Italiaans vloerbrood

italiaans vloerbrood

In het laatste mooie nazomerweekend staken we de houtoven nog een keer aan. Ik had voor deze gebeurtenis een heel ambitieuze planning gemaakt. Een horsmakreel en gewone makreel lagen sinds de avond ervoor al te ontdooien. Deze moesten worden gerookt in de houtoven. Daarnaast had ik het plan opgevat om pitabroodjes te maken in de houtoven en deze te vullen met zelfgemaakte falafel van borlottibonen. En als je dan toch de houtoven aan hebt, bak je natuurlijk ook nog even een Italiaans vloerbrood en een appeltaart want de appeltjes begonnen al wat rimpelig te worden. 

Kortom, ik had mezelf behoorlijk wat op de hals gehaald. Dat het bovenstaande allemaal in, en goed uit de oven is gekomen, vond ik achteraf wel een wonder. Met militaire precisie werd de planning ingezet: er werd van mijn kant aangegeven hoeveel tijd ik nodig had en op welke temperatuur de oven moest zijn en de stokers brulden tijdig als het zover was. Eerst ging de appeltaart in de oven, daarna zouden de pitabroodjes moeten maar het deeg was te nat dus ging het Italiaans vloerbrood voor zijn beurt er in. Het deeg voor de pitabroodjes bleek nog te redden en de broodjes waren in enkele minuten gaar. Tot slot werden de makrelen gerookt.

Dezelfde avond aten wij de makreel met salade en pitabroodjes met falafel en appeltaart toe. Het Italiaans vloerbrood hebben wij de volgende dag gegeten. Uit de houtoven is zo’n ambachtelijk broodje superlekker maar ik ga dit recept zeker ook nog een keer in de gewone oven bakken.

Italiaans vloerbrood

430 gram bloem

7 gram gedroogde gist
1 eetlepel olijfolie
2 tl zout
1 tl honing
230 ml water

Kneed alle ingrediënten goed door, met behulp van een keukenmachine of handmatig. Laat een uur rijzen in een kom met een schone doek hier over. Kneed dan nog een keer door en vorm hier een bal van. Laat weer een uur rijzen met een doek er over totdat het deeg in omvang is verdubbeld. Stort dan het deeg op een ingevette bakplaat/pizzaplaat. Bak het brood in 20 minuten op 225 C. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Italiaans vloerbrood
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *