Lasagne van courgette en aubergine met pesto

Het is begin augustus en de planten in de moestuin leveren veel groente. Vers het lekkerst dus eten we veel groentegerechten. Daarna is het tijd om de rest in te maken, in te vriezen of weg te geven. Er staat een halve shopper met bonen (sperzie plus snijbonen) en 2 courgettes om te snijden en te blancheren voor de vriezer en straks ga ik de palmkoolplantjes in het vrijgekomen stuk moestuin zetten en alles water geven. Augustus is de drukste maand en zeker de leukste omdat je nu het resultaat van de inspanning ziet.

Courgette en aubergine zijn nu ook goedkoop in de winkel en ideaal om in plakken als lasagnebladeren te gebruiken. Eet je vega dan is dit een heerlijk recept maar ook als je koolhydraatarm eet (dan kan je er ook nog eventueel vlees aan toevoegen). Ondanks dat het bijna alleen maar groente en zuivel is, vult deze lasagne erg goed. Ik had in ieder geval de hele avond geen snackbehoefte meer.

Lasagne van courgette en aubergine met pesto

  • 2 courgette’s
  • 1 aubergine
  • 1 blik tomaten op sap
  • 1 el tomatenpuree (=optioneel)
  • 1 ui (evt. ook 1 teen knoflook)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 bol mozzarella
  • 2 a 3 eetlepels pesto
  • ca. 2 el bloem (zie recept)
  • 20 gram boter
  • 2 dl melk
  • zout, peper
  • olijfolie
  • geraspte kaas

Verwarm oven voor op 180C. Snijd de courgette’s en aubergine in de lengte in plakken van ca 1/2 cm doorsnede. Bak de aubergine in delen in de olie kort aan en leg ze op een bord. Bewaar de pan voor de tomatensaus. Maak de tomatensaus door de gesnipperde ui en knoflook aan te bakken, voeg de tomaten op sap en eventueel nog een 1 eetlepel tomatenpuree toe voor een intensere tomatensmaak. Maak verder op smaak met zout, peper en oregano. Maak vervolgens nog een bechamelsaus door de boter te smelten en daar de bloem doorheen te roeren totdat er deegstrepen in de pan te zien zijn. Voeg dan de melk toe en laat even doorborrelen om te binden onder voortdurend doorroeren (met een garde). Zet de pan uit. Pak een ovenschotel. Doe hier enkele lepels tomatensaus in. Leg de plakken courgette als lasagne-vellen over de tomatensaus. Smeer de courgette in met pesto. Verdeel de helft van de mozzarella in brokjes hierover. Leg dan een laag aubergine hier op en kruid met zout en peper. Herhaal vervolgens de eerste stappen tot de aubergine en courgette op is. Schenk dan de bechamelsaus er over en rasp hier nog wat kaas overheen. Zet een half uur in het midden van de oven. Giet eventueel wat vocht af.

Weed burger met tartaarsaus en zeekraal

Als liefhebber van een (goede) burger, probeer ik ook af en toe eens een vegetarische variant. Enkele weken geleden bestelde ik bij een etentje voor het eerst een bietenburger, de zogenaamde beetrootburger. Deze was niet voor herhaling vatbaar. Het best was deze burger te omschrijven als “mushy”. De buitenkant was knapperig maar de binnenkant papperig. Een zachte binnenkant is niet erg want een kaasschnitzel kan bijvoorbeeld erg lekker zijn, maar dit was melig zacht. Enkele burgers die wel goed door mijn test kwamen: de champignonburger, zoete aardappelburger en linzenburger. Liever een goede vegetarische burger, dan een slechte kwaliteit vleesburger.

The Dutch weed burger stond al enkele jaren op mijn “te proeven” lijstje. In Yerseke zag ik deze burger op de kaart staan van een visrestaurant. Maar ja, ik bestel toch liever visgerecht dan een vegetarische burger. Daarna zag ik dat deze burger te koop zou zijn bij de appie. Maar waarschijnlijk alleen bij de grotere winkels want ik heb ze tot nu toe niet zien liggen in het koelvak. Gelukkig zag ik de burger bij een online-supermarkt en heb de weedburger gelijk het aan het digitale winkelmandje toegevoegd. Deze burger is meteen bovenaan mijn lijstje van vegetarische burgers gekomen, echt heel lekker!

Waar combineer je de burger mee op een broodje? Bijvoorbeeld met:

Weed burger met tartaarsaus en zeekraal

Per burger:

  • 1 Dutch weed burger
  • 1 kleine eetlepel tartaarsaus
  • 2 blaadjes sla
  • enkele dunne schijfjes komkommer
  • 2 plakjes tomaat
  • pluk zeekraal
  • evt. zoetzure peper (jalapeno of zelf ingemaakte) of bv.. paar plakjes augurk

Bak de Dutch weed burger aan beide kanten krokant in circa 7 minuten. Bak de zeekraal ook een paar minuten mee. Snijd een broodje overlangs doormidden en beleg de onderste helft met enkele blaadjes sla. Doe hier de burger op, daarna de saus, vervolgens zeekraal en dan de rest van de ingrediënten.

Sous vide asperges met olijfolie en citroenrasp

asperges sous vide 3

Het voor mij dichtstbijzijnde gebied waar asperges worden geteeld, is de Brabantse wal. Dit gebied grenst aan Zeeland en is opvallend door de steilrand: een overgang van de Zeeuwse laag gelegen zeekleipolder naar de Brabantse hoger gelegen zandgronden. Vanuit Zeeland komend kijk je opeens naar een hoge wal met woningen e.d. terwijl je omgekeerd rijdend richting Zeeland het gevoel krijgt een weidse diepte in te duiken. De Brabantse walasperge is een erkend streekprodukt en onderscheidt zich door een licht zoute en niet bittere smaak.

Het aspergeseizoen is inmiddels begonnen en het werd tijd om de eerste kilo ongeschilde Brabantse walasperges te gaan halen. Deze eerste asperges van het seizoen eten wij altijd traditioneel, met gekookte aardappelen, botersaus, ei en ham. Toch was het deze keer anders want het sous vide apparaat stond klaar om eens een keer groente daarmee te bereiden. Je krijgt dan asperges die hun smaak niet aan het water hebben afgegeven maar in een vacuumzak smaak en structuur behouden. Het enige probleem was nog even om de zak onder water te houden maar met twee strategisch geplaatste tangen is het gelukt. Het zijn inderdaad smaakbommetjes geworden en de citroenrasp bleek een heerlijke toevoeging.

Sous vide asperges met olijfolie en citroenrasp

1 kilo ongeschilde asperges, middel dikte
olijfolie, ca 50 ml
geraspte citroenschil van halve citroen
zout
halve theelepel fijne suiker
fijn gesneden verse peterselie

De asperges schillen en het kontje afsnijden ( en bewaren om soep van te maken). De geschilde asperges met zout bestrooien, in een plastic zak doen, flinke scheut olijfolie erbij, suiker en de rasp. De asperges voorzichtig husselen en dan de zak vacumeren. In een waterbad van 85 Celcius, 35 minuten garen.

Lekker met 2 rolletjes goede kwaliteit gekookte ham per persoon, en 1 eitje per persoon gekookt en fijn gesneden: serveer de asperges met rolletjes ham en strooi een serveerlepel fijngesneden ei over de asperges. Bestrooi het geheel met nog wat fijngesneden peterselie.

Bewaren

Salade met gerookte zalm, avocado en gepocheerd ei

salade gerookte zalm gepocheerd ei

Laat je niet weerhouden door het gepocheerde ei. Uit een discussie op Facebook onder kookliefhebbers bleek dat hier veel (hobby)koks moeite mee hebben. Daarom geef ik hieronder een paar trucs waar een echte profkok zich waarschijnlijk dood voor zou schamen maar waardoor je wel (bijna) gegarandeerd een goed gepocheerd ei op tafel kan zetten. Ik heb daarvoor twee manieren, een manier is dat het ei in een plastic zakje in een pannetje kokend water gaat en de andere manier is het ei in een kopje water breken en in de magnetron pocheren.

Eitje in een zakje in pannetje kokend water: Deze methode heeft mijn voorkeur, vooral als je meerdere eitjes tegelijk wil pocheren. Pak een boterhamzakje en spuit daar wat olie in. Strijk over de buitenkant van het zakje zodat de olie zich verspreid. Breek dan een eitje voorzichtig in een kommetje en laat dat in het ingevette boterhamzakje glijden, zodanig dat de eierdooier in tact blijft. Knoop het boterhamzakje vlak boven het ei dicht. Breng water aan de kook en laat de zakjes met ei langzaam in het water zakken. De eitjes moeten onder staan. Kook 4 minuten bij kleine eieren en 4 en een 1/2 tot 5 minuten bij grote eieren. Haal de zakjes dan uit het kokende water en zet ze onder koud stromend water. Knip de zakjes net onder het knoopje door.

Het eitje in de magnetron pocheren: pak een bakje of kom (niet te hoog, breed model) en vul dit met koud water tot maximaal 2 centimeter onder de rand. Tik het eitje in het water en zet het kommetje in de magnetron. Bij een magnetron van 1000 W duurt het 2 minuten en 10 seconden voordat je een eitje met nog een zachte dooier hebt. Bij een andere magnetron moet je even uittesten wanneer het eitje goed gepocheerd is. Begin met een kooktijd van zo’n twee minuten en verleng eventueel in stapjes van 20 seconde de magnetrontijd. Wanneer je voor jou de juiste tijd te pakken hebt, is dit een fijne en snelle manier van eieren pocheren. Overigens, op de vraag waarom een breed bakje nodig is: dit is omdat het bakje gaat trillen in de magnetron en een lang smal bakje dan kan omvallen. Dit heb ik meegemaakt en het schoonmaken van de magnetron vol water en eiprut is geen leuk karweitje.

Salade met gerookte zalm, avocado en gepocheerd ei

Per persoon:

Hand (gemengde) sla naar keuze
2 repen komkommer
1/2 avocado
50 gram gerookte zalm
1 ei
olijfolie
citroensap
zout, peper
Optioneel: kerstomaatjes, verse peterselie en/of bieslook

Was en droog de sla en snij of scheur deze fijn. Snij met een kaasschaaf 2 repen komkommer in de lengte en snij deze weer in de lengte doormidden zodat je komkommerslierten krijgt. Schil en ontpit de avocado en snij deze in reepjes. Besprenkel de reepjes met citroensap om verkleuring te voorkomen. Verdeel de sla over het bord, drapeer de komkommerslierten, de avocadorepen en de gerookte zalm in stukken op de sla. Besprenkel met olijfolie, wat citroensap en zout en peper. Breng water aan de kook. Vet een boterhamzakje aan de binnenkant in met een beetje olijfolie. Breek een eitje in een kopje en laat het ei voorzichtig in het boterhamzakje vloeien. Leg een centimeter boven het ei een knoopje in  het boterhamzakje en laat het voorzichtig in het kokende water zakken. Kook 4 minuten indien klein ei is, 4 1/2 bij medium ei en 5 minuten bij een groot ei. Knip na de kooktijd het zakje onder het knoopje open en leg het ei op de salade. Serveer met een snufje zout en eventueel nog wat verse kruiden erover.

Bewaren

Bewaren

Moussaka met aardpeer

Moussaka wordt meestal gemaakt met laagjes aubergine en aardappel er in. Ik heb gelezen dat veel landen aan de Middellandse zee een eigen variant hebben. Ik besloot er ook maar eens een draai aan te geven en de moussaka ietsje lichter verteerbaar te maken door de aardappel gedeeltelijk te vervangen door aardpeer. Hierdoor heb je ook wat meer variatie in smaak en textuur in het gerecht. Aardpeer is ook rauw te eten. Je hoeft je dan ook aan het einde van de kooktijd geen zorgen te maken of de aardpeer wel gaar genoeg is.

Het is niet een gerecht dat je zo maar even in elkaar draait. Ik heb er een uurtje voorbereidingstijd voor nodig gehad (wel lekker op het gemak gedaan) en daarna staat het gerecht nog een uur in de oven. Het is een uitstekend recept voor een luie weekenddag. Het maakt bij dit gerecht ook niet uit of het een kwartiertje later eten wordt: oventemperatuur omlaag en de schaal even afdekken met aluminiumfolie. Misschien is het daardoor zelfs nog wel lekkerder.

Moussaka met aardpeer

1 aubergine
3 middelgrote aardappelen
2 grote aardperen of 3 kleine
2 vleestomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
250 gram (vegetarisch) gehakt
2 blikjes tomatenpuree
1 tl oregano
snufje kaneel
halve theelepel piment
halve theelepel komijnpoeder
50 gram Parmezaanse kaas
zout, peper

40 gram boter
40 gram bloem
600 ml melk
zout, peper

Snij de aubergine in de lengte in plakken van een centimeter dikte, bestrooi ze met zout en leg ze in een vergiet met een kommetje eronder om het vocht uit te laten lekken. Laat zo’n uurtje staan. Dep ze dan droog en bak ze in een pan met olijfolie mooi bruin. Maak vervolgens de tomaten-gehaktsaus: bak de gesnipperde ui aan, daarna knoflook en voeg dan het gehakt toe. Bak, indien het geen vegetarisch gehakt is, het gehakt bruin en gaar. Voeg dan de tomatenpuree toe. Laat dit even meebakken en voeg dan twee deciliter water toe. Ontvel de tomaten en doe deze in stukjes bij de saus. Maak vervolgens de saus verder op smaak met oregano, kaneel, piment, komijnpoeder, zout en peper. Schil de aardperen en de aardappelen. Snij de aardappelen in schijfjes van 3mm dik, doe deze in een magnetronschaaltje met twee eetlepels water en kook ze in  3 minuten op 1000W zacht. Snij de aardpeer in zo dun mogelijke plakjes. Maak een witte saus: smelt de boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe. Bak de bloem even mee en voeg dan de melk toe. Verwarm tot de saus gaat binden. Kruid de saus met zout en peper.

Vet een rechthoekige ovenschaal in en leg eerst een laagje aardappel in de schaal. Kruid met zout en peper. Verdeel een derde van de witte saus over de aardappelen. Verdeel hier de gebakken aubergine over, vervolg met de tomatensaus, dan nog een laagje aardpeer, zout en peper en verdeel dan de rest van de witte saus over het laagje aardpeer. Bestrooi tot slot met de kaas. Bak de moussaka een uur op 180 C.

Uienbroodjes met kurkuma

Kurkuma oftwel geelwortel geeft deze broodjes een mooi zachtgele kleur en een bijzondere smaak mee. Vooral voor de geneeskrachtige kant van kurkuma is er de laatste tijd veel aandacht. Het woord superfood valt regelmatig in artikelen over deze specerij. Het zou het immuunsysteem versterken, ontstekingsremmend zijn en kanker voorkomen. Kurkuma vormt een vast onderdeel van kerrie en is natuurlijk gewoon ook een lekker ingrediënt. Ik vind het zelf een beetje nootachtig smaken.

Naast kurkuma is ui een belangrijke smaakmaker van deze melkbroodjes. De gebruikte uitjes zijn mijn laatste allerkleinste uien uit eigen tuin. Sommige van deze uitjes beginnen uitlopers te krijgen dus die moet ik binnenkort gaan verwijderen uit de kist. De uitjes zijn vanwege hun kleine formaat (zo groot als een sjalotje) zeer geschikt voor dit soort recepten omdat ze mooi fijn te snijden zijn.

Ik vond de broodjes zeer geslaagd. Wij hebben ze (warm) gegeten als avondmaal met ham en kaas en nog een frisse salade er naast. Ze lijken me ook heel geschikt als hamburgerbroodjes, echt iets bijzonders:

Uienbroodjes met kurkuma

300 gram bloem
1 theelepel gedroogde gist
1 theelepel zout
1 el olie
1 eetlepel honing
1 ei
70 ml melk, of voldoende om samen met het ei 120 ml te vormen
50 ml water
1 theelepel kurkuma
3 kleine uitjes/sjalotten of 1 grote ui

Ik heb zelf het deeg gemaakt met het deegprogramma van de broodbakmachine maar het kan natuurlijk ook met de hand. Doe eerst de gist in de kom, dan de bloem en de rest van de ingrediënten, behalve de ui. Kneed 10 minuten goed door tot een elastisch deeg en laat het afgedekt met een vochtige theedoek een uur rijzen. Snij 2 kleine uitjes ragfijn (of driekwart van een grote ui) en kneed dit door het deeg. Vorm hier acht bolletjes van en verdeel deze over een bakplaat en bedek met vochtige doek. Laat nog drie kwartier de bolletjes rijzen. Verdeel eventueel nog wat ui over de bovenkant en bak de bolletjes in ca. 20 minuten op 180 C.

Bronnen: Handleiding broodbakmachine en www.37cooks.com

Kruidenmix uit Ethiopië : berbere

kruiden ethiopie

Met Kerst kreeg ik een Ethiopisch kookboek cadeau. Dit was mijn eerste kennismaking met de Ethiopische eetcultuur. In het boek staat aangegeven dat het voedsel in Ethiopië bestaat uit pittige groente en linzenstoofpotten en uit langzaam gegaard vlees. De gebruikte specerijen zijn onder andere fenegriekzaad, mosterdpoeder, karweipoeder, kardemom, piment, komijn, paprikapoeder cayenne, kurkuma en gember. Er wordt vaak (plat) brood van teff bij de maaltijd gegeten.

De onderstaande specerijenmix komt in veel stoofrecepten voor en heet “berbere”. Het is aan te raden om gelijk een flinke hoeveelheid te maken want na de eerste keer wil je dit meer gaan gebruiken. Ik heb ondertussen al een stoofpot met kip (doro wat) en een lamsstoverij (sega wat) gemaakt waar deze mix in ging. Met twee theelepels berbere maak je een gewone stoofpot al lekker kruidig. Hou je niet zo van pittig, verminder dan de hoeveelheid rode pepervlokken of cayennepoeder. Binnenkort komt het recept voor de lamsstoverij online.

Berbere

1 tl gemalen komijnzaad*
1/2** tl rode pepervlokken
1/2 tl gemalen kardemom
1/2 tl fenegriekpoeder
1/2 tl gemalen peper
mespuntje gemalen kruidnagel
1 tl paprikapoeder
1 tl zout
1/2 tl kurkuma
1 tl cayennepoeder
1/ tl all spice/piment

Meng alles en bewaar in een potje. Twee (volle) theelepels is genoeg om een vlees- of groentegerecht mee op smaak te brengen.

* In het kookboek wordt de hoeveelheid in hele zaden aangegeven. Ik heb dat omgerekend naar gemalen aangezien dat doorgaans in de kruidenkast staat.

** 1/2 = halve, niet 1 a 2

Bron: Ethiopian cookbook van Planet cookbooks

Italiaans vloerbrood

italiaans vloerbrood

In het laatste mooie nazomerweekend staken we de houtoven nog een keer aan. Ik had voor deze gebeurtenis een heel ambitieuze planning gemaakt. Een horsmakreel en gewone makreel lagen sinds de avond ervoor al te ontdooien. Deze moesten worden gerookt in de houtoven. Daarnaast had ik het plan opgevat om pitabroodjes te maken in de houtoven en deze te vullen met zelfgemaakte falafel van borlottibonen. En als je dan toch de houtoven aan hebt, bak je natuurlijk ook nog even een Italiaans vloerbrood en een appeltaart want de appeltjes begonnen al wat rimpelig te worden. 

Kortom, ik had mezelf behoorlijk wat op de hals gehaald. Dat het bovenstaande allemaal in, en goed uit de oven is gekomen, vond ik achteraf wel een wonder. Met militaire precisie werd de planning ingezet: er werd van mijn kant aangegeven hoeveel tijd ik nodig had en op welke temperatuur de oven moest zijn en de stokers brulden tijdig als het zover was. Eerst ging de appeltaart in de oven, daarna zouden de pitabroodjes moeten maar het deeg was te nat dus ging het Italiaans vloerbrood voor zijn beurt er in. Het deeg voor de pitabroodjes bleek nog te redden en de broodjes waren in enkele minuten gaar. Tot slot werden de makrelen gerookt.

Dezelfde avond aten wij de makreel met salade en pitabroodjes met falafel en appeltaart toe. Het Italiaans vloerbrood hebben wij de volgende dag gegeten. Uit de houtoven is zo’n ambachtelijk broodje superlekker maar ik ga dit recept zeker ook nog een keer in de gewone oven bakken.

Italiaans vloerbrood

430 gram bloem

7 gram gedroogde gist
1 eetlepel olijfolie
2 tl zout
1 tl honing
230 ml water

Kneed alle ingrediënten goed door, met behulp van een keukenmachine of handmatig. Laat een uur rijzen in een kom met een schone doek hier over. Kneed dan nog een keer door en vorm hier een bal van. Laat weer een uur rijzen met een doek er over totdat het deeg in omvang is verdubbeld. Stort dan het deeg op een ingevette bakplaat/pizzaplaat. Bak het brood in 20 minuten op 225 C. 

Vegetarische Turkse gehaktballetjes

vegetarisch gehakt turkse gehaktballen

Ik begin steeds meer afkeer te krijgen van het vleesaanbod in de supermarkten. Daarom bestel ik om de paar maanden een biologisch rundvleespakket. Bij onze slager kunnen wij verder nog aan biologisch varkensvlees en kip komen. Soms loopt het wel eens niet volgens planning en sta ik in de supermarkt met de vraag: wat eten we vandaag? Ik kom dan steeds vaker uit bij een vleesvervangend produkt en dat is meestal vegetarisch gehakt.

Vegetarisch gehakt is veelzijdig in te zetten: rul door de lasagnesaus, balletjes naast de stamppot, etc. De al hartige smaak van het vegetarisch gehakt is met kruiden goed aan te passen aan hetgeen je verder nog op tafel wilt zetten. Deze Turkse gehaktballetjes zijn heerlijk met een salade van tomaat en olijven en stokbrood met humus. Maar ook bij hutspot smaken deze lekker gekruide balletjes prima. Kortom, deze balletjes mogen vaker op tafel komen:

Vegetarische Turkse gehaktballetjes

Voor 8 gehaktballetje tgv een golfbal:

250 gram vegetarisch gehakt*
1 klein ei
1 el paneermeel
1 kleine (rode) ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijn gesneden
1/2 tl gemalen korianderzaad
1/2 tl gemalen komijnzaad
1/2 tl Turkse paprikapoeder of 1/2 tl paprikapoeder met snufje chilipoeder
1 el fijn gehakte verse peterselie
zout
bakolie

Breek het ei in een kom en roer hier de korianderzaad, komijnzaad, paprikapoeder, peterselie, zout, ui en knoflook door. Voeg het gehakt toe en prak dit door het ei. Voeg het paneermeel toe en meng dit er doorheen. Verdeel het gehakt in 8 gelijke stukken en vorm hier balletjes van. Bak de balletjes rondom bruin in enkele minuten en laat nog zo’n tien minuten doorwarmen op laag vuur. Af en toe even omdraaien.

*Ik gebruikte Goodbite vers vegetarisch gehakt. Ik kreeg dit om een keer uit te proberen. Het leek in eerste instantie een beetje droog bij het uit de verpakking halen maar bleek prima tot balletjes te kneden. We hebben er van genoten. 

Ambachtelijke appeltaart met amandelen

ambachtelijke appeltaart

Net buiten het dorp, achter de dijk van de Westerschelde, ligt een verlaten boomgaard. Het is onderdeel van een wandelgebied. De fruitbomen zijn overwoekerd met bramenstruiken. De bomen produceren nog steeds lekkere appeltjes en peren. In het weekend zijn we eens gaan kijken of er nog wat appeltjes hangen en hebben toch nog zo’n twee kilo mee kunnen nemen. Van de kleine en misvormde appeltjes heb ik na het plukuitje deze appeltaart gemaakt.  

Om deze taart specialer te maken gebruikte ik daarnaast nog onze amandelen van de oogst van vorig jaar. Het recept is eenvoudig maar dat proef je er niet aan af. Het gesuikerde sap van de appeltjes geeft een karamelachtig randje aan de taart en door de amandelen lijk je wel af en toe spijs te proeven. De bodem en zijkanten zijn krokant terwijl de appellaag lekker smeuïg is. Het is mijn best gelukte appeltaart tot nu toe. Daarom kan ik deze taart van harte aanbevelen:

Ambachtelijke appeltaart met amandel

200 gram bloem

175 gram rietsuiker
150 gram boter
5 appels
3 el kristal of witte basterdsuiker
koekkruiden of kaneel en gember
handje blanke amandelen/garneeramandelen
citroensap
snufje zout

Meng de bloem met de suiker. Doe hier de boter in blokjes bij en een snufje zout. Kneed dit tot een korrelig deeg. Vet een taartvorm in en bekleed de bodem en twee centimeter zijkant met driekwart van het deeg. Je kan het deeg met de vingers een beetje aandrukken, niet te vast want het mag bros blijven. Snij de appels in kleine stukjes en besprenkel met citroensap tegen het verkleuren. Meng de appel met 3 el suiker en een snufje (niet teveel) koekkruiden of een mixje van kaneel en gemberpoeder. Verdeel het overgebleven deeg in stukjes over de bovenkant en verdeel een handje amandelen hiertussen. Zet de oven op 180 C en bak in 45 minuten goudbruin. Laat even afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.