Pittige gerookte kip uit de houtoven

pittige gerookte kip

Vorig jaar had ik een goede oogst Spaanse pepers. Dit jaar besloot ik (overmoedig geworden) daarnaast ook nog Jalapenopepers te kweken. Zo goed als de Spaanse peperplanten gaan, zo slecht doen de Jalapenoplanten het. Ik heb gelezen dat Jalapenopepers later in het seizoen rijp worden, maar ik betwijfel of er zelfs nog pepers aan deze planten zullen komen.

Nu de nieuwe oogst Spaanse pepers er aan komt, vond ik het tijd om de oude voorraad gedroogde pepers te malen en in een potje te doen. De gemalen Spaanse peper is gebruikt bij het kruiden van deze pittige gerookte kip. Deze kip is lekker met een frisse salade en een goed stuk brood, of zoals wij vandaag met een farinata (Italiaanse kikkererwtenkoek), waarvoor we de houtoven op het laatst nog even hoger op hebben moeten stoken.

Pittige gerookte kip uit de houtoven

Kruidenpasta:
2 tl zwarte peper
2 tl paprikapoeder
1 ui of 1 tl uipoeder
2 gedroogde chilipepers zonder zaadjes of 1 tl chili poeder
2 teentjes knoflook of 1 tl knoflookpoeder
1 tl zout

1 scharrelkip van ruim een kilo
enkele takken rozemarijn/tijm
1 citroen
3 eetlepels (Apple)houtmot voor het rookbakje

Doe de zwarte peper, paprikapoeder, de gedroogde chili’s (zonder zaadjes), de teentjes knoflook, de ui en het zout in een blender en mix tot een kruidenpasta. Smeer hiermee de scharrelkip in. Snij een citroen door de helft en doe 1 helft in het binnenste van de kip. Bewaar de andere helft voor bij het serveren van de kip. Laat de kip minstens een half uur marineren voordat je de kip in de oven doet. Verwarm de hout/rook-oven tot 180°C. Leg een paar takken rozemarijn en/of tijm op het rekje van de braadslede. Dit voorkomt dat de kip aan het rekje blijft plakken. Plaats de kip met de borst omhoog op het rekje van de braadslee en voeg twee kopjes water toe. Doe drie eetlepels houtmot in het rookbakje en zet de klep van de schoorsteen op stand “smoker”. Open de rookgaten. Indien de oven op temperatuur is gekomen, plaats de kip in het midden van de oven. Draai de kip na 45 minuten om. Voeg eventueel nog wat water toe. Bak de kip nog zo’n 30 minuten. Haal dan de kip uit de oven en wikkel er aluminiumfolie over en laat de kip even rusten. Maak eventueel een lekkere jus van het bakvocht.  Serveer met brood of bijvoorbeeld een farinata en een salade.

Spaanse peper begin augustus

Bewaren

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *