Je hebt daarvoor een rookoventje nodig. Dat klinkt heel wat maar het is in feite een veredelde braadslee. Ik kan mij nog het “is dit alles” gevoel herinneren van de eerste keer dat ik het oventje zag. Het is echter makkelijk om er zelf een te hebben, vooral als je van rooksmaak houdt. Het is echter ook eenvoudig zelf te maken. Ik ben verschillende beschrijvingen op internet hiervan tegen gekomen, van een tot rookoven omgebouwde wok tot het inderdaad tot rookoven omvormen van de braadslede. De braadslede moet er dan wel een zijn die op het fornuis mag. Een beschrijving hiervan en van het roken van knoflook staat onder het recept.
Met de gerookte knoflook heb ik deze omelet gemaakt. Met shiitake, wat rauwe ham (is lekker een beetje zoutig) en snijbiet uit de tuin. De snijbiet is te vervangen door spinazie.
omelet met shiitake, gerookte knoflook, rauwe ham en snijbiet
Voor 2 personen:
2 eieren
scheutje room of melk
zout, peper
1 takje tijm
1/2 bakje shiitake
1 grote teen gerookte knoflook*
3 dunne plakjes rauwe ham
3 blaadjes snijbiet
olijfolie/bakolie
evt 2 broodjes
Breek de eieren in een schaaltje en giet daar een scheut room of melk bij. Klop de eieren samen met wat zout en peper los in een schaaltje. Snij de gerookte knoflookteen fijn, haal de blaadjes van het takje tijm en snij de shiitake in plakjes. Scheur of snij vervolgens nog de snijbiet in stukken van 2 bij 1 cm. Verhit olie in een pan en bak hierin de shiitake bruin, voeg de gerookte knoflook toe en bak nog even door. Verlaag de hitte naar halfhoog vuur. Giet dan het eiermengsel er bij en verdeel de 3 plakjes over het mengsel en strooi vervolgens de snijbiet er over heen. Indien de bovenkant van het omelet begint te stollen, pak dan een bord ter grootte van het omelet en plaats dat met de bovenkant van het bord op het omelet. Plaats een hand op de onderkant van het bord en keer de pan om. Laat daarna het omelet van het bord voorzichtig weer in de pan glijden en bak de andere kant van het omelet kort tot de ham gebruind is. Laat het omelet uit de pan op een bord glijden en snij het omelet in twee-en. Beleg elk broodje met een helft.
* Hoe zelf knoflook te roken:
Het roken van de knoflook kan met een rookoven voor op het fornuis of met een zelf gebouwde rookoven van een braadslee met rekje. In twee stappen:
1. Rookoven zelf maken: Pak een braadslee met rekje, haal het hekje uit de braadslee, leg een ruime eetlepel houtmot (te koop bij speciaalzaak of via internet) op de bodem, plaats hier een stuk aluminiumfolie over dat groot genoeg is om de mot te bedekken maar kleiner dan de braadslee. Er moet een randje zijn waardoor straks de rook langs kan kringelen. Ook de folie dus niet platdrukken anders kan de rook straks niet weg. Plaats dan het rekje hier boven op. Daar gaat straks de knoflook op, zie beschrijving verder hieronder. Om de rookoven af te maken, pak je voor de deksel een ruim stuk aluminiumfolie, zodanig dat er een ruime deksel voor de braadslee van kan worden gemaakt. Vouw dat straks, nadat de teentjes er in zijn gegaan, over de braadslee als een deksel maar laat aan 1 zijde het folie nog een beetje omhoog staan, dus niet helemaal afsluiten.
Kant en klare rookoven. Leg een ruime eetlepel houtmot op de bodem. Plaats hier de lekbak en het rekje bovenop.
2. Blancheer de gepelde teentjes knoflook twee minuten in kokend water. Leg vervolgens een stukje aluminiumfolie op het rekje en prik daar een aantal gaatjes in. Leg daar de teentjes op. Zet het rookoventje op hoog vuur en plaats de deksel op de rookoven zodanig dat er nog 1 cm open is. Zodra er rook omhoog komt kringelen kan de deksel worden gesloten. Bij zelf gemaakte rookoven: vouw dan de folie helemaal over de rand. Doe dit met ovenhandschoenen aan!. Rook dan de teentjes 10 minuten lang en zet het vuur uit. Laat voorzichtig de rook ontsnappen. Doe de teentjes in een bakje en leg ze tot gebruik in de koelkast.
* Van koud roken kan de knoflook langer worden bewaard, bij warm roken gaar je de knoflook en zal het maar beperkt houdbaar zijn.