld, kon ik er makkelijk kroketjes van vormen. Het resultaat zijn heerlijke aardappelkroketjes die licht nootachtig smaken door de aardpeer. Lekker bij ongeveer alles, maar aan te raden bij wildgerechten.

Kroket van aardappel en aardpeer

1 kilo kruimige aardappelen
4 aardperen (middelgroot)
1 eidooier
2 eieren
paneermeel
zout, peper

Schil en kook de aardappelen samen met de aardperen in 20 minuten gaar. Druk ze door een pureepers voor het beste resultaat of stamp ze goed fijn. Maak op smaak met zout en peper en roer er een eierdooier door. Stort de puree in een (platte) schaal en laat een nachtje of in ieder geval een paar uur goed opstijven in de koelkast. Klop 2 eieren met zout en peper los in een schaal en stort een flinke laag paneermeel op een plat bord. Vorm kroketjes van de puree (makkelijk is om de puree al in de schaal een beetje voor te snijden zodat je alleen nog maar de kroketjes een beetje rond hoeft te maken) en haal ze eerst door het ei en dan door de paneermeel. Genoeg voor ca. 30 kroketjes. Verhit de frituurpan tot 185C en frituur de (ontdooide) kroketjes in porties van 8 kroketjes in circa vier minuten goudbruin. Bevroren zal een paar minuutjes extra kosten.

Moussaka met aardpeer

Moussaka wordt meestal gemaakt met laagjes aubergine en aardappel er in. Ik heb gelezen dat veel landen aan de Middellandse zee een eigen variant hebben. Ik besloot er ook maar eens een draai aan te geven en de moussaka ietsje lichter verteerbaar te maken door de aardappel gedeeltelijk te vervangen door aardpeer. Hierdoor heb je ook wat meer variatie in smaak en textuur in het gerecht. Aardpeer is ook rauw te eten. Je hoeft je dan ook aan het einde van de kooktijd geen zorgen te maken of de aardpeer wel gaar genoeg is.

Het is niet een gerecht dat je zo maar even in elkaar draait. Ik heb er een uurtje voorbereidingstijd voor nodig gehad (wel lekker op het gemak gedaan) en daarna staat het gerecht nog een uur in de oven. Het is een uitstekend recept voor een luie weekenddag. Het maakt bij dit gerecht ook niet uit of het een kwartiertje later eten wordt: oventemperatuur omlaag en de schaal even afdekken met aluminiumfolie. Misschien is het daardoor zelfs nog wel lekkerder.

Moussaka met aardpeer

1 aubergine
3 middelgrote aardappelen
2 grote aardperen of 3 kleine
2 vleestomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
250 gram (vegetarisch) gehakt
2 blikjes tomatenpuree
1 tl oregano
snufje kaneel
halve theelepel piment
halve theelepel komijnpoeder
50 gram Parmezaanse kaas
zout, peper

40 gram boter
40 gram bloem
600 ml melk
zout, peper

Snij de aubergine in de lengte in plakken van een centimeter dikte, bestrooi ze met zout en leg ze in een vergiet met een kommetje eronder om het vocht uit te laten lekken. Laat zo’n uurtje staan. Dep ze dan droog en bak ze in een pan met olijfolie mooi bruin. Maak vervolgens de tomaten-gehaktsaus: bak de gesnipperde ui aan, daarna knoflook en voeg dan het gehakt toe. Bak, indien het geen vegetarisch gehakt is, het gehakt bruin en gaar. Voeg dan de tomatenpuree toe. Laat dit even meebakken en voeg dan twee deciliter water toe. Ontvel de tomaten en doe deze in stukjes bij de saus. Maak vervolgens de saus verder op smaak met oregano, kaneel, piment, komijnpoeder, zout en peper. Schil de aardperen en de aardappelen. Snij de aardappelen in schijfjes van 3mm dik, doe deze in een magnetronschaaltje met twee eetlepels water en kook ze in  3 minuten op 1000W zacht. Snij de aardpeer in zo dun mogelijke plakjes. Maak een witte saus: smelt de boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe. Bak de bloem even mee en voeg dan de melk toe. Verwarm tot de saus gaat binden. Kruid de saus met zout en peper.

Vet een rechthoekige ovenschaal in en leg eerst een laagje aardappel in de schaal. Kruid met zout en peper. Verdeel een derde van de witte saus over de aardappelen. Verdeel hier de gebakken aubergine over, vervolg met de tomatensaus, dan nog een laagje aardpeer, zout en peper en verdeel dan de rest van de witte saus over het laagje aardpeer. Bestrooi tot slot met de kaas. Bak de moussaka een uur op 180 C.