Gepekelde kip met vadouvan uit de houtoven

De zomer is de ultieme tijd om de houtoven op te stoken. Het snoeihout ligt er al klaar voor. Buiten koken is een manier om het binnen niet al te warm te maken, vooral met een hittegolf in het vooruitzicht. Na een warme dag met wat verkoeling aan het Veerse meer ging er gisteren een kipje de houtoven in en na de kip nog een bakplaatje koekjes. Zo gebruik je de restwarmte van de houtoven optimaal. De pure chocolade die over was van Pasen wilde ik opmaken en dus werden het chocoladechipkoekjes.

Het kipje was lekker mals met een knapperig vel en dat is precies de bedoeling van het pekelen. Lekker met een salade en (naan-) brood. Als je hier nog een sausje bij wil, dan is een knoflook-yoghurtsausje of een chilisaus lekker.

Gepekelde kip met vadouvan uit de houtoven

  • kip van 1,3 kilo
  • 75 gram zout per liter water
  • scheut citroensap of enkele schijfjes citroen
  • 2 eetlepels vadouvan
  • 1 tl chilipepervlokken/chilipoeder

Voor de pekel: doe het zout in een pan (waarschijnlijk genoeg zout nemen voor twee liter water, dit is afhankelijk van de grootte van de pan waar de pekel en kip ingaan). Giet hier een laagje kokend water op zodat het zout gaat oplossen en vermeng dit dan met koud water. Doe de kip er bij: indien een bevroren kip kan dit gelijk anders beter even wachten tot de pekel is afgekoeld. En voeg genoeg water toe tot de kip onderstaat. Voeg nog wat citroensap toe of enkele schijfjes citroen. Laat dit enkele uren pekelen, liefst een dag maar enkele uren kan ook. Haal dan de kip uit het water, droog deze af en bestrooi met vadouvan en chilivlokken. Plaats de kip op een rekje in een braadslede. Stook de houtoven op tot circa 200 C en zet de kip in het midden van de houtoven. Klaar in circa een uur.

Italiaans vloerbrood

italiaans vloerbrood

In het laatste mooie nazomerweekend staken we de houtoven nog een keer aan. Ik had voor deze gebeurtenis een heel ambitieuze planning gemaakt. Een horsmakreel en gewone makreel lagen sinds de avond ervoor al te ontdooien. Deze moesten worden gerookt in de houtoven. Daarnaast had ik het plan opgevat om pitabroodjes te maken in de houtoven en deze te vullen met zelfgemaakte falafel van borlottibonen. En als je dan toch de houtoven aan hebt, bak je natuurlijk ook nog even een Italiaans vloerbrood en een appeltaart want de appeltjes begonnen al wat rimpelig te worden. 

Kortom, ik had mezelf behoorlijk wat op de hals gehaald. Dat het bovenstaande allemaal in, en goed uit de oven is gekomen, vond ik achteraf wel een wonder. Met militaire precisie werd de planning ingezet: er werd van mijn kant aangegeven hoeveel tijd ik nodig had en op welke temperatuur de oven moest zijn en de stokers brulden tijdig als het zover was. Eerst ging de appeltaart in de oven, daarna zouden de pitabroodjes moeten maar het deeg was te nat dus ging het Italiaans vloerbrood voor zijn beurt er in. Het deeg voor de pitabroodjes bleek nog te redden en de broodjes waren in enkele minuten gaar. Tot slot werden de makrelen gerookt.

Dezelfde avond aten wij de makreel met salade en pitabroodjes met falafel en appeltaart toe. Het Italiaans vloerbrood hebben wij de volgende dag gegeten. Uit de houtoven is zo’n ambachtelijk broodje superlekker maar ik ga dit recept zeker ook nog een keer in de gewone oven bakken.

Italiaans vloerbrood

430 gram bloem

7 gram gedroogde gist
1 eetlepel olijfolie
2 tl zout
1 tl honing
230 ml water

Kneed alle ingrediënten goed door, met behulp van een keukenmachine of handmatig. Laat een uur rijzen in een kom met een schone doek hier over. Kneed dan nog een keer door en vorm hier een bal van. Laat weer een uur rijzen met een doek er over totdat het deeg in omvang is verdubbeld. Stort dan het deeg op een ingevette bakplaat/pizzaplaat. Bak het brood in 20 minuten op 225 C. 

Focaccia met scamorza, spek, rode ui en rozemarijn

focaccia kaas rozemarijn

Is een goede focaccia maken makkelijk ?. Ik heb al een paar mislukkingen achter de rug. Met het onderstaande recept is het mij voor het eerst gelukt een echt lekkere focaccia te bakken. Twee soorten heb ik maar liefst gemaakt: eentje met een topping van scamorza (een soort stevig mozzarellakaasje), wat rode ui, spek en rozemarijn. De ander heb ik wat neutraler belegt, met ook wat scamorza, gedroogde tomaat en rozemarijn.

Het is een fijn broodje om bij soep te eten of bij de borrel met een likje boter. Daarnaast kan je ze in stukken snijden om ze als broodje te gebruiken voor de hamburgers van de barbecue. Ideaal brood dus voor het komende seizoen waarin we weer lekker buiten gaan eten, wanneer de barbecues weer worden opgestookt en tot ’s-avonds laat met een drankje buiten kan worden nagenoten. 
In Italië wordt de focaccia in de houtoven gebakken, dezelfde oven als waar de pizza’s uit komen. De focaccia wordt belegd met wat kaas, vleeswaar en eventueel wat ui of tomaat. Als je zelf een houtoven hebt, dan bak je ze natuurlijk in deze oven voor het extra rokerige smaakje dat je dan krijgt.

Focaccia

focaccia houtovenVoor 2 broden:
750 gr bloem (liefst Italiaanse type 00), plus wat extra
1 tl fijn zeezout
1zakje droge gist van 7 gram
3 el extra virgine olijfolie, plus extra om in te vetten
400 ml warm water (40 tot 46 graden)
vers gemalen peper
rozemarijnnaaldjes, zeezout, kaas (geraspte scamorza of mozzarella), spek, ui om te garneren
Zeef de bloem en het fijne zeezout boven een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en verkruimel hierin de gist. Voeg 3 el olijfolie toe. Schenk het water erbij en meng met de hand tot een samenhangend deeg. Laat het deeg op een met bloem bestoven werkblad glijden. Was en droog je handen en kneed het deeg nog 10 minuten door tot een gladde en soepele bal. Het deeg moet nu heel zacht zijn, zachter dan gewoon wit brooddeeg.
Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg hierin, Laat 1,5 uur afgedekt (plasticfolie of vochtige theedoek) op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Haal de folie of theedoek weg, druk het lucht uit het deeg en verdeel het in twee stukken. Vorm van elk stuk opnieuw een bal. Rol elke deegbal op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap met een doorsnede van 25 cm. Leg deze in de ingevette bakvormen en dek ze af met plastic folie. Laat nog eens 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem de folie van de vorm. Druk met je vingers in het deeg tot op de bodem van de vorm. Het deeg zal hierdoor kleine kuiltjes gaan krijgen. Besprenkel royaal met olijfolie en strooi er de naaldjes rozemarijn, geraspte scamorza of mozzarella, spek en ui over.
Dek de vormen weer af met folie of een vochtige theedoek en laat het deeg nogmaals rijzen.
Besprenkel de focaccia met wat water en bak ze in 20 tot 25 minuten gaar. 

Frans landbrood uit de houtoven

frans landbrood houtoven

Wat is leuker dan een landbrood te bakken in een houtoven, net zoals generaties voor ons hebben gedaan. De smaak van brood uit een houtoven is uniek. Een eenvoudig belegje zoals een kruidenboter, kruidenkwark of zoals wij, de kruidenhangop van het blog MiCook, en het is al smullen geblazen.

Vorig jaar hoopte ik vooral lekkere zuurdesembroden uit de houtoven te toveren. Dat is slechts 1 keertje gelukt omdat mijn zuurdesemstarters doorgaans al na een week lekker bubbelen en bruisen plat slaan en niet meer overeind komen. Voor een nieuwe starter moet je weer een week roeren, voeden, roeren, voeden etc. Dit jaar moet ik nog even moed verzamelen om opnieuw het proces te beginnen. Ooit gaat het een keer het lukken.

Dit Franse landbroodje, met gewone gedroogde gist, was mijn eerste houtovenbrood dit jaar. Het is een blijver. Nadat de houtoven zijn werk heeft gedaan voor de pizza’s (op 300C), kan in de restwarmte op 250 C nog dit brood worden gebakken. Volgende keer maak ik er twee: eentje om weg te geven of in te vriezen en eentje om gelijk te eten, ’s avonds nog of de volgende dag.

Frans landbroodje uit de houtoven

Voor 1 broodje:
150 gram broodbloem (witte tarwebloem)
150 gram patentbloem
180 ml lauw water
1 tl gist
1 tl zout

Doe alles in een kom en kneed het geheel door in 10 minuten tot een soepel deeg. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Kneed het dan nog een keer goed door zodat de lucht er uit is, bol het deeg op en laat vervolgens nog afgedekt 1 1/2 uur rijzen. Of maak het deeg met de broodbakmachine; doe alles in de broodbakmachine en kies het witbrood-deeg-menu.

Breng het gerezen deeg over op een bakplaat, en snijd de broden enkele

malen in met een scherp mes. Giet een kopje water in een ovenschaal en zet deze op de bodem van houtoven. Plaats direct de bakplaat in het midden van de oven. Bak het broodje in ca. 20 minuten goudbruin: zet de laatste 5 minuten de ovendeur op een kier zodat het stoom kan ontsnappen. De korst wordt hierdoor knapperig.
Recept gebaseerd op een recept van www.fornino.nl.

Jamie Oliver ’s geroosterde knol- en wortelgroenten

jamie oliver geroosterde groente

Dit gerecht van Jamie Oliver is mij van de televisie bijgebleven. Ik had bij de Grote Verleiding, een biologische webwinkel, verschillende soorten knollen en wortels besteld om de komende week eens mee te gaan koken. Ik kon na aflevering van de bestelling kiezen tussen Hollandse rapen, peterseliewortels, winterpenen, pompoen (vandaag niet gebruikt) en van die mooie wit-roze gestreepte bieten. En wat is dan leuker om een selectie van de groenten te gaan roosteren in de houtoven. En lekker op te smaak te maken met verse kruiden en diverse soorten azijn, olie en citroen.

Rechts naast het bakblik met de groenten staat een cakeblik met daarin een gehaktbrood van pittig rundergehakt met een dakje van bacon. Paste goed bij de geroosterde groenten. Het kan allemaal ook worden gemaakt in een gewone oven maar het was een mooie dag vandaag en dan is het leuk om weer eens lekker te gaan stoken in de achtertuin.

Megamix van knol- en wortelgroenten

olijfolie

2 kleine winterpenen
1/2 citroen (JO: clementine)
1 takje rozemarijn, de naaldjes

2 peterseliewortels (JO: 2 pastinaken)
scheut witte wijnazijn
2 takjes salie, de blaadjes
1 tl honing (achterhouden)

3 bietjes
scheut balsamico-azijn
2 takje oregano (marjolein)

3 hollandse rapen/meirapen
scheut rode wijnazijn
3 blaadjes verse laurierbladeren

JO:
2 venkelknollen
1/2 citroen
2 takjes tijm

Ik:
3 aardappelen
2 knoflooktenen, doormidden gesneden
1 takje rozemarijn, de naaldjes
1 ui, in vieren
scheut olijfolie

zout, peper

Oven voorverwarmen op 200 C.
Schil en snij alle groente in grove stukken. Zet 2 pannen met water op en laat aan de kook komen. Doe in 1 pan alle groente behalve de rode bieten. Deze groenten 5 minuten koken. Dan afgieten en uit laten stomen. De rode bieten gaan in de andere pan en moeten iets langer, zo’n 10 minuten koken. Ook afgieten en uit laten stomen. Dan per groente de smaakmakers er bij zoeken en in een kom mengen. De honing mag er nog niet bij de pastinaken/peterseliewortel. Een bakblik invetten/sprayen met olijfolie. De verschillende groenten in een eigen hoekje van het bakblik leggen en nog wat olie over heen sprenkelen. Dan de oven in, zo’n 40 minuten. Af en toe even kijken. 5 minuten voor tijd kan de honing over de pastinaken/peterseliewortel. In het recept stond het niet aangegeven, maar misschien is het vanzelfsprekend: het geheel lekker op smaak brengen met wat zout en peper.

Voor het gehaktbrood: google op Jamie Oliver en gehaktbrood, dan kom je het recept vast tegen. Ik heb de saus met kikkererwten weggelaten en zelf nog spaanse peper toegevoegd.

gerookte hele kip uit de houtoven

pittige gerookte kip

Vorig jaar had ik een goede oogst Spaanse pepers. Dit jaar besloot ik (overmoedig geworden) daarnaast ook nog Jalapenopepers te kweken. Zo goed als de Spaanse peperplanten gaan, zo slecht doen de Jalapenoplanten het. Ik heb gelezen dat Jalapenopepers later in het seizoen rijp worden, maar ik betwijfel of er zelfs nog pepers aan deze planten zullen komen.

Nu de nieuwe oogst Spaanse pepers er aan komt, vond ik het tijd om de oude voorraad gedroogde pepers te malen en in een potje te doen. De gemalen Spaanse peper is gebruikt bij het kruiden van deze pittige gerookte kip. Deze kip is lekker met een frisse salade en een goed stuk brood, of zoals wij vandaag met een farinata (Italiaanse kikkererwtenkoek), waarvoor we de houtoven op het laatst nog even hoger op hebben moeten stoken.

gerookte hele kip uit de houtoven

Kruidenpasta:
2 tl zwarte peper
2 tl paprikapoeder
1 ui of 1 tl uipoeder
2 gedroogde chilipepers zonder zaadjes of 1 tl chili poeder
2 teentjes knoflook of 1 tl knoflookpoeder
1 tl zout

1 scharrelkip van ruim een kilo
enkele takken rozemarijn/tijm
1 citroen
3 eetlepels (Apple)houtmot voor het rookbakje

Doe de zwarte peper, paprikapoeder, de gedroogde chili’s (zonder zaadjes), de teentjes knoflook, de ui en het zout in een blender en mix tot een kruidenpasta. Smeer hiermee de scharrelkip in. Snij een citroen door de helft en doe 1 helft in het binnenste van de kip. Bewaar de andere helft voor bij het serveren van de kip. Laat de kip minstens een half uur marineren voordat je de kip in de oven doet. Verwarm de hout/rook-oven tot 180°C. Leg een paar takken rozemarijn en/of tijm op het rekje van de braadslede. Dit voorkomt dat de kip aan het rekje blijft plakken. Plaats de kip met de borst omhoog op het rekje van de braadslee en voeg twee kopjes water toe. Doe drie eetlepels houtmot in het rookbakje en zet de klep van de schoorsteen op stand “smoker”. Open de rookgaten. Indien de oven op temperatuur is gekomen, plaats de kip in het midden van de oven. Draai de kip na 45 minuten om. Voeg eventueel nog wat water toe. Bak de kip nog zo’n 30 minuten. Haal dan de kip uit de oven en wikkel er aluminiumfolie over en laat de kip even rusten. Maak eventueel een lekkere jus van het bakvocht.  Serveer met brood of bijvoorbeeld een farinata en een salade.

Spaanse peper begin augustus

Bewaren